Így neveld meg ugató kutyádat

hirdetes

Hogyan szoktasd le kutyádat a folytonos ugatásról

MCS
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

A kutyák rettenetesen okos állatok, és kellő odafigyeléssel illetve törődéssel jól nevelt házőrzőkké válhatnak. Azonban sajnos nem lehet csak úgy megkérni őket arra, hogy ne ugassanak meg mindent, amit látnak, és sok eb bizony éjjel és nappal is szívesen hallatja a hangját.

Így neveld meg ugató kutyádat

A következőkben néhány hasznos tanácsot kínálunk azoknak, akik szeretnék leszoktatni kutyájukat az állandó ugatásról. Fontos észben tartani persze, hogy egy fiatalabb ebet sokkal könnyebb megnevelni, mint egy felnőttet, és hogy az alábbi technikák nem egy-két nap alatt hoznak majd érezhető eredményeket. Minél régebb óta hagytad kedvére ugatni kutyádat, annál tovább tart majd kinevelned ebből.

Mielőtt rátérnénk a konkrét technikákra, íme néhány dolog, amit jó, ha észben tartasz kutyád nevelésével kapcsolatban (bármi is a célod vele):

  • Ne kiabálj a kutyáddal, hogy maradjon csendben, hiszen ez neki csak olyan, mintha együtt ugatnál vele.
  • Légy pozitív és kedves kutyáddal, amikor épp tanítgatod valamire.
  • Vond bele a nevelésbe egész családodat. Ne zavard össze kutyádat: mindenkinek ugyan úgy kell reagálnia a felesleges ugatásra, mint ahogy te is reagálsz, amikor tanítani próbálod. Ne engedd, hogy kutyád megússza nevelés nélkül, ha ugatni kezd, amikor nem szabadna

Lássuk tehát, hogy hogyan szoktathatod le kutyádat a felesleges ugatásról!

hirdetes

Iktasd ki a motivációt

Kutyád valószínűleg valamilyen jutalmat kap, amikor ugat, különben nem csinálná állandóan. Derítsd ki, hogy milyen előnye származik kutyádnak abból, hogy ugat, és szüntesd meg azt. Meglehet például, hogy kutyád a járókelőket ugatja az utcán, és elégedetten tapasztalja, hogy azok rövidesen tovább is állnak, mert megugatta őket – holott valójában csak elsétáltak a ház előtt, mert éppen arra vezetett az útjuk.

Ha a ház ablakából ugatja az embereket az utcán, akkor húzd be a függönyöket, vagy tereld át kutyádat egy másik szobába. Ha az udvaron/kertben ugatja a járókelőket, akkor hívd be a házba, vagy tereld a hátsó udvarra, ahol nem láthat annyi embert. Ne hagyd egész nap és egész éjszaka felügyelet nélkül kutyádat, ha a szabadban van.

Hagyd figyelmen kívül az ugatást

Ha úgy érzed, hogy kutyád azért ugat, mert a figyelmedet akarja, akkor hagyd figyelmen kívül, amíg meg nem unja ezt. Ne szólj hozzá, ne simogasd meg, ne is nézz rá – ezzel csak elérné a célját. Ha odafigyelsz rá, amikor ugat, akkor megtanulja majd, hogy bármikor ugathat, ha a figyelmedre vágyik.

hirdetes

Azonban amikor végre elhallgat, még ha csak egy kis időre is, rögtön jutalmazd meg valamivel – idővel tudni fogja, hogy megéri csendben maradni, mert a hangoskodás nem vezet sehová.

Ez a fajta viselkedés gyakori az olyan kutyáknál, amiket valamilyen módon korlátoznak – pl. amiket bezárnak a kenneljükbe. Ha ez a helyzet, akkor csak fordíts hátat neki, és ne figyelj rá, miután bezártad. Amikor aztán abbahagyja, fordulj meg, és adj neki jutalmat.

Idővel persze kezdj el egyre többet várni a jutalommal, miután kutyád elhallgat, hogy megtanulja, hogy tovább kell csendben maradnia. Eleinte hamar jutalmazz, aztán fokozatosan várj tovább és tovább. Persze ha szórakoztatóbbá szeretnéd tenni a dolgot magadnak és kutyád számára is, akkor variálhatsz is az időközökön – először várj 5 másodpercet, aztán 10-et, 3-at, 20-at, stb.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

lencse (Lens culinaris Medik. ssp. escuienta Mönch.)

a pillangósok családjába tartozó, a Földközi-tenger környékéről ősidők óta elterjedt... Tovább

humifikáció (humuszképződés)

a talajba jutott elhalt növényi részeket a talajbaktériumok és gombák enzimjeikkel elbontják,... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok