Az elmúlt években ázsiai eredetû, fában élô fonálféreg fajok terjedését észlelték a világ számos pontján. A kártevôk faküldeményekben érkeztek. Széthurcolásukat elôsegítették a szintén a fa bels

Új fakárosítók Európában

Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Az elmúlt években ázsiai eredetû, fában élô fonálféreg fajok terjedését észlelték a világ számos pontján. A kártevôk faküldeményekben érkeztek. Széthurcolásukat elôsegítették a szintén a fa belsejében élô cincérlárvák, illetve a belôlük kikelt bogarak. New Yorkban például egész fasorok pusztultak ki a kikötôk környékén.
Új fakárosítók Európában, Növényvédelem cikk, fonálférgek faküldeményekben

A károsító fonálférgek 1997-ben Portugáliában is  megjelentek.  Mivel az európai klíma, valamint az itt honos fák – elsôsorban fenyôfélék – alkalmasak a károsítók megtelepedésére, az Európai  Unió  szigorú  intézkedéseket hozott  a nyersfából készült csomagolóanyagok fertôtlenítésével, illetve forgalmazásával kapcsolatban. Az  intézkedések  alapja  a  FAO  ISPM  15 szabvány, melynek elôírásait a magyar jogrend is átvette, és a 62/2005. (VII. 8.) FVM rendelet tartalmazza.  Az  anyagok  az  interneten  több helyen  elérhetôk,  így  a  Növény-és  Talaj- védelmi  Központi  Szolgálat  honlapján  is (www.ontsz.hu). A jogszabály elôírásai vonatkoznak a szabványt elfogadó Európai Unión kívüli országokba irányuló, illetve minden harmadik országból behozott nyersfából készült csomagolóanyagra, legyen az raklap, kaloda, láda, alátétfa stb. Faforgácsra, fûrészporra, illetve ragasztással, hôvel, nyomással, vagy ezek kombinációjával  létrehozott  fa alapú termékre azonban nem.
A  rendelet  szerint  ezeket  a  fa csomagolóanyagokat kéregmentes anyagból kell összeállítani, és kiszállítás elôtt hôkezeléssel vagy vegyszeres úton fertôtleníteni kell. A vegyszeres kezelésre jelenleg csak a Metabrom 980 gázosítószer  van  engedélyezve,  ennek  felhasználására Magyarországon egyetlen vállalkozás jogosult.
(ZEPHYR Kft. 6000 Kecskemét, Tatár sor 18. tel:   76/501-420;   fax:   76/501-421;   e-mail: kartevoirtas@zephyrkft.hu;  ügyvezetô:  Bélai Gyula.)

A hôkezelés során azt kell biztosítani, hogy a faanyag belseje legalább 30 percig 56 °C hômérsékletû legyen. A hôkezelést csak a megfelelést  tanúsító  bizonyítvánnyal  rendelkezô üzem  végezheti.  Ezt  a  bizonyítványt  –  az országban egyedül – a FAIMEI állítja ki (FAIMEI –  Anyag-  és  Termékvizsgáló  Laboratórium (Nyugat-Magyarországi Egyetem Faipari Mérnöki Kar Kutató és Szolgáltató Központ) 9400 Sopron, Bajcsy-Zs. u. 4. tel.: 99-518-319; fax: 99-518-226, e-mail:  faimei@fmk.nyme.hu; vezetô:  dr.  Alpár  Tibor  egyetemi  docens,  Kovácsvölgyi Gábor faipari mérnök) A bizonyítvány alapján a Megyei Növény- és Talajvédelmi Szolgálat nyilvántartási számot ad az üzemnek. A  korábban  már  nyilvántartásba  vett  üzemeknek 2006. január 31-ig kell benyújtaniuk a Szolgálathoz  a  tanúsítványt.  A  hôkezeléssel vagy vegyszerezéssel fertôtlenített áru minden egyes darabjára, lehetôség szerint a két ellentétes oldalra egyaránt, el kell helyezni – festéssel, vagy égetéssel – egy jelzést, mely tartalmazza az országkódot, a nyilvántartási számot, a keze- lésre utaló rövidítést, valamint a logót. A szabványt az Unión kívül még 22 ország fogadta el, bevezetésük folyamatban van. Az elôírások érvényesítésében az országok között jelentôs eltérések is lehetnek, ezért kiszállítás elôtt feltétlenül tájékozódni kell a fogadó ország követelményeirôl. E tekintetben a legszigorúbbak az USA elôírásai. 2005. szeptember 15-étôl csak a szabványosan jelölt szállítmányt engedik be. Ennek hiányában  az  árut  visszautasítják  a  feladó  országba. Az amerikai növényegészségügyi hatóság szigora közismert, nem lesz lehetôség utólagos  kezelés  elvégzésére vagy  a  jelöletlen  faanyag szállítmányból való kiválogatására.


2005. 09. 12


Gyôr-Moson-Sopron –
elôrejelzés

Növényvédelem 41 (11), 2005

Forrás: Növényvédelem

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

vadtípus

—>fajon belül a természetes —>populációkban megjelenő —>fenotípus. A nem... Tovább

lóbab (Vicia fába L.)

a pillangósok családjához tartozik. 100-110 cm mélyre lehatoló gyökérzete 50-60 cm-re terjed... Tovább

Tovább a lexikonra