notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Újabb uniós megszoritások a baromfi termelőknek

Hirdetés

Újabb uniós megszoritások a baromfi termelőknek

Kiszner Klaudia

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 Az unió területén állatvédelmi okokból hamarosan kötelezően csak gázzal lehet majd elkábítani a tyúkokat a vágóhídon. Akár januártól is bevezethetik a törvényt, de hazánk még egyetlen ilyen felszereltségű üzemmel sem rendelkezik.

Baromfi

 Nagy érvágás ez a termelőknek/ gazdáknak, hiszen a nem régiben bevezetett és rengetek pénzbe kerülő ketrec cseréket sem heverte ki az ágazat máris újabb korlátozásokat szeretne az Unió . Ráadásként minden változás villámcsapásként érte őket és nagyon rövid idő alatt kellett változtatni, nagy összegű beruházással. Előreláthatólag most is egy hasonló váltás éri a gazdákat, ha 2013. január elsején hatályba lép az elképzelés.

Baromfi termelők nehézségei

.
Ráadásul az sem segít, hogy az uniós döntéshozatal általában nagyon lassú és körülményes az átültetés az unió összes országában. Sokak bizakodnak abban is, hogy még az utolsó utáni pillanatokban is kapnak majd haladékot.

Itthon az állatok levágása előtt árammal végzik az elkábítást többségiben, miközben versenytársaink 65-70 % -ában már az unió előírásának megfelelően gázzal végzik el a kábítást. (pl.: német, holland, dán)

Hirdetés

Ha januárban bevezetnék a törvényt, a magyar ágazatnak pár évre mindenképp  halasztást kell kérnie . A beruházás milliárdos nagyságrendű lenne, hiszen nem csak a gázosító technikát kellene felszerelni hanem magát az üzemet is átkellene valamennyire alakítani ennek megfelelően.
e
Ettől a beruházástól újból drágulhat a tojás és a hús is. Remélhetőleg a hús minőségére nem hat ki az új technológia…

Hazai baromfi termelők további nehézsége

Mindemellett a magyar gazdáknak azzal a ténnyel is szembe kell nézniük, hogy a világ egyik legnagyobb baromfi exportőrje Brazília egy 5 milliárdos támogatást kapott a vágóhídi termelésre.

Hirdetés

„Ez visszaszámolva élőállat-kilogrammonként 0,2 euró, vagyis 55-60 forint támogatást jelent, ami a jelen tőkehiányos és takarmánydrágulással, fogyasztás-visszaesésessel sújtott helyzetben behozhatatlan előnyt jelent a brazil cégeknek - mondta Csorbai Attila”

Felmerült a kérdés hogy megkellene vizsgálnia az Eu-nak hogy Brazília megsértette –e  ezzel a támogatással a közösséggel kötött szabadkereskedelmi megállapodás irányelveit, és ha mindez kiderülne még kvóta megvonással is járhat az országnak. De talán megelégednének egy hasonló összegű támogatással is!

 

Forrás: agroinform.hu

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
474 907
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
474 907
Közösség

bika tenyésztésbe vétele

a magyar tarka és a hasonló jellegű fajták bikái, általában 15 hónapos korban,... Tovább

istállótrágya-szóró gép (szervestrágya-szóró gép)

ált. adapterként üzemeltethető berendezés. Feladata a beérett istállótrágya v. komposzt... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 206

Átlagos értékelés: 4.8