Kirándulás Pest megyében - Legszebb kastélyok

Kirándulás Pest megyében – A mesébe illő Schossberger Kastély története

ZH
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Magyarországon számtalan csodaszép kastélyt és régi kúriát fedezhetünk fel, ám a legtöbb felújítatlanul, elbújva az erdő mélyén várja a látogatókat. Nem úgy, mint a turai Schossberger Kastély, amely mesébe illő átalakításon esett át, és minden szempár most a neobarokk kastélyt csodálja.

turai kastély

A Schossberger Kastély története – Kirándulás Pest megyében


Hétvégente szeretünk útra kelni, és felfedezni a kis hazánk rejtette szépségeket. H nem szeretnénk messzire utazni a fővárostól, akkor pest megyében is van lehetőségünk szép helyeken túrázni, és igazi különleges helyeket felfedezni. Az egyik ilyen kihagyhatatlan hely a nem régiben teljeskörűen felújított, ma már turai Botaniq Kastélyként ismert neoreneszánsz és neobarokk stílusú épület, amely nem csak mesébe illően szép, de minden szegletében érezni lehet a romantikát, hiszen egy szerelmi történet által építetett. Ugyanis a kastélyt a báró Schossberger Zsigmond temény-nagykereskedő mágnás építette feleségének szerelmének kinyilvánítására, Mayer von Gunthof Teréznek. A kastély mindössze 50 kilométerre található a belvárostól a Galga völgyében, az Aszódi járásban.A Schossberger család


A modern magyar kereskedelem egyik alapítójaként tartották számon Schossberger Zsigmond édesapját, Schossberger Simon Vilmost, aki izraelita vallása ellenére megkapta a nemesi címet, úgy hogy felekezetét nem kellett elhagynia. Fiának Zsigmondnak, 1890-ben Ferenc József király adományozott bárói címet, így apja nyomdokaiba lépve, a Budapesti Kereskedelmi Akadémia bizottsági és számos ipari és pénzügyi vállalat igazgatósági tagjává vált. Ebből kifolyólag fontos szerepet töltött be a magyar gazdasági életben.


A Schossberger Kastély születése


Zsigmond báró 1869-ben vásárolta meg az Esterházyaktól a pest megyei Turán elterülő birtokot, és a kastélymegépítésére 1883-ban került sor. A kastély kinézete a báró elképzeléseit tükrözték, azonban a Rothchildek Halton House kastélyából, akik a pénzügyi élet csúcsán álltak, elég nagy inspiráció ihlette, de az épületet sokáig az Operaház kistesójaként emlegették. Erre az adott okot, hogy az Operaházhoz hasonlóan, itt is Scholtz Róbert készítette a belső díszítőfestéseket, és sokáig azt hitték Ybl Miklós volt a kastély tervezője is, azonban nemrégiben fényderült egy 1885-ben megjelent újságcikkre, amiből kiderül, hogy Ybl egy tanítványa tervezte meg a kastélyt, Bukovics Gyula.


A korszak legmodernebb épületének számított, központi fűtésrendszerrel, étellifttel és villanyárammal. A kastély minden szintjére került fürdőszoba, melyekbe artézi kútból szállították a friss vizet. A tökéletes tervezés azt is kivitelezte, hogy a földszinti előtérbe, ablakok nélkül is természetes megvilágítást kapjon a helység, a mérnökipontossággal elhelyezett tükrök, és az emeleti világítóablakok segítségével.

A Schossberger Kastély enteriőrjében és minden másban is elsődleges szempont volt a minőségi kivitelezés, így a kastélykertet is modern öntözőrendszerrel alakították ki, kinézetében pedig a kornak megfelelő európai stílust hozták létre a kertészek. Mára már egy tíz hektáros terület maradt meg a kastély birtokából, ahol dolgoznak az eredeti állapot rekonstrukcióján.

Schossberger Kastélyból Botaniq Kastély


Az elkészült kastély az évtizedek alatt számos funkciót töltött be, elkészülte után a Schossbergerek nyári lakjaként szolgált, de később állandósult az ittlétük. Zsigmondtól fia, Viktor báró örökölte, majd az ő 1938-as halálát követően két gyermekére szállt az épület tulajdonirésze, de sajnos ifjabb Viktor a II. világháborúban elhunyt, Clarisse 1924-ben pedig Angliába házasodott, így a kastély magára maradt.


Viharos esztendők következtek, amelyből a Kastély is kivette a részét, először német, majd orosz katonai bázissá alakult, majd a későbbi államosítás során általános iskolaként funkcionált egészen 1973-ig, amikoris magánkézre került, és több tulajdonosa is volt az elkövetkezendő időkben.


Az idő vasfoga elkezdett mutatkozni a kastélyon is, és a 2000-es évekre a méltatlanul feledésbe merült épület tetőszerkezete teljesen leromlott, omlásveszély miatt elkerítették, a bejárat feletti címert pedig rácshálóval védték. 2011-ben a tulajdonos látványos munkálatokat rendelt el a kastély felújításának terén, megújították az óratornyot, és a pálmaház is új tetőszerkezetet kapott, azonban igazán pozitív fordulatot csak 2016-ban vett a kastély élete.


Ebben az évben egy teljeskörű felújításnak kezdtek neki, persze a műemléki előírásoknak megfelelően, amely során 12 restaurátor maximális tudását vették igénybe
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

infúzió

nagyobb mennyiségű folyadéknak a szervezetbe juttatása folyadék, elektrolitek és egyéb... Tovább

generálkivitelezés

olyan tevékenység, amelynél a generál- v. fővállalkozó felelős az építéssel kapcsolatos... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek