Gyomírtás helyett használd ki jótékony hatásait - ismerd meg a tyúkhúrt

hirdetes

Gyomirtás helyett inkább használjuk fel – ismerd meg a tyúkhúrt

TK, SFV

Az emberek elsősorban gyomnövénynek tartják, mégis számos jótékony hatása van, gyógynövénynek számít – ismerd meg Te is a tyúkhúrt, annak gyógyító jellegét mostani cikkünkből!

Tyúkhúr

A legtöbb esetben, amikor a gyomnövényekről van szó, biztosan említésre kerül a tyúkhúr is – pedig ez a növény sokkal többet ér, minthogy csak kikapáljuk, kiírtsuk kertünkből! Biztosan mindenki gyerekként nyaranta segített szüleinek, nagyszüleinek, akiknél már szinte szállóigévé válhatott, hogy „menj, tépj tyúkhúrt a csirkéknek”.


Ebből logikus, ha azt gondoljuk, hogy csupán egy gyorsan terjedő gyomnövényről van szó, amit csupán a baromfiudvarban tartózkodó szárnyasok kedvelnek, előszeretettel fogyasztanak. Ugyanakkor, bár furcsának tűnhet, de ez a „gyomnövény” rendkívül jó saláta alapanyagnak számít, akár grillezések kapcsán is!


Megdöbbenésünknek elsődleges oka az lehet, hogy nem féltetlenül ismerjük azokat a növényeket, melyek kertünkben, vadon nőnek – rengeteg közülük mégis számos jótékony hatással bír, gyógynövénynek tekinthető. Arról nem is beszélve, hogy konyhánkban is helyük lehet! Erre pedig remek példa a már sokszor említett tyúkhúr. A legtöbben igyekeznek minél hamarabb megszabadulni tőle, eltüntetni kertjükből – mostani cikkünk nekik szól. Nézzük, miért érdemes vigyáznod erre a növényre is.

hirdetes


Röviden a tyúkhúrról

hirdetes


A közönséges tyúkhúr zárvatermő, a szegfűszegfélék családjába tartozó kétszikű növény. Európából származik, mégis, Észak-Amerikában is fellelhető. A nitrogénben gazdag talajt szereti elsősorban – éppen ezért is gyakorta elterjedt a jól karbantartott mezőgazdasági területeken. Ezen a ponton érdemes még hozzáfűzni, hogy gyakran vegyszerrel írtják.


Általában a hideg évszakban csírázik, egyéves növény – mégis rendkívül tartós, masszív. Ahol egyszer letelepszik, akár még 25 éven keresztül is kicsírázhat – ennek okán pedig előszeretettel használják talajtakaró növénynek példának okáért szőlősökben. Ebből is látszik, hogy bár gyomnövény, mégis képesek lehetünk jól kihasználni azt, hogy gyorsan terjed és rendkívül nagy a tűrőképessége.

 

Amennyiben érdekel cikkünk folytatása, lapozz!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-07-04

9 gyorsan növekvő kúszó növény, amikkel árnyékot varázsolhatsz a kertbe vagy a teraszra

A nyári melegben próbáljuk hűvösen tartani a lakást, azonban ahhoz elengedhetetlen, hogy a házkörnyékét is lehűtsük valamelyest. Árnyékot adó kúszónövények.

2022-07-04

5 növény, amihez soha nem szabadna hozzáérned

Míg egyes növények ártalmasabbak, mint mások, vannak olyanok, amelyeket nem szabad egyáltalán megérinteni vagy lenyelni, bármi is legyen, hiszen halálosak.

2022-07-04

Az egész országban elkezdett terjedni ez a mérgező növény! Jobb az elővigyázatosság!

A nyarat legszívesebben végig a Balaton partján töltenénk, azonban egyre gyakrabban találkozhatunk a Balaton-felvidéken a most virágzó mérgező növénnyel

2022-07-04

Amit jó ha tudunk a fekete áfonyáról

Nagyon sokan szeretjük az áfonyát, akár nasiként, vagy desszertként, főleg így nyáron. Cikkünkben most elolvashatja milyen desszertet készíthet belőle és miért is jó az áfonya.

2022-07-04

Júliusi trükkök a mennyei paradicsom termésért

Kíváncsi vagy hogyan tehetsz hozzá a paradicsomod fejlődéséhez júliusban, hogy igazán mennyei legyen a termés? Mutatjuk júliusi paradicsom termelés tippjeinket

2022-06-30

Legyen Neked is gyönyörű beporzó-kerted!

Szeretnél gyönyörű lepkéket és egyéb hasznos rovarokat csalogatni a kertedbe? Hozz létre beporzókertet őshonos növényekből és teremts otthont a beporzóknak!

2022-07-04

Milyen gyakran és mennyit érdemes locsolnunk a veteményeskertben?

Mennyi vízre van szüksége a házikertünknek? Mennyi kell, amikor eső is van és mennyi, amikor az nincs? Mostani cikkünkben segítünk, hogy Te is ki tudd számolni!

2022-07-01

Hogyan ismerjük fel a beteg madarakat és mit tehetünk a megmentésükért?

Egy vadon élő madár nem tudja megmondani, mikor érzi rosszul magát. Azok az emberek, akik tudják, hogyan ismerjék fel a beteg madarakat, lépéseket tehetnek!

További cikkek ebben a témában


kultúrfajta (kitenyésztett fajta)

a mesterséges kiválasztás és a termeléssel összehangolt életfeltételek terméke. (Ilyen... Tovább

kazánvizes tüdő

akkor alakul ki, ha a sertések levágása és forrázása közben az agóniában (halál) levő... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek kert Kertészet