Nem is gondoltam volna, hogy ilyen ötletesen is fel lehet használni az újságpapírt

Használd fel te is az újságpapírt, megmutatom, hogyan

AN, NA
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Minden nap lehet tanulni valamit. Én soha nem gondoltam arra, hogy újrahasznosítsam a kertben az újságpapírt, főleg az ólom tartalma miatt, elég káros lenne, de mint kiderítettem, a ma gyártott újságok már nem tartalmaznak ólmot, így semmi akadálya a felhasználásának! Meg is mutatom egy díjnyertes kertész remek ötletét!

Ekképpen is felhasználható az újságpapír

Sokan ódzkodnak attól, hogy az újságpapírt bármilyen módon felhasználják, főleg a kertben, pedig rengeteg előnye van, főleg azért, mert manapság már minden percben bedobnak valamilyen szórólapot a postaládánkba, szóval ingyen hozzájuthatunk. Sokan, köztük én is azért féltem a papírtól, mert sok ideig ólmot tartalmazott a nyomott újság, és ez nagyon károsan hatna a talajéletre.

 

Így hasznosítsd újra az újságpapírt 

Viszont kiderült, hogy most már nem használnak ólmot egyáltalán, így az akadály megszűnt, nyugodtan felhasználhatjuk az újságpapírt akár a kertünkben is. Kérem, hogy mindenki gondolja át a dolgokat, nem lenne jobb mindent újrahasznosítani? Sokan kidobálják a szemétbe - jobb esetben -, sokan a szemetes mellé dobják véletlenül vagy szánt szándékkal az újságpapírokat, remélem, akik minket olvasnak, mindannyian fogékonyak legalább egy kicsikét, és tesznek azért, hogy tisztább, élhetőbb világ legyen körülöttünk, megértik azt, hogy spórolni jó dolog, az újrahasznosítás szintén jó. A most következő öko-trükk egy neves külföldi szakembertől származik, én már kipróbáltam és nagyon tetszik, ajánlom nektek is! Nézzük, hogy miről van szó!

Kevin Jacobs díjnyertes kertész most egy olyan ötletet mutat be, amely kitűnő gyomszabályzó, nem is környezetromboló, és olcsó is. Ez pedig az újságpapírral történő mulcsozás, azaz talajtakarás.

Kertészkedés újrahasznosított újságpaírral

Ha egy kertészkedésre alkalmas földterület nem volt korábban gyomirtókkal kezelve, akkor bizony tavasszal sok kis nemkívánatos növény fog előbukkanni. De ha van pár régi újságunk, akkor megoldható a probléma, és ezzel termékenyebbé tesszük a talajt is, és a kiadásainkon is faraghatunk. Nézzük, mit kell tennünk! Először jó alaposan locsoljuk meg a földterületet, majd helyezzük rá a gyomokra a papírokat, utána is szükség lesz az öntözésre, érdemes szórófejes locsolót használni, mintha zuhanyoznánk, úgy nedvesítsük be az újságokat. Ezután mintegy 7 cm vastagságú falomb mulcsot kell elteríteni a területen.

 

A papír egy idő után komposztálódni kezd, amelynek a giliszták is fognak örvendeni, és ez azért jó, mert ezen élőlények nagyban hozzájárulnak a talaj gazdagításához, termékennyé tételéhez. Ha nincs kellő mennyiségű újságpapírunk, de van sok kartonpapír, akkor az is megfelel a célnak.

Forrás

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-06-13

16 érdekesség a földigilisztákról - Te tudtad ezeket?

Ebben a cikkben olyan érdekességeket olvashatsz a talaj csendes hőseiről, a földigilisztákról, amiket lehet, hogy még sosem hallottál. Tarts hát velünk!

2024-06-13

Az öntözés 7 aranyszabálya - Öntözési stratégiák és szabályok

Ne küzdj tovább a kókadozó levelekkel! Tanulj meg helyesen öntözni. Itt megtalálod az öntözés 7 aranyszabályát, amiket ha ismersz, hálásak lesznek növényeid.

2024-06-12

Top 5 szívós növény kora nyárra, amivel feldobhatod a kertedet

Megtörnéd a zöld kerted látványát virágzó növényekkel kora nyáron? elhoztuk neked a top 5 strapabíró növényt, amik a kora nyári időszakban a legpompásabbak.

2024-06-12

Teljes útmutató a komposztáláshoz kezdőknek: Az alapok lépésről lépésre

Szívesen belevágnál az otthoni komposztálásba de nem tudod, hogyan? Itt a teljes lépésről lépésre követhető útmutató az otthoni komposztálás elkezdéséhez.

2024-06-14

Fűszernövény kisokos - Pezsdítsd fel a konyhád ízet!

Fűszernövényeket ültetni nemcsak egyszerű, de nagyon hasznos is. Élénk ízükkel felpezsdítheted a konyhád ízeit, miközben élvezheted, hogy saját termésedet eszed.

2024-06-12

5 egyedi és különleges csirkefajta, amiktől eldobod az agyad

Ha baromfikat tartanál és szeretnél egy kis izgalmat hozni a mindennapjaidba, vagy csak érdekelnek a különleges csirkefajták, akkor nézd meg ezt az 5 csirkét.

2024-06-14

Te tudtad miért használnak füstölőt a méhészek? - A méhek füstölése

A méhészek által gyakran használt eszköz a füstölő, hiszen a méhek füstölése nagyon fontos, hogy fenntartható legyen a méhészet, és a méhek jól érezzék magukat.

2024-06-13

4 ritka kutyafajta, te mennyit ismersz közülük?

A kutyák világa tele van különleges és ritka fajtákkal, melyek nemcsak egyedi megjelenésükkel, hanem történetükkel és jellemzőikkel is kitűnnek a tömegből.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

étvágy

az éhséggel kapcsolatos, de attól mégis eltérő fogalom; az állatot evésre ösztönzi és... Tovább

hegyi tarka marhák

Európa egyik legjelentősebb fajtaköre, amely iránt kiváló hústermelése miatt a tengerentúli... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Kertészet