Gyomírtás helyett használd ki jótékony hatásait - ismerd meg a tyúkhúrt

hirdetes

Gyomirtás helyett inkább használjuk fel – ismerd meg a tyúkhúrt

TK, SFV
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Az emberek elsősorban gyomnövénynek tartják, mégis számos jótékony hatása van, gyógynövénynek számít – ismerd meg Te is a tyúkhúrt, annak gyógyító jellegét mostani cikkünkből!

Tyúkhúr

A legtöbb esetben, amikor a gyomnövényekről van szó, biztosan említésre kerül a tyúkhúr is – pedig ez a növény sokkal többet ér, minthogy csak kikapáljuk, kiírtsuk kertünkből! Biztosan mindenki gyerekként nyaranta segített szüleinek, nagyszüleinek, akiknél már szinte szállóigévé válhatott, hogy „menj, tépj tyúkhúrt a csirkéknek”.


Ebből logikus, ha azt gondoljuk, hogy csupán egy gyorsan terjedő gyomnövényről van szó, amit csupán a baromfiudvarban tartózkodó szárnyasok kedvelnek, előszeretettel fogyasztanak. Ugyanakkor, bár furcsának tűnhet, de ez a „gyomnövény” rendkívül jó saláta alapanyagnak számít, akár grillezések kapcsán is!


Megdöbbenésünknek elsődleges oka az lehet, hogy nem féltetlenül ismerjük azokat a növényeket, melyek kertünkben, vadon nőnek – rengeteg közülük mégis számos jótékony hatással bír, gyógynövénynek tekinthető. Arról nem is beszélve, hogy konyhánkban is helyük lehet! Erre pedig remek példa a már sokszor említett tyúkhúr. A legtöbben igyekeznek minél hamarabb megszabadulni tőle, eltüntetni kertjükből – mostani cikkünk nekik szól. Nézzük, miért érdemes vigyáznod erre a növényre is.

hirdetes


Röviden a tyúkhúrról

hirdetes


A közönséges tyúkhúr zárvatermő, a szegfűszegfélék családjába tartozó kétszikű növény. Európából származik, mégis, Észak-Amerikában is fellelhető. A nitrogénben gazdag talajt szereti elsősorban – éppen ezért is gyakorta elterjedt a jól karbantartott mezőgazdasági területeken. Ezen a ponton érdemes még hozzáfűzni, hogy gyakran vegyszerrel írtják.


Általában a hideg évszakban csírázik, egyéves növény – mégis rendkívül tartós, masszív. Ahol egyszer letelepszik, akár még 25 éven keresztül is kicsírázhat – ennek okán pedig előszeretettel használják talajtakaró növénynek példának okáért szőlősökben. Ebből is látszik, hogy bár gyomnövény, mégis képesek lehetünk jól kihasználni azt, hogy gyorsan terjed és rendkívül nagy a tűrőképessége.

 

Amennyiben érdekel cikkünk folytatása, lapozz!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-01-30

Mit csinálj februárban, a kertben? - 5 lépés a tavaszi szezonra való felkészüléshez

Februári kerti teendők listája: Ha csak hobbikertész vagy, akkor is jól fognak jönni ezek a tippek, hogy könnyedén elő tudj készülni a márciusi szezonra.

2023-01-30

A trombitafolyondár ültetése, metszése és fajtái

A trombitafolyondár az egyik legszebb kúszónövény, amely igencsak kevés odafigyelést igényel. Néhány fontos dolgot azonban nem szabad elszalasztani!

2023-01-30

A lilaakác ültetése, termesztése és gondozása

A lilaakác erőteljesen virágzik tavasszal, új növekedéskor lila színű virágcsoportokat hoz létre, amelyek viszont a fő hajtások sarkantyújából kelnek ki.

2023-01-30

5 romantikus szobanövény, amit ajándékozhatsz Valentin-napra

A tucatnyi vörös rózsa nyüzsgő, rövid életű, illatmentes csokornak megvolt a maga ideje, ami már leágazott. Válassz helyette egy mutatós szobanövényt!

2023-01-30

Lonc gondozása: Hogyan neveljünk loncot a kertben

Mindenki felismeri a lonc növény kedves illatát és nektárjának édes ízét. De hogyan kell gondozzuk a lonc növényeket a házi kertben, hogy csodásan virágozzon?

2023-01-30

Útmutató a fák és a cserjék késő téli és korai tavaszi metszéséhez

Tekintsd meg listánkat arról, hogy mely fákat és cserjéket kell metszeni a nyugalmi hónapokban – és kapj néhány általános metszési tippet a szezonra!

2023-01-30

Így rejthetjük el a csúnya drótkerítést futónövényekkel és cserjékkel

Néhány dolgot figyelembe kell venni, amikor a drótkerítéseket növényekkel borítanánk be. A drótkerítések lefedése sok háztulajdonos gyakori problémája.

2023-01-31

Gyomirtás vegyszermenetesen – irtsunk sóval!

Sok kertész számára fontos a vegyszermentes gyomirtás, hisz így a környezetünket is óvjuk vele: ehhez mutatunk egy nagyon jó tippet ami segíthet neked!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Csávázó Raxil Vital

Gombaölő csávázószer őszi búza, őszi és tavaszi árpa csávázására.Hatóanyag: 15 g/l... Tovább

6/2006. (I. 20.) FVM rendelet

a halászatról és a horgászatról szóló 1997. évi XLI. törvény végrehajtásának egyes... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek kert Kertészet