A túlöntözött aloe vera különböző jeleket mutathat, most összegyűjtöttük nektek az aloe vera növénnyel kapcsolatos legfontosabb információkat és segítő tippeket!

hirdetes

Túlöntözött aloe vera? – itt a megoldás a megmentésére

NA
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Ha te is a feledékeny növényszülők közé tartozol, vedd figyelembe: az aloe vera olyan szobanövény, amely nem bánja, ha kihagysz egy öntözést (vagy kettőt vagy hármat). A legtöbb pozsgás növényhez hasonlóan ez a növény is szárazságtűrő és az aloe nem szeret az átázott talajban ülni. Ha inkább egy sorozatos túlöntöző vagy, aki rendszeresen áztatja szobanövényeit, akkor boldogtalan aloe lehet a tulajdonodban. A növény hosszú, zöld, kövérkés levelei lógónak tűnhetnek, vagy barna levélvégek vagy sötét foltok jelenhetnek meg. De még ne add fel a reményt! Ezekkel a tippekkel továbbra is kijavíthatod a túlöntözést és megmentheted a növényt.

Túlöntözött aloe vera

Aloe Vera ápolása

A zárt térben termesztett aloéknál az a cél, hogy a gyökerek ne üljenek túl sok nedvességben, ami rothadáshoz vezet. Válassz egy edényt vízelvezető lyukakkal. Ügyelj arra, hogy pozsgások számára készült virágföldet használj, amely valamivel gyorsabban szárad, mint a hagyományos virágföld. Csak akkor öntözd a növényt, ha a talaj tapintásra száraznak tűnik és mindig engedd ki a felesleges vizet az edény aljából. Helyezd aloédat sok erős, közvetett fénybe: a déli vagy nyugati fekvésű ablak a legjobb.

Ha gyönyörű cserepet szeretnél használni, amelyen nincs vízelvezető lyuk, akkor két lehetőség közül választhatsz. Vagy fúrj lyukat vagy használj kaspót dekoratív külső edényként, amelybe egy kisebb, sima műanyag edényt helyezel. Emeld fel a belső edényt apró kövekre, hogy az alja ne üljön meg az öntözés után kifolyó felesleges nedvességben. A műanyag edényt a mosogatóba is áthelyezheted, hogy meglocsold, majd visszahelyezheted a kaspóba, miután leeresztetted.

Az aloe növényekkel kapcsolatos problémák megoldása

Az aloe leveleinek kövéreknek, szilárdnak és egyenesnek kell lenniük és egyenletes zöld színűnek. Ha a levelek lógónak, töpörödöttnek tűnnek, vagy barna vagy elhalt részeik vannak, akkor boldogtalan növényed van. De legtöbbször megoldhatod a problémát, és helyreállíthatod az aloé egészségét.

hirdetes
Az aloéval kapcsolatos leggyakoribb probléma a túlöntözés. Tudni fogod, hogy aloe növényedet túlöntözted, amikor a leveleken úgynevezett vízzel átitatott foltok jelennek meg, amelyek ázottnak és puhának tűnnek. Szinte olyan, mintha az egész levél telítődne vízzel, majd pépessé válik.

Megmentheted a vizes aloédat, ha kiásod és hagyod egy-két napig kiszáradni. Óvatosan távolítsd el az elhaltnak vagy pépesnek tűnő leveleket és gyökereket. Ez egy jó alkalom arra is, hogy a növényt feloszd, ha több hajtása is nő a tövétől. A fiatalabb, sekélyebb gyökerű növények még meglehetősen egészségesek lehetnek, így friss virágföldbe helyezheted őket új edényekbe.
Miután a fő növény gyökérlabdája nagyrészt kiszáradt, szórd be a növény tövét gyökerező porral. Ezután ültesd át az aloét egy vízelvezető lyukkal ellátott edénybe, és tartsa a száraz oldalon. Eltarthat néhány hétig, de látni kell, hogy új, egészséges levelek kezdenek nőni a növény közepétől.

hirdetes
Mi van akkor, ha úgy tűnik, hogy a túlöntözés nem okoz problémát, de az aloé levelei lógnak? Lehetséges, hogy növényed a túl kevés fénytől néz ki így. Vidd az aloédat egy világosabb helyre, vagy használj növekedési lámpát.

Gyakran Ismételt Kérdések az aloe veráról

•    Milyen gyakran kell átültetni egy aloe növényt?
Valószínűleg két-öt évente át kell ültetni az aloe vera növényedet. Ha azt észleled, hogy növekedési üteme lelassul, vagy hajtásai elkezdték elérni az edény szélét, akkor itt az ideje egy nagyobb edénynek.

•    Mit jelent, ha az aloé növényem besárgul?
Ha egy aloe növény sárgul, annak oka a túl sok víz, a túl kevés víz vagy a túl sok napfény. Az aloe vera növények akkor is megsárgulhatnak, ha túltrágyázzák őket.

•    Mi a legjobb módja az aloe növény szaporításának?
A legjobb aloe szaporítási módszer az anyanövény kicsi hajtásainak levétele. A növény tövéhez közeli talajból nőnek ki. Óvatosan, ép gyökerekkel távolítsuk el, és ültessük át más cserepekbe.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Csávázó Raxil 60 FS

Gombaölő csávázószer őszi búza, őszi és tavaszi árpa csávázására.Hatóanyag: 60 g/l... Tovább

hulladék

gyűjtőfogalom, amelybe beletartoznak mindazon anyagok, amelyek a mezőgazdaságban, az iparban és... Tovább

Tovább a lexikonra
kert