7 hasznos tipp a tulipánok elültetéséhez- így ültess csodaszép tulipánokat

hirdetes

7 hasznos tipp a tulipánok elültetéséhez

VN

A tulipánok termesztése egyáltalán nem nehéz feladat, de sokkal gördülékenyebben megy majd, ha odafigyelsz néhány fontos részletre. Ha idén egészséges, gyönyörűen virágzó tulipánokkal szeretnéd ellepni kertedet, akkor fogadd meg az alábbi egyszerű, de hasznos tippeket!

7 hasznos tipp tulipánok elültetéséhez

A talaj minősége kulcsfontosságú

A tulipánok akkor érzik magukat a legjobban (és virágzanak a legszebben), ha jó minőségű talajban nevelkedhetnek. Mit jelent a jó minőség? A tulipánok esetében laza, porhanyós talajt, ami jól elvezeti az extra vizet esőzés vagy öntözés idején. A tulipánok hagymás növények, és ha hagymájuk sokáig áll vizes talajban, akkor könnyedén kirohadhat. Ezért fontos, hogy a talaj jól elvezesse a vizet alóluk.

Gondolkodj nagyban

A kertépítők tudják, hogy a tulipánok nagy mennyiségben mutatnak a legjobban, ezért gyakran egyszerre 50 vagy annál is több hagymát ültetnek egymás mellé. 0,1 négyzetméterre 9-12 hagyma kerüljön, és hagyj közöttük nagyjából 2-3”-nyi hézagot, hogy igazán gazdag, sűrű megjelenésük legyen.

Nyújtsd ki a szezont különböző fajta tulipánokkal

Egyes tulipánok rögtön a korai sáfrányok után, míg mások a bazsarózsák előtt virágzanak. Mindez azt jelenti, hogy ha gondosan megválogatod tulipánjaidat, és ügyelsz rá, hogy mikor van a virágzásuk, akkor akár 6 héten át is folyamatosan gyönyörködhetsz bennük.

hirdetes

Ültesd őket napos helyre

A jó minőségű talaj mellett az is fontos, hogy milyen környezeti viszonyok közé ülteted tulipánjaidat. Minél több közvetlen napfényt kapnak, annál magasabbra nőnek majd, és annál nagyobbak lesznek rajtuk a virágok is. Ha nincs más lehetőséged, félárnyékos helyen, lombhullató fák alatt is gond nélkül eléldegélnek majd. Melegebb éghajlatokon érdemes védeni őket a délutáni napfénytől.

hirdetes

Forgasd az ültetési helyüket

A tulipánok hagymái sajnos érzékenyek a gombás betegségekre, különösen ha hűvös, nyirkos éghajlaton termesztik őket. Az ilyen problémák elkerülése érdekében távolítsd el az elvirágzott hagymákat a talajból, és ültess helyettük ősszel újakat. Ha igazán biztosra szeretnél menni, akkor váltogasd az ültetési területeket, és 3 évig ne ültess tulipánt ugyan abba az ágyásba.

Ültesd őket később, mint a legtöbb őszi hagymás virágot

A tulipánokat novemberben ajánlott elültetni, méghozzá két fő okból. Az egyik, hogy a hideg hőmérséklet gátolja a gombák növekedését, ami némi védelmet nyújt a már emlegetett betegségekkel szemben. A másik, hogy ha kertedben a mókusok hajlamosak ellopni a hagymákat a földből, akkor novemberben már kevésbé kell félni ettől, ekkorra már lezajlik a gyűjtögetés csúcsidőszaka.

Ne legyenek túl magas elvárásaid a második év virágaival szemben

A tulipánok mindig az ültetésük utáni első tavasszal virágzanak a legszebben. Ha az időjárás és a talaj ideálisok, egyes tulipánok a második év során is virágba borulhatnak. Azonban a legtöbb esetben ilyekor is csak kis virágokra lehet számítani (ha egyáltalán megjelennek a virágok). Mint fentebb olvashattad, egyébként is érdemes felásni az elvirágzott hagymákat, majd novemberben újakat ültetni.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-07-04

5 növény, amihez soha nem szabadna hozzáérned

Míg egyes növények ártalmasabbak, mint mások, vannak olyanok, amelyeket nem szabad egyáltalán megérinteni vagy lenyelni, bármi is legyen, hiszen halálosak.

2022-07-04

Júliusi trükkök a mennyei paradicsom termésért

Kíváncsi vagy hogyan tehetsz hozzá a paradicsomod fejlődéséhez júliusban, hogy igazán mennyei legyen a termés? Mutatjuk júliusi paradicsom termelés tippjeinket

2022-07-04

9 gyorsan növekvő kúszó növény, amikkel árnyékot varázsolhatsz a kertbe vagy a teraszra

A nyári melegben próbáljuk hűvösen tartani a lakást, azonban ahhoz elengedhetetlen, hogy a házkörnyékét is lehűtsük valamelyest. Árnyékot adó kúszónövények.

2022-07-04

Milyen gyakran és mennyit érdemes locsolnunk a veteményeskertben?

Mennyi vízre van szüksége a házikertünknek? Mennyi kell, amikor eső is van és mennyi, amikor az nincs? Mostani cikkünkben segítünk, hogy Te is ki tudd számolni!

2022-06-29

Így mentheted meg kiszáradt növényeidet

A szárazság még a gyökereket is megtámadhatja, amitől a növény végül teljesen kipusztul majd. De van megoldás a kiszáradt növények megmentésére, mutatjuk!

2022-06-23

Kerülendő évelők - ezeket nem biztos, hogy jó ötlet a kertedbe ültetni

Vannak évelő növények, amelyek bár lehet, hogy gyönyörűek, több fejfájást okoznak, mint örömöt hoznak a házhoz. Ezeknek az ültetését gondold át többször is!

2022-06-22

10 nyári virág, ami nem hiányozhat kertedből

Habár sok virágot már kora tavasszal érdemes elültetni, akár a nyár elején is elhelyezhetsz néhány palántát vagy magot a kertedben. Ezek a legszebb nyári virágok.

2022-06-30

10 szobanövény, amely segít megküzdeni a magas páratartalommal

Fullasztóan meleg, párás az idő a lakásodban? Ezek a növények igazán szeretnének nálad lakni és megszabadítani a párától, hiszen nekik éltető táplálék!

További cikkek ebben a témában


értékcsökkenés

az állóeszközök elhasználódásának, műszaki avulásának és szerkezeti kopásának... Tovább

PR38R92 (X0911 P)

Kukorica Cél: szemes Leírás:A hímvirágzás ideje közepesen korai. A címer elsõrendû... Tovább

Tovább a lexikonra
kert Kertészet kertfenntartás Növénytermesztés virág virágtermesztés