Új év, új szakma: vesd bele magad a tanulásba!

Újévi fogadalomként új szakma? Változtasd meg az életed!

Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Ha unod a munkád – vagy már egyenesen utálod – ideje változtatni az életeden. Egy új szakma kitanulása remek újévi fogadalom lehet, mutatjuk is, hogy csináld! 

új szakma tanulása

A kiégés, azaz a burn out szindróma sokakat érintő probléma. Tünetei közé tartoznak a csökkent teljesítőképesség, a lelkesség hiánya a munkában, a kihívások kerülése és az apátia. A hosszú távon, fokozott megterhelésnek kitett szervezet ezzel mutatja meg számodra, hogy változtatnod kell – elég volt! 


Természetesen ennek első jelei még visszafordíthatóak, amennyiben a szakmád alapvetően szereted – de a legtöbb esetben már csak későn vesszük észre magunkon, hogy baj van. Ilyen esetben gyakran hangzik el újévi fogadalomként, hogy változtatni kell! A munkahely váltás segíthet, azonban sokan a szakmába fáradnak bele. Szerencsére ma már azonban nem kell bennragadni. A life long learning, azaz az élethosszig tartó tanulás fogalma már hazánkba is begyűrűzött, és akár Te is élhetsz vele!

Mit jelent a life long learning? 

Az új tudás elsajátítása, a tanulás alapvető vágyunk – de egész életen át? Miért is ne? 


Folyamatosan változó világban élünk, ahol folyamatosan kell tudnunk adaptálódni annak érdekében, hogy szakmánkat boldogan, sikerrel végezhessük, és nem utolsó sorban megfelelő fizetést is kapjunk érte. Ennek keretén belül pedig akár Te is, bármikor – igen, akár időskorban is – megváltoztathatod életed, és új szakma felé nyithatsz. 
 

Na jó, de milyen szakmát válasszak? 

A pályaválasztás, főként idősebb korban nem könnyű feladat. Ilyenkor már megfontoltabban állunk a kérdéshez, mint anno gyerekként, és több dolgot mérlegelünk a döntés előtt. Éppen ezért a legtöbb esetben jobb döntések is születnek! Mutatjuk, mikre érdemes ügyelned a választás során.

Olyan szakmát válassz, ami passzol az életviteledhez!

Sokszínű világban élünk, és mi magunk is sokszínűek vagyunk. Sokféle embertípus, sokféle munkamorál és sokféle élethelyzet van, amihez a kiválasztott szakmádnak feltétlen passzolnia kell! 


Azon kívül, hogy természetesen személyes érdeklődési köröd, főbb kompetenciáid is meghatározzák a szakmaválasztást, mindenképp javasoljuk hogy nézz utána, az adott szakmával milyen pozíciókba tudsz majd elhelyezkedni, és az milyen feltételekkel jár. Vedd figyelembe a várható munkaidőt, az éjszakai műszakok lehetőségét, a munkavégzés módját (pl.: ülőmunkát vagy éppen mozgalmas szakmát választanál?), és mérd fel, hogy alkalmas vagy-e erre, életvitelednek megfelelő-e az adott helyzet. 

A választott szakma legyen versenyképes

Ha csak nem valami hangzatos hobbit keresel magadnak, ez a pont is nagyon lényeges. Egy új szakma kitanulásakor feltétlen fontos felmérned, hogy mennyire keresett az adott szakma, vagy éppen mennyire telített. A nagyon telített szakmákban nehéz elhelyezkedni – pláne pályakezdőként – és a fizetés sem lesz túl magas. 


Olyan szakmát ajánlunk választani, ahol mindig van lehetőséged elhelyezkedni: a személy- és vagyonőr tanfolyam  például kiváló választás, ha egy mozgalmas, változatos munkahelyre vágysz, ráadásul fegyvervizsgával  kiegészítve igazán versenyképes is lehetsz, hiszen biztonsági őröket mindig keresnek. A vagyonőr képzés éppen ezért rendkívül felkapott lett az utóbbi időben! 

Ha valami másra vágysz, érdemes körülnézned az OKJ-s tanfolyamok között, rengeteg kiváló szakma áll rendelkezésedre! 

Ügyelj a lokációdra és a helyi ajánlatokra! 

Nem csak saját preferenciáid és az általános kereslet-kínálat határozza meg, hogy mennyire könnyű elhelyezkedni egy adott szakmában, de a lokációd is. Amennyiben nem szeretnél elköltözni otthonról, erre mindenképp érdemes ügyelned! 
Míg a fentebb említett vagyonőr képzés a nagyobb városokban országszerte jó választás lehet, addig faluhelyen, vidéken kevesebb lehetőséget tartogat, hacsak nem tudsz ingázni. Ilyen környezetben például inkább az agrárszektor felé érdemes nyitni. Nézz körül lakóhelyednél, milyen vállalatok vannak, és vedd figyelembe a választás során! 

Tapasztalat nélkül elhelyezkedni? Nem lehetetlen. 

Természetesen sokakban felmerül a kérdés, hogy egy új szakmába belevágni tapasztalat nélkül mennyire könnyű. Egy élesebb szakmaváltás kapcsán, főként ha olyan területre tévedsz ami meg is követeli a gyakorlatot valóban okozhat nehézségeket, de a legtöbb esetben a munkaerőhiány miatt nem kell tartanod a váltástól. Ha agilis vagy, ha a korábbi szakmádban szép sikereket értél el, az új körökben is könnyen megtalálod majd a helyed! 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

kimarás a falkából

csoportosan tartott sertések között gyakorta előfordul, hogy egy v. több állatot a társai nem... Tovább

Mv Gorsium (Mv 04—02)

Õszi búza Cél: malmi búza Leírás:A fajta növekedési típusa korai fejlödési stádiumban... Tovább

Tovább a lexikonra