Gyomírtás helyett használd ki jótékony hatásait - ismerd meg a tyúkhúrt

hirdetes

Gyomirtás helyett inkább használjuk fel – ismerd meg a tyúkhúrt

TK

Az emberek elsősorban gyomnövénynek tartják, mégis számos jótékony hatása van, gyógynövénynek számít – ismerd meg Te is a tyúkhúrt, annak gyógyító jellegét mostani cikkünkből!

Tyúkhúr

A legtöbb esetben, amikor a gyomnövényekről van szó, biztosan említésre kerül a tyúkhúr is – pedig ez a növény sokkal többet ér, minthogy csak kikapáljuk, kiírtsuk kertünkből! Biztosan mindenki gyerekként nyaranta segített szüleinek, nagyszüleinek, akiknél már szinte szállóigévé válhatott, hogy „menj, tépj tyúkhúrt a csirkéknek”.


Ebből logikus, ha azt gondoljuk, hogy csupán egy gyorsan terjedő gyomnövényről van szó, amit csupán a baromfiudvarban tartózkodó szárnyasok kedvelnek, előszeretettel fogyasztanak. Ugyanakkor, bár furcsának tűnhet, de ez a „gyomnövény” rendkívül jó saláta alapanyagnak számít, akár grillezések kapcsán is!


Megdöbbenésünknek elsődleges oka az lehet, hogy nem féltetlenül ismerjük azokat a növényeket, melyek kertünkben, vadon nőnek – rengeteg közülük mégis számos jótékony hatással bír, gyógynövénynek tekinthető. Arról nem is beszélve, hogy konyhánkban is helyük lehet! Erre pedig remek példa a már sokszor említett tyúkhúr. A legtöbben igyekeznek minél hamarabb megszabadulni tőle, eltüntetni kertjükből – mostani cikkünk nekik szól. Nézzük, miért érdemes vigyáznod erre a növényre is.

hirdetes


Röviden a tyúkhúrról

hirdetes


A közönséges tyúkhúr zárvatermő, a szegfűszegfélék családjába tartozó kétszikű növény. Európából származik, mégis, Észak-Amerikában is fellelhető. A nitrogénben gazdag talajt szereti elsősorban – éppen ezért is gyakorta elterjedt a jól karbantartott mezőgazdasági területeken. Ezen a ponton érdemes még hozzáfűzni, hogy gyakran vegyszerrel írtják.


Általában a hideg évszakban csírázik, egyéves növény – mégis rendkívül tartós, masszív. Ahol egyszer letelepszik, akár még 25 éven keresztül is kicsírázhat – ennek okán pedig előszeretettel használják talajtakaró növénynek példának okáért szőlősökben. Ebből is látszik, hogy bár gyomnövény, mégis képesek lehetünk jól kihasználni azt, hogy gyorsan terjed és rendkívül nagy a tűrőképessége.

 

Amennyiben érdekel cikkünk folytatása, lapozz!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2021-07-20

Szeretnél virágokkal dekorálni? Ezeket a növényeket lesz majd a legegyszerűbb kertedben gondozni

A kertedben lehetséges a legtöbb szárazvirág nevelése – mégis, vannak közülük olyanok, melyek gondozása egyszerűbb. Mutatom, miket érdemes kertedben gondoznod!

2021-07-19

Lisztharmatos cukkini – mit tehetünk megmentéséért?

A legtöbb növény sajnos hajlamos arra, hogy lisztharmatos legyen. Most eláruljuk, mit tehetsz az ellen, ha cukkinid is elkapta ezt a gombabetegséget.

2021-07-19

Ezek a növények tökéletes sövényt alkotnak – ráadásul szinte igénytelenek

Szeretnél Te is egy sövényt kertedbe, viszont tudod, hogy nem lenne sok időd foglalkozni vele? Akkor ezek a növények tökéletesek lesznek számodra!

2021-07-17

A kerti szépecske – ismerd meg Te is a menyecskeszemet

A menyecskeszem vagy más néven szépecske közepes termetű, az egyik legváltozatosabb külsejű virág. Most tudj meg mindent erről a különleges dísznövényről.

2021-07-17

Ismerd meg Te is ezt a karakteres megjelenésű évelőt – bemutatkozik a kék iringó

A kék iringó kisebb csoportokban nő, évelő növény. Virágzása nyárra tehető, könnyedén képes lesz majd színfoltokkal megajándékozni kertedet. Ismerd meg Te is.

2021-07-17

A hónap szépsége – ismerd meg Te is a kasvirágokat

A kasvirágok szebbé tehetik a nyári hónapokat kertünkben, mégis júliusban a legszebbek - ismerd meg Te is ezeket a változatos virágokat mostani cikkünkből!

2021-07-20

Szúnyogűző dísznövények – ezeket telepítsd teraszod közelébe!

Az esti nyugalmas órákat könnyedén megzavarhatják a szúnyogok. Most eláruljuk, milyen dísznövényeket érdemes teraszodra telepíteni, így elkergetve őket.

2021-07-17

Cicáink kedvence – tudj meg mindent a macskamentáról

Neked is van cicád és mindig is érdekelt, hogy miért vonzódnak ennyire a macskamentához? Emellett most azt is megtudhatod, hogyan termessz otthonodban belőle!

További cikkek ebben a témában


Kapuvári Körzeti Földhivatal

Földhivatal Körzeti Földhivatal Cím: Kapuvár Fõ tér 1. 9330 Magyarország Tovább

paraszimpatikus idegrendszer

a —>vegetatív idegrendszernek a nyúltagyi, a középagyi (—>agyvelő) és a... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek kert Kertészet