Gyomírtás helyett használd ki jótékony hatásait - ismerd meg a tyúkhúrt

Gyomirtás helyett inkább használjuk fel – ismerd meg a tyúkhúrt

TK, SFV
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Az emberek elsősorban gyomnövénynek tartják, mégis számos jótékony hatása van, gyógynövénynek számít – ismerd meg Te is a tyúkhúrt, annak gyógyító jellegét mostani cikkünkből!

Tyúkhúr

A legtöbb esetben, amikor a gyomnövényekről van szó, biztosan említésre kerül a tyúkhúr is – pedig ez a növény sokkal többet ér, minthogy csak kikapáljuk, kiírtsuk kertünkből! Biztosan mindenki gyerekként nyaranta segített szüleinek, nagyszüleinek, akiknél már szinte szállóigévé válhatott, hogy „menj, tépj tyúkhúrt a csirkéknek”.


Ebből logikus, ha azt gondoljuk, hogy csupán egy gyorsan terjedő gyomnövényről van szó, amit csupán a baromfiudvarban tartózkodó szárnyasok kedvelnek, előszeretettel fogyasztanak. Ugyanakkor, bár furcsának tűnhet, de ez a „gyomnövény” rendkívül jó saláta alapanyagnak számít, akár grillezések kapcsán is!


Megdöbbenésünknek elsődleges oka az lehet, hogy nem féltetlenül ismerjük azokat a növényeket, melyek kertünkben, vadon nőnek – rengeteg közülük mégis számos jótékony hatással bír, gyógynövénynek tekinthető. Arról nem is beszélve, hogy konyhánkban is helyük lehet! Erre pedig remek példa a már sokszor említett tyúkhúr. A legtöbben igyekeznek minél hamarabb megszabadulni tőle, eltüntetni kertjükből – mostani cikkünk nekik szól. Nézzük, miért érdemes vigyáznod erre a növényre is.


Röviden a tyúkhúrról


A közönséges tyúkhúr zárvatermő, a szegfűszegfélék családjába tartozó kétszikű növény. Európából származik, mégis, Észak-Amerikában is fellelhető. A nitrogénben gazdag talajt szereti elsősorban – éppen ezért is gyakorta elterjedt a jól karbantartott mezőgazdasági területeken. Ezen a ponton érdemes még hozzáfűzni, hogy gyakran vegyszerrel írtják.


Általában a hideg évszakban csírázik, egyéves növény – mégis rendkívül tartós, masszív. Ahol egyszer letelepszik, akár még 25 éven keresztül is kicsírázhat – ennek okán pedig előszeretettel használják talajtakaró növénynek példának okáért szőlősökben. Ebből is látszik, hogy bár gyomnövény, mégis képesek lehetünk jól kihasználni azt, hogy gyorsan terjed és rendkívül nagy a tűrőképessége.

 

Amennyiben érdekel cikkünk folytatása, lapozz!
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-04-16

Titkos trükk a hagyma örök életéhez: Soha többé nem kell magot venned!

Fedezd fel a titkos trükköt, amellyel örökké életben tarthatod a hagymát! Soha többé nem kell hagymát vásárolnod a boltban vagy magról újrakezdened a folyamatot!

2024-04-16

Egy kertész szerint ezt kell tenned, ha a paradicsom palántád lábszáras lett

Sokatok már nevelgetni a paradicsom palántáit és észrevehetitek, hogy lábszáras lehet néhány növény, de van rág megoldás, kövessétek ezeket a tippeket ti is!

2024-04-16

Kezdő kertészeknek is - 3 zöldség, ami garantáltan sikerül

Kertészkedni szeretnél, de nem tudod, hol kezd? Fedezd fel a 3 ideális zöldséget kezdőknek! Gyorsan növőek, ízletesek és minimális erőfeszítéssel termeszthetők.

2024-04-16

Ideje elültetni a cukkinit, mutatjuk: cukkini ültetés lépései

Egyre népszerűbb a cukkini hazánkban is. Ültess 2024-ben te is cukkinit, mutatjuk, hogy mikor, és hogyan csináld, hogy a legtöbb, legjobb termésed legyen!

2024-04-18

Így ültesd a muskátlit az ablakba, hogy több virágot hozzon!

A muskátlik (Pelargonium) kedvelt növények az ablakokban, erkélyeken, és nem igényelnek túl sok speciális gondozást, de ezeket a tanácsokat tartsd be!

2024-04-21

Virágzik a csodálatos lilaakác – Te tudod, mikor kell megmetszeni?

A lilaakác (Wisteria sinensis) metszése két fő időszakban történik az év folyamán, hogy segítsd a növényt a virágok és a növekedés optimális kifejlesztésében.

2024-04-15

Ültesd el együtt a hagymát és a répát, elmondom miért

A hagyma és a répa remek társnövényei egymásnak, elmondom nektek miért érdemes őket egymás mellé ültetni a kertben. Ezek után biztos ti is így fogjátok csinálni!

2024-04-21

A csodás lilaakác - érdekességek, amit eddig nem tudtál

A lilaakác egy igazán figyelemre méltó növény, amely sok helyen látható utcákon, parkokban és kertekben mostanában. Ismerd meg jobban!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

csikó nevelése

a fiatal csikók egészséges fejlődését segíti elő, ha tetszés szerinti időben bőségesen... Tovább

kórlefolyás

a betegség okának felmerülésétől, ill. kezdeti tüneteitől a végkifejletig lezajló... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek kert Kertészet