Tápoldatozzunk uborkát - ezek a legjobb uborka tápoldat tanácsok

Uborka tápoldatozás a nagymama titkos receptjével

Kiss Jázmin, kertész
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Uborka tápoldat

Uborka: természetes tápoldatok és mulcsozás

A mulcsozás nemcsak hogy segít a talaj nedvességtartalmának megőrzésében, de lassan tápanyagokat is bocsát ki, amelyek elősegítik a talajélet tevékenységét. Természetes tápoldatok készíthetők különböző trágyalevekből, növényi kivonatokból, fahamu-oldatból vagy állati melléktermékek oldataiból. Ezeket a tápoldatokat gyakran egyszerű házi módszerekkel állíthatjuk elő, és gyorsan felhasználható formában biztosítják a tápanyagokat a növény számára. Érdekel a házi mulcs készítése? Én ezeket ajánlom neked:


1.    Szalma: Ez az egyik legnépszerűbb mulcsanyag a kertészek körében. Jól szigetel, és amikor lebomlik, tápanyagokat ad a talajhoz. Ügyeljünk arra, hogy tiszta szalmát használjunk, amely mentes a magvak és növényvédő szerek maradványaitól.
2.    Fűnyesedék: A frissen nyírt fű kiváló mulcs, különösen, ha gyorsan szeretnénk valamit a talajra teríteni. Fontos, hogy csak vékony rétegben terítsük el, mert vastag rétegben gyorsan rothadni kezd, ami káros lehet.
3.    Aprított levelek: Ősszel gyűjtött leveleket használhatunk mulcsként, ami nemcsak, hogy segít a talaj nedvességtartalmának megőrzésében, de ahogy lebomlanak, értékes tápanyagokkal gazdagítják a földet.
4.    Konyhai maradékok: Kávézacc és tojáshéj keveréke szintén jó mulcs lehet, mivel ezek segítenek táplálni a talajt miközben megakadályozzák a gyomok növekedését. A tojáshéj kalciumot is biztosít, ami elősegíti a növények egészséges fejlődését.

Uborka palánta tápoldatozása vegyszermentesen

A nagymama titkos receptje az uborka palánták vegyszermentes tápoldatozására alapul. Ez magában foglalja a lágyszárú növények, mint a csalán és a fekete nadálytő vízben történő erjesztését, amelyből tápanyagokban gazdag lé készül. Ezen kívül a komposztlé vagy a fahamu-oldat használata is ajánlott, amely kálium- és kálciumforrásként szolgál.

A tápanyagok jelentősége az uborka életciklusában

Minden életszakaszban más-más tápanyagokra van szükség. Az ültetés során a magas tápanyagigényű földbe helyezett uborka palánták foszforban gazdag tápoldatozásra szorulnak a gyökérképződés elősegítése érdekében. A vegetatív növekedés idején a nitrogén dominál, míg a termésérés idején a kálium. Emellett fontos a kálcium, magnézium, és a mikroelemek, mint a réz, cink, mangán pótlása is.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-07-11

Különleges csípős paprika fajták, amelyek termesztésével te lehetsz a környékbeli kiskertek királya

A csípős paprika fajták beszerzése, termesztése nem is olyan nehéz dolog. Különleges chili fajták, amelyekkel te lehetsz a környékbeli kiskertek királya!

2024-07-04

Másodvetés a kertben - Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor

A júliusi betakarítással még közel sem ért véget a kertészkedés. Pont ilyenkor jön el az ideje a másodvetésnek. Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor.

2024-07-15

Ezért sárgul be a cukkini egy kertész szerint

A cukkini sárgulásának sok oka lehet, például a tápanyaghiány is. Megfelelő gondozással és egy kis odafigyeléssel könnyedén elkerülhető a cukkini sárgulása.

2024-07-05

Ezekkel a természetes ellenszerekkel tudsz védekezni a földibolhák ellen

Apró lyukak jelentek meg a növényeiden? Látod az apró, ugráló, fekete bogarakat is? Valószínűleg földibolhával van dolgod. Ezek a természetes ellenszerei.

2024-07-01

Mutatok pár ötletet a cukkini felhasználásához, hogy ne menjen kárba a termés

Bár gyönyörű álom, hogy a kertünkben ültetett cukkini folyamatosan annyit terem, amennyire éppen szükségünk van, de nagyon gyakori, hogy berobban a termés.

2024-07-04

A sok esőzés után a te kertedben is megjelent a közönséges gyíkfű? - Hasznosabb, mint gondolnád

Egy-egy nagyobb esőzés után gyakori, hogy a kertekben megjelenik a közönséges gyíkfű az apró, lilás-rózsaszínes virágaival. Ne gyomláld ki, nagyon hasznos!

2024-07-16

Ezért ne locsold a növényeid kondenzvízzel: egy kertész figyelmeztetései

A kondenzvíz használata elsőre praktikus megoldásnak tűnhet a növények öntözésére. Részletes leírásunkban megtudhatod miért nem javasolt a használata.

2024-07-18

Locsolás kánikulában: ezeket a hibákat ne kövesd el

A locsolás kánikulában szükséges és hasznos. A kert megfelelő öntözése elengedhetetlen a növények egészségének megőrzéséhez és a megfelelő fejlődéshez.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

bendőrenyhesség

a bendő (->gyomor) eleinte gyenge, később gyenge és ritka mozgásával v. teljes... Tovább

talajkárosodás

a —>talajnak természeti erők (->defláció, ->erózió) és emberi tevékenység... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Házi kert kert Kertészet Zöldség