Mit tegyünk a tulipán hagymáival virágzás után? Így gondozd tulipánjaid elvirágzásuk után

hirdetes

Mit tegyünk a tulipán hagymáival virágzás után? Szakértőnk válaszol!

Szélesi Ferenc - Főkertész, NA
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Tavasszal örvendeztetnek meg minket pompás virágaival a tulipánok, de ha nem teszünk meg pár fontos dolgot elnyílásuk után, akkor jövőre el fog maradni a virágzás. Nézzük, mire van szüksége a tulipánnak virágzás után! 

Tulipán hagymái virágzás után

Tulipánhagyma virágzás után – Néhány szó a tulipánról

A tulipán kehelyalakú virággal rendelkezik, több színben nyílik, hagymás dísznövény, ami a liliomfélék családjának egy nemzetsége. Fajainak többsége Közép-Ázsiában található meg vadon, de őshonosak Észak-Afrikában, a Közel-, és a Távol-Keleten, valamint Európában is. A Kárpát-medencében összesen négy faja él vadon, közülük legismertebb a bánsági flóratartományban, a Kazán-szorosban és a Vaskapu-szoroban élő, 40-50 centiméter magasra megnövő magyar tulipán.

Tulipánhagyma virágzás után – Hol a helye a kertben a tulipánnak? 

Mielőtt rátérnék a virágzás utáni teendőkre, nézzük meg, milyen tulajdonságokkal bír a tulipán, és hol a tökéletes helye a kertben! Vadon elsősorban a sziklás, köves vagy alacsony fűvel rendelkező száraz gyepekben nő, főleg a hegyvidékeken.

hirdetes

A kerti tulipánokról viszont érdemes tudni, hogy a sziklakerti vagy gyepbe történő telepítés kevésbé megfelelő számukra, az ide tartozó fajták erős kultúrjellege és fokozott igényei miatt. Elsősorban virágágyba ültetjük, lehetőség szerint válasszunk számára napos fekvést. A tulipánfajtákra jellemző, hogy tavasszal virágoznak, a virágok a délelőtti, dél közeli órákban nyílnak. 

hirdetes

Tulipánhagyma virágzás után – Elő a metszőollóval! 

Most, hogy ennyi mindent elmondtam a tulipánokról, térjünk rá eredeti témánkra – mit tegyünk a tulipánnal, ha elvirágzott? A tulipán elvirágzása után érdemes levágnunk az elnyílt virágszálakat, ezek ugyanis felesleges energiát vonnak el a növénytől. A leveleket hagyjuk rajta, mivel ezekből húzódnak a tápanyagok a hagymába olyannyira, hogy a szárak őszig elszáradnak.

Fel kell szedni a tulipánhagymákat virágzás után vagy sem? Ha fel kell szedni, akkor mikor és mit kell vele csinálni? Rengeteg kérdés maradt még, de mindegyikre válaszolok a következő oldalon, lapozzatok egyet, megéri! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

oxigén (O)

a —>periódusos rendszer VI. a. csoportjába tartozó színtelen, szagtalan, vízben... Tovább

zsióka (Bolboschocnus maritimus IL.I Palla)

a palkafélék (Cyperaceac) családjába tartozó évelő, kúszógyöktörzsű növény. Szárán a... Tovább

Tovább a lexikonra
virág