Az ünnepi kaktuszok hasonlóságai és különbözőségei

hirdetes

Az ünnepi kaktuszok különböző fajtái: Neked vajon karácsonyi vagy hálaadási kaktuszod van otthon?

SFV, NA
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

A téli ünnepek körül számos, az ünnepekre jellemző növény kapható. Megtalálható a ciklámen, a Mikulásvirág, az Amarillisz és természetesen az ünnepi kaktuszok is a legtöbb bolt polcain. Meglepő módon a széles becenévtől függetlenül vannak különbségek az ünnepi kaktuszok között. 

Ünnepi kaktusz

A karácsonyi kaktusz és a hálaadási kaktusz ugyanaz? 


Ugyanabba a nemzetségbe tartoznak, de más fajba tartoznak. De a húsvéti kaktusz például már teljesen más tészta. Ismerd meg, hogyan lehet azonosítani a karácsonyi, a hálaadási és a húsvéti kaktuszokat, valamint a kissé eltérő gondozási szükségleteiket! 


Karácsonyi vagy hálaadási kaktuszom van? 


Az ősz és a tél beköszöntével megjelennek a karácsonyi kaktuszok, a hálaadási kaktuszok és még a húsvéti kaktuszok is. Bár mindegyik általában a hűvösebb évszakban virágzik, mégsem teljesen ugyanazon fajták. Lássuk, hogy hogyan tehetünk különbséget köztük néhány egyszerű trükkel!


A karácsonyi és hálaadási kaktuszok a Schlumbergera nemzetségbe tartoznak. Mindketten rövid nappali kaktuszok, ami azt jelenti, hogy hosszú ideig hűvös hőmérsékletre és sötétségre van szükségük a virágzáshoz. Mindkét növénynek hat hétre és legalább napi 12 órára van szüksége hűvös, félhomályos körülmények között, mielőtt rügyet növesztenek. 


Mindegyik növény külön fajmegjelöléssel és eltérő levélszerkezettel rendelkezik. A Schlumbergera truncata vagy hálaadás kaktusznak karmos szélű levelei vannak, ezért néha Rákkaktusznak is nevezik. A Schlumbergera bridgesii-nek, azaz a karácsonyi kaktusznak rovátkolt szélei vannak, de nem olyan hegyesek. Eltekintve az ünnepi kaktuszok levelei közötti különbségektől, mindkettő csőszerű, élénk színű virágokkal rendelkezik.

hirdetes


Hogyan lehet azonosítani a karácsonyi, hálaadási és húsvéti kaktuszokat? 


Ez valójában nem egy nemzetség, hanem az ünnepi kaktuszok gyűjtőfogalma. A karácsonyi és hálaadási növények egy nemzetségbe tartoznak, de a húsvéti kaktusz a Rhipsalidopsis vagy a Hatiora nemzetségbe tartozik. Néha ugyanahhoz a nemzetséghez is hozzáadják a russelliana fajnévvel. A botanikai nevek folyamatosan változnak, ahogy a génkutatások egyik nemzetségből a másikba helyezik át őket. Ezeknek a kaktuszoknak körülbelül 300 hibrid fajtája létezik, ami még több fajnévhez vezet. Egyikük sem igazi kaktusz, de pozsgás növények, amelyek vadon nőnek a dél-amerikai dzsungelben.


Különbségek az ünnepi kaktuszok között 

hirdetes


Mint már említettük, a karácsonyi és hálaadási kaktusz levelei eltérőek, de virágai ugyanazok. A húsvéti kaktuszok levélszélei azonban simábbak, rovátkák nélkül, és sokkal hosszabb hűvös és kevés fényű időszakra van szükségük a virágzáshoz. 


A húsvéti kaktuszoknak lapos, csillag alakú virágai vannak, amelyeket könnyű megkülönböztetni a többi ünnepi kaktusz hosszúkás virágaitól.
 A karácsonyi kaktusz virágai lógósak és lilás-barnás portokokkal rendelkeznek. 


A hálaadási kaktuszvirágok vízszintesen nőnek a szárhoz, és sárga portokjaik vannak. 


Mindhárom növény többféle színben kapható, bár a legelterjedtebb a vöröstől a fuksziáig, de egyébként fehér, narancssárga és sárga színben is megtalálhatóak.

Elnevezésüktől függetlenül az ünnepi kaktuszokat meglehetősen könnyű termeszteni, és évente virágzanak, feltéve, hogy alacsony hőmérsékletű, gyenge fényviszonyokkal rendelkező helyen élhetik életüket.
 

Forrás: gardeningknowhow.com

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-10-03

5 Októberi fesztivál a Balatonon, amelyek felturbózzák az utószezonos programokat!

Az őszi hónapok nem csak a falevelek gyönyörű színeiben pompáznak a Balaton körül, hanem számos izgalmas fesztivál is várja a látogatókat az utószezonban!

2023-10-03

Tulipánok kombinálása más növényekkel: Így alkosd meg a tökéletes tavaszi kerted még ősszel

Milyen növényekkel, virágokkal érdemes társítani a tulipánokat? Hova és mikor érdemes őket ültetni a legszebb tavaszi mesekert érdekében? Mutatjuk a választ!

2023-10-03

3 különleges zöldségféle, ami feldobja majd a balkonládádat ősszel

3 különleges zöldségfélét mutatunk, ami remekül mutat az őszi balkonokon, ablakokba téve. Mutatjuk, milyen növényekre cserélhetitek le a nyári muskátlikat!

2023-10-03

Ezeket az őszi virágokat tedd a muskátli helyett az ablakba

Mire beköszönt az ősz, sokszor az ablakok tele vannak elhalt virágokkal és barnuló, elhasznált növényekkel. Ilyen virágokat tehetsz ősszel az ablakba!

2023-10-03

Ezeket a tipikus tulipánhagyma ültetési hibákat sokan elkövetik ősszel

Mikor kell ültetni ősszel a tulipánokat, mennyire mélyre kell őket ültetni a földbe, milyen távol egymástól, mennyit kell locsolni, kell egyáltalán locsolni?

2023-10-03

Újra többnapos szüreti fesztivált rendeznek Balatonfüreden – Ingyenes koncertekkel és finom borokkal várnak!

Október 13-15. között megrendezik a hagyományos Balatonfüredi Szüreti Fesztivált, amely már évek óta kulturális és turisztikai rendezvénnyé nőtte ki magát.

2023-10-03

Imádod a Horrorokat? Akkor Ezt a 6 Horrorfilmes Helyszínt Imádni Fogod!

Most azoknak a filmeseknek és horror rajongóknak állítunk össze egy listát, akiknek az ijesztő filmek keltik fel a fantáziáját. Horrorfilmes helyszínek itt!

2023-10-03

Sosem hallottál még szarvasbőgést? Mutatjuk a legjobb szarvasleső helyeket!

Magyarország gazdag szarvaspopulációval büszkélkedhet, és számos helyen lehetőség nyílik megcsodálni és meghallgatni a különleges szarvasbőgés rivalizálást

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

keresztesvirágúak (Cruciferae)

a kétszikűek egyik családja, többnyire lágy szárúak, magjuk fehérjét nem tartalmaz,... Tovább

önbeálló függesztés

a függesztett munkagépek kerete, amelyen a munkaeszközöket (kaszákat, vetőelemeket stb.)... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés virág