Újdonságok folyékony élelmiszerek mérésére, töltésére

Dr. Kürtfalvi Árpád
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Az áramló folyékony élelmiszerek mennyiségének mérése a tisztíthatósági követelmények egyidejű betartása mellett régi műszaki probléma. Gyakran alkalmaztak a gyártók oválkerekes vagy csavarlapátos ill. mérőcellás megoldásokat az áramló élelmiszer mennyiségének közvetlen megállapítására, de ezek a forgó rendszerek a természetes mechanikai kopáson túlmenően állandóan kisebb-nagyobb tisztíthatósági gondot is okoztak, ami napjainkban már elfogadhatatlan.
 

 


 

A vázolt problémákat rendkívül praktikusan megoldották az indukciós mérőrendszerek, ahol az áramló folyadékba nem nyúlik be semmiféle forgó alkatrész, semmiféle tisztíthatatlan perem, vagy csőfaldarab nincs, kizárólag azzal a csőfal síkjába beépített mérőszondával találkozik a mérendő termék, amely az indukálódott feszültséget továbbítja a mérőelektronikának. E néhány évtizedes találmányt több gyártócég is hasznosítja, de mivel e berendezések komplex megjelenítői az elektronikának, a fém-, és kerámiatechnikának, viszonylagosan magas áruk miatt eddig nem terjedtek el.

A működési elv:

 

Lényegében a D átmérőjű termékcsőre elektromágneses tekercselést készítenek (sárga színnel) amely váltakozó elektromágneses térerőt biztosít, keresztirányban pedig mérőelektródákat helyeznek el. A termék a csövön folyik, tehát merőlegesen a változó térerőre (fluxus), aminek hatására az elektródákon egy az átfolyó termék sebességével arányos elektromotoros erő ébred. Ezt feszültségváltozássá, majd pedig impulzussorozattá átalakítva, az áramló termék mennyisége és sebessége alkalmazásfüggően 0,5-2% méréspontossággal mérhető.

 

A ZOOTECHNIKA GÉPGYÁRTÓ Kft. e mérési elv, és nagy múltú gyártóvállalatok komponenseinek felhasználásával az élelmiszerek elektromágneses folyadékmérésére, ill. töltésére az UNIFLUX termékcsaládot fejlesztette ki. E rendkívül higiénikus, semmiféle mozgó-forgó tisztíthatatlan alkatrészt nem tartalmazó eszközök alkalmazása főleg az élelmiszerek mérése, adagolása területén terjed. Felhasználható minden jelentősebb víztartalommal rendelkező folyékony vagy félfolyós halmazállapotú élelmiszernél, amelynek elektromos vezetőképessége minimálisan 50 mikrosiemens és buborékmentes.(tej, víz, bor, joghurt, krémtúró, gyümölcslevek, sör, tojáslé, mosóoldatok stb.). Az érzékelők átfolyóteljesítményei 1 dL/perc-től 60 Liter/perc-ig választhatóak.

Az UNIFLUX termékcsalád típusai:

 

Az UNIFLUX-COUNTER

A berendezés tulajdonképpen egy elektronikus számláló, amely az UNIFLUX érzékelő által méréskor kibocsátott jeleket értékeli és kijelzi, illetve határérték megadásakor relékimenete révén a lekapcsolást vagy szelepet vezérel, áramláskompenzáció nélkül.

Mérési felbontása méretlépcsőtől függően 1ml-100ml.

Kivitele saválló acélszekrényben, tejipari csavarzattal. Alapkivitelében egy menetes és egy peremes csonkkal készül, hollandi anyával.

Tápfeszültsége 12VDC mobil akkumulátoros üzemben vagy 24VDC ill. 230 V AC.

Az UNIFLUX-COUNTER tejipari csavarzatokkal és elzárószeleppel.

 

Az UNIFLUX-PLC

 

Ez a berendezés már vevőigény szerint programozható vezérlési lehetőséggel rendelkezik, 2 soros alfanumerikus kijelzője, 6 relékimenete van. A beépitett Uniflux átfolyásérzékelő révén, szelepeket vagy szivattyúkat vezérel, akár recepturák alapján többféle adagolási vagy mérési feladatot láthat el.

Minimális mérési felbontása 1 mL, áramláskompenzáló programmal rendelkezik.

Kivitele saválló acélszekrényben, tejipari csavarzattal. Alapkivitelében egy menetes és egy peremes csonkkal készül, hollandi anyával.

 

 

Az UNIFLUX-CASCADE

 

Az Uniflux-Cascade egy szelepcsoportot működtető PLC vezérelt elektromágneses adagolóberendezés, amellyel már folyamatosan 0,1 L töltési mennyiségekkel is dolgozni lehet. A ládákban elhelyezkedő üvegeket vagy poharakat tölti meg gyorsan egymásután.

A kezelő a szelepcsoportot a ládára teszi és a start nyomógomb megnyomásával elindítja a folyamatot. 6 darabos szelepcsoport választása esetén a 6 db egyliteres üveget felügyelet nélkül mintegy 1 perc alatt tölti meg majd a szelepcsoportot a kezelő a következő palackcsoportra helyezi. Ebben az ütemben 300-360 egyliteres palackot tölt le óránként. Háromsoros változatával a kezelői gyakorlat és a terméktől függően akár 1000 db 1 literes palack is megtölthető óránként.

Minimális mérési felbontása 1 mL, áramláskompenzáló programmal rendelkezik.

Kivitele saválló acélszekrényben, tejipari csavarzattal, élelmiszeripari szelepekkel. Alapkivitelében 6 db-os, opcionálisan 12, max. 24 db-os szelepcsoporttal készül.

 

Az UNIFLUX-SOLO  

Az UNIFLUX-SOLO adagoló automata a tejkimérés legismertebb eszköze. Vezérlőegysége, IP-65 védettségű vezérlőszekrény, saválló acél kivitelben, kétsoros digitális, alfanumerikus kijelzésű PLC az indukciós áramlásmérő jeleinek feldolgozására, az adagolni kívánt tejmennyiség beprogramozásához, a fizetendő összeg és mennyiségek megjelenítéséhez és napi összegzéséhez.

 3 db gyorsválasztó nyomógomb töltésmennyiséghez (pl. 1-1,5-2 L térfogatokhoz), üzemmód-választó kapcsolóval, kezelő nyomógombokkal, termékszűrős kiadagoló fejjel és indukciós átfolyásmérő érzékelővel. Érintésvédelmi, munkavédelmi és OÉTI engedéllyel

Az alkalmazott FLEXCENT élelmiszeripari centrifugálszivattyúval, a tejkiméréshez igazodó teljesítményű, kompletten saválló acélból, OÉTI engedéllyel.

 

Az UNIFLUX-SOLO opcionális kivitelei:

PÉNZÉREMFOGADÓ EGYSÉG euro és forintérmékre (a képen zárt palackfogadó pulttal)

TELEFONOS ADATLEHIVÁS, távvezérlés gsm-sms-sel

Komplett kiadagoló pultrendszer gépkocsikhoz:

Saválló acéllemezből kialakított higiénikus pultrendszer, csepegő-, gyűjtőtálcával, edényzettartóval a Megbízó falazatára szerelve, kézmosó csappal, víztartállyal, hozzávezető tej-, és mosóvezetékcsövekkel.

Új és használt tejhűtő-, és szállítótartályok, 500, 650, 700 és 800 L -es, elpárologtatós fenékhűtésű, nyitható fedéllel, elektromos keverővel.

Zacskótöltő mérőegység, amelyre a zacskók megtöltésének helyén van szükség, tejszivattyúval, IP-65 védettségű  vezérlőszekrénnyel, saválló acél kivitelben, 

 

Az UNIFLUX-DUPLO a fenti Uniflux-Solo-val azonos kialakítású, de 2 töltőfejes, 2 érzékelős kivitel.

 

 

Az UNIFLUX-TRIPLA és az UNIFLUX-QUATTRO

 

 

3,-és 4-töltőfejes üvegtöltő berendezések automatikus ládaelőtolással. Töltési teljesítmény termék, töltésmenyiségtől függően 500-2000 üveg óránként.

 

Az UNIFLUX-TIROL

 

Az univerzális többhasznú elsősorban joghurtgyártásra kifejlesztett berendezés speciális FLEXIMP szivattyúval, töltésre 0,1-25 L mennyiségekre, többezer literes áttöltések mérésére nagy teljesitménytartományban készült.

 

A ZOOTECHNIKA indukciós átfolyásmérői a felsorolt alkalmazásokon túlmenően, egyedi területeken is széles körben alkalmazhatóak gazdaságosan fejőházakban, hűtőtartályoknál, folyadékelosztó rendszerekben, takarmányadagolókban, mindenütt ahol fontos a minimális keresztmetszet-csökkenés, a maximális tisztíthatóság és az élelmiszeripari minőség

Forrás: Agrárágazat

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

ló színe

a csikó puha, pelyhes szőrrel jön a világra, amely mindig más színárnyalatú, sőt más... Tovább

egysejtfehérje (Single Cell Protein, SCP)

egysejtű szervezetek (gombák, algák, baktériumok) elszaporításával nyert... Tovább

Tovább a lexikonra