Az ünnepi kaktuszok hasonlóságai és különbözőségei

hirdetes

Az ünnepi kaktuszok különböző fajtái: Neked vajon karácsonyi vagy hálaadási kaktuszod van otthon?

SFV, NA

A téli ünnepek körül számos, az ünnepekre jellemző növény kapható. Megtalálható a ciklámen, a Mikulásvirág, az Amarillisz és természetesen az ünnepi kaktuszok is a legtöbb bolt polcain. Meglepő módon a széles becenévtől függetlenül vannak különbségek az ünnepi kaktuszok között. 

Ünnepi kaktusz

A karácsonyi kaktusz és a hálaadási kaktusz ugyanaz? 


Ugyanabba a nemzetségbe tartoznak, de más fajba tartoznak. De a húsvéti kaktusz például már teljesen más tészta. Ismerd meg, hogyan lehet azonosítani a karácsonyi, a hálaadási és a húsvéti kaktuszokat, valamint a kissé eltérő gondozási szükségleteiket! 


Karácsonyi vagy hálaadási kaktuszom van? 


Az ősz és a tél beköszöntével megjelennek a karácsonyi kaktuszok, a hálaadási kaktuszok és még a húsvéti kaktuszok is. Bár mindegyik általában a hűvösebb évszakban virágzik, mégsem teljesen ugyanazon fajták. Lássuk, hogy hogyan tehetünk különbséget köztük néhány egyszerű trükkel!


A karácsonyi és hálaadási kaktuszok a Schlumbergera nemzetségbe tartoznak. Mindketten rövid nappali kaktuszok, ami azt jelenti, hogy hosszú ideig hűvös hőmérsékletre és sötétségre van szükségük a virágzáshoz. Mindkét növénynek hat hétre és legalább napi 12 órára van szüksége hűvös, félhomályos körülmények között, mielőtt rügyet növesztenek. 


Mindegyik növény külön fajmegjelöléssel és eltérő levélszerkezettel rendelkezik. A Schlumbergera truncata vagy hálaadás kaktusznak karmos szélű levelei vannak, ezért néha Rákkaktusznak is nevezik. A Schlumbergera bridgesii-nek, azaz a karácsonyi kaktusznak rovátkolt szélei vannak, de nem olyan hegyesek. Eltekintve az ünnepi kaktuszok levelei közötti különbségektől, mindkettő csőszerű, élénk színű virágokkal rendelkezik.

hirdetes


Hogyan lehet azonosítani a karácsonyi, hálaadási és húsvéti kaktuszokat? 


Ez valójában nem egy nemzetség, hanem az ünnepi kaktuszok gyűjtőfogalma. A karácsonyi és hálaadási növények egy nemzetségbe tartoznak, de a húsvéti kaktusz a Rhipsalidopsis vagy a Hatiora nemzetségbe tartozik. Néha ugyanahhoz a nemzetséghez is hozzáadják a russelliana fajnévvel. A botanikai nevek folyamatosan változnak, ahogy a génkutatások egyik nemzetségből a másikba helyezik át őket. Ezeknek a kaktuszoknak körülbelül 300 hibrid fajtája létezik, ami még több fajnévhez vezet. Egyikük sem igazi kaktusz, de pozsgás növények, amelyek vadon nőnek a dél-amerikai dzsungelben.


Különbségek az ünnepi kaktuszok között 

hirdetes


Mint már említettük, a karácsonyi és hálaadási kaktusz levelei eltérőek, de virágai ugyanazok. A húsvéti kaktuszok levélszélei azonban simábbak, rovátkák nélkül, és sokkal hosszabb hűvös és kevés fényű időszakra van szükségük a virágzáshoz. 


A húsvéti kaktuszoknak lapos, csillag alakú virágai vannak, amelyeket könnyű megkülönböztetni a többi ünnepi kaktusz hosszúkás virágaitól.
 A karácsonyi kaktusz virágai lógósak és lilás-barnás portokokkal rendelkeznek. 


A hálaadási kaktuszvirágok vízszintesen nőnek a szárhoz, és sárga portokjaik vannak. 


Mindhárom növény többféle színben kapható, bár a legelterjedtebb a vöröstől a fuksziáig, de egyébként fehér, narancssárga és sárga színben is megtalálhatóak.

Elnevezésüktől függetlenül az ünnepi kaktuszokat meglehetősen könnyű termeszteni, és évente virágzanak, feltéve, hogy alacsony hőmérsékletű, gyenge fényviszonyokkal rendelkező helyen élhetik életüket.
 

Forrás: gardeningknowhow.com

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-12-06

Hogyan vedd rá a karácsonyi kaktuszodat, hogy virágozzon? Íme a 3 titok!

A megfelelő feltételek mellett a karácsonyi kaktusz az ünnepek után újra virágozhat. Íme a titok, hogy mit kell tenned, a februári ismételt virágzáshoz.

2022-12-05

Amarillisz: az egyik legszebb hagyományos karácsonyi virág

A karácsonyi virágok csodálatosan kiegészítik a dekorációt, természetes téli szépséget hozva. Mutatjuk a legszebb karácsonyi virág, az Amarillisz gondozását.

2022-11-25

Rhipsalis fagyöngy kaktusz: Fagyöngy kaktusz termesztése

Kinek kellene egyszerű fagyöngy, amikor létezik ennél sokkal menőbb, sokkal extrább változatban is? Mutatunk mindent a fagyöngy kaktuszokkal kapcsolatban!

2022-11-03

Így őrizd meg a mikulásvirágok szépségét egész évben

Te tudtad, hogy mikulásvirágaidat életben tarthatod és virágozhatod egész évben is? Most le is rántjuk a leplet a titokról, hogy hogyan gondozd a mikulásvirágot.

2022-12-06

5 bevált módszer az orchidea életben tartásárához, virágoztatásához

Az orchideák nagyon csodás növények, amik csodássá varázsolhatják a lakásodat, csak néhány apróságra kell majd odafigyelned. Mutatjuk is az orchidea trükkjeit!

2022-11-07

A fagyöngy gondozása: hogyan neveljünk fagyöngyöt?

A téli ünnepek nem lennének ugyanolyanok a fagyöngy nélkül, maga a növény örökzöld, számos áttetsző fehér bogyóval, amit te is tudsz otthonodban nevelni!

2022-11-24

Téli lógó kaspó kosár ötletek – 6 szép módja annak, hogy megmutasd a téli virágzást

Meríts ihletet ezekből a téli függőkosár-ötletekből, hogy színt és érdekességet vihess be kertedbe a hidegebb hónapok alatt is. Függő kosár ültetési tippek!

2022-11-07

A téli mogyoró termesztése és gondozása

A téli mogyoró a varázsmogyoró családjába tartozó, Japánban honos, közepes méretű lombhullató cserje. A faj télen ragyog igazán, akár a Te kertedben is!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

furunkulus

a bőrben a szőrtüszőkre, a mirigyekre és a szomszédos szövetekre ráterjedő, körülírt... Tovább

megszorult mag

az érési folyamat közben bekövetkező káros hatásokra (aszály, megdőlés, gombás betegség,... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés virág