notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Mit tegyünk a tulipán hagymáival virágzás után

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

Mit tegyünk a tulipán hagymáival virágzás után? Szakértőnk válaszol!

Szélesi Ferenc - Főkertész

Tavasszal örvendeztetnek meg minket pompás virágaival a tulipánok, de ha nem teszünk meg pár fontos dolgot elnyílásuk után, akkor jövőre el fog maradni a virágzás. Nézzük, mire van szüksége a tulipánnak virágzás után! 

Tulipán hagymái virágzás után

Tulipánhagyma virágzás után – Néhány szó a tulipánról

A tulipán kehelyalakú virággal rendelkezik, több színben nyílik, hagymás dísznövény, ami a liliomfélék családjának egy nemzetsége. Fajainak többsége Közép-Ázsiában található meg vadon, de őshonosak Észak-Afrikában, a Közel-, és a Távol-Keleten, valamint Európában is. A Kárpát-medencében összesen négy faja él vadon, közülük legismertebb a bánsági flóratartományban, a Kazán-szorosban és a Vaskapu-szoroban élő, 40-50 centiméter magasra megnövő magyar tulipán.

Tulipánhagyma virágzás után – Hol a helye a kertben a tulipánnak? 

Mielőtt rátérnék a virágzás utáni teendőkre, nézzük meg, milyen tulajdonságokkal bír a tulipán, és hol a tökéletes helye a kertben! Vadon elsősorban a sziklás, köves vagy alacsony fűvel rendelkező száraz gyepekben nő, főleg a hegyvidékeken.

hirdetes

A kerti tulipánokról viszont érdemes tudni, hogy a sziklakerti vagy gyepbe történő telepítés kevésbé megfelelő számukra, az ide tartozó fajták erős kultúrjellege és fokozott igényei miatt. Elsősorban virágágyba ültetjük, lehetőség szerint válasszunk számára napos fekvést. A tulipánfajtákra jellemző, hogy tavasszal virágoznak, a virágok a délelőtti, dél közeli órákban nyílnak. 

hirdetes

Tulipánhagyma virágzás után – Elő a metszőollóval! 

Most, hogy ennyi mindent elmondtam a tulipánokról, térjünk rá eredeti témánkra – mit tegyünk a tulipánnal, ha elvirágzott? A tulipán elvirágzása után érdemes levágnunk az elnyílt virágszálakat, ezek ugyanis felesleges energiát vonnak el a növénytől. A leveleket hagyjuk rajta, mivel ezekből húzódnak a tápanyagok a hagymába olyannyira, hogy a szárak őszig elszáradnak.

Fel kell szedni a tulipánhagymákat virágzás után vagy sem? Ha fel kell szedni, akkor mikor és mit kell vele csinálni? Rengeteg kérdés maradt még, de mindegyikre válaszolok a következő oldalon, lapozzatok egyet, megéri! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
hirdetes
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
277 014
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
5 594 473

szállítószövet-rendszer

a hajtásos növények szerveiben a tápanyagszállítást végző, szállítósejtekből álló... Tovább

gombaölő szerek (fungicidek)

azok a növényvédő szerek, amelyeket a kultúrnövényeket károsító gombák ellen használnak.... Tovább

Tovább a lexikonra
virág