7 hasznos tipp a tulipánok elültetéséhez- így ültess csodaszép tulipánokat

hirdetes

7 hasznos tipp a tulipánok elültetéséhez

VN, NA
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

A tulipánok termesztése egyáltalán nem nehéz feladat, de sokkal gördülékenyebben megy majd, ha odafigyelsz néhány fontos részletre. Ha idén egészséges, gyönyörűen virágzó tulipánokkal szeretnéd ellepni kertedet, akkor fogadd meg az alábbi egyszerű, de hasznos tippeket!

7 hasznos tipp tulipánok elültetéséhez

A talaj minősége kulcsfontosságú

A tulipánok akkor érzik magukat a legjobban (és virágzanak a legszebben), ha jó minőségű talajban nevelkedhetnek. Mit jelent a jó minőség? A tulipánok esetében laza, porhanyós talajt, ami jól elvezeti az extra vizet esőzés vagy öntözés idején. A tulipánok hagymás növények, és ha hagymájuk sokáig áll vizes talajban, akkor könnyedén kirohadhat. Ezért fontos, hogy a talaj jól elvezesse a vizet alóluk.

Gondolkodj nagyban

A kertépítők tudják, hogy a tulipánok nagy mennyiségben mutatnak a legjobban, ezért gyakran egyszerre 50 vagy annál is több hagymát ültetnek egymás mellé. 0,1 négyzetméterre 9-12 hagyma kerüljön, és hagyj közöttük nagyjából 2-3”-nyi hézagot, hogy igazán gazdag, sűrű megjelenésük legyen.

Nyújtsd ki a szezont különböző fajta tulipánokkal

Egyes tulipánok rögtön a korai sáfrányok után, míg mások a bazsarózsák előtt virágzanak. Mindez azt jelenti, hogy ha gondosan megválogatod tulipánjaidat, és ügyelsz rá, hogy mikor van a virágzásuk, akkor akár 6 héten át is folyamatosan gyönyörködhetsz bennük.

hirdetes

Ültesd őket napos helyre

A jó minőségű talaj mellett az is fontos, hogy milyen környezeti viszonyok közé ülteted tulipánjaidat. Minél több közvetlen napfényt kapnak, annál magasabbra nőnek majd, és annál nagyobbak lesznek rajtuk a virágok is. Ha nincs más lehetőséged, félárnyékos helyen, lombhullató fák alatt is gond nélkül eléldegélnek majd. Melegebb éghajlatokon érdemes védeni őket a délutáni napfénytől.

hirdetes

Forgasd az ültetési helyüket

A tulipánok hagymái sajnos érzékenyek a gombás betegségekre, különösen ha hűvös, nyirkos éghajlaton termesztik őket. Az ilyen problémák elkerülése érdekében távolítsd el az elvirágzott hagymákat a talajból, és ültess helyettük ősszel újakat. Ha igazán biztosra szeretnél menni, akkor váltogasd az ültetési területeket, és 3 évig ne ültess tulipánt ugyan abba az ágyásba.

Ültesd őket később, mint a legtöbb őszi hagymás virágot

A tulipánokat novemberben ajánlott elültetni, méghozzá két fő okból. Az egyik, hogy a hideg hőmérséklet gátolja a gombák növekedését, ami némi védelmet nyújt a már emlegetett betegségekkel szemben. A másik, hogy ha kertedben a mókusok hajlamosak ellopni a hagymákat a földből, akkor novemberben már kevésbé kell félni ettől, ekkorra már lezajlik a gyűjtögetés csúcsidőszaka.

Ne legyenek túl magas elvárásaid a második év virágaival szemben

A tulipánok mindig az ültetésük utáni első tavasszal virágzanak a legszebben. Ha az időjárás és a talaj ideálisok, egyes tulipánok a második év során is virágba borulhatnak. Azonban a legtöbb esetben ilyekor is csak kis virágokra lehet számítani (ha egyáltalán megjelennek a virágok). Mint fentebb olvashattad, egyébként is érdemes felásni az elvirágzott hagymákat, majd novemberben újakat ültetni.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-12-05

Növények a fürdőszobában: páfrány, aloe vera és orchidea, ne hagyd növény nélkül a fürdőt!

Növényeket a fürdőszobába! Talán nem is gondolnánk, de az olyan növények, mint az orchideák, páfrányok és aloe verák kiválóan érzik magukat a nedves klímájú térben!

2023-11-30

A nagymamámtól tanultam ezt a leander teleltetési technikát – Mióta így csinálom minden nyáron ontja a virágot

A nagymama leander teleltetési technikája kiváló eredményekkel szolgál, és nemcsak a növények életében, hanem a családunk kertjének szépségében is látható.

2023-11-30

Az évelők szaporítását most is elvégezhetjük!

Az évelő növények gondozása és szaporítása fontos lépése a kertfenntartásnak. A tőosztás, pedig épp olyan téli feladatok közé tartozik, mint a metszés, vagy a gyümölcsfa ültetés.

2023-12-05

Műfenyő vagy vágott fenyő? – Ez egy teljes tévhit!

A Karácsonyfa-vásárlás kapcsán felmerülő dilemmát érintve Kovács Erik, a Klímapolitikai Intézet kutatója cáfolja a műfenyő környezetbarátságával kapcsolatos tévhiteket.

2023-12-06

5 Kihagyhatatlan magyar természeti csoda télre

A hideg hónapokban is érdemes felfedezni a természet varázslatait, és Magyarország bővelkedik olyan természeti csodákban és különlegességekben, amik télen is lenyűgözőek.

2023-12-05

Tudtad hogy ezekben a magyar fürdőkben gyulladáscsökkentő gyógyvízben lehet fürdeni?

Felfedezzük azokat a kivételes fürdőket, ahol nemcsak kellemesen pihenhetünk, de a gyulladáscsökkentő gyógyvíz áldásos hatásaival is gondoskodhatunk egészségünkről.

2023-12-11

Dekorálj kedvenc karácsonyi virágunkkal: A Mikulásvirág préselése

A mikulásvirág préselése különleges módja a növények hasznosításának és egyedi dekorációk létrehozásának, amelyekkel idilli hangulatot varázsolhatsz otthonodba.

2023-12-11

Mennyi fény kell a karácsonyi kaktusznak? A karácsonyi kaktusz gondozása

Annak érdekében, hogy a karácsonyi kaktusz igazán jól érezze magát, és látványos virágokat hozzon létre, fontos megfelelő fényviszonyokat biztosítani. Hogyan?

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

zöld pántlikafű (Phalaris arundinacea [L.] Dum.)

a ->pázsitfüvek családjához tartozó, laza ->gyepet nevelő, hosszú tarackot hajtó, magas... Tovább

ecetsav-baktériumok (Acetobacter)

pálcika alakú, egyesével élő v. láncokba rendeződött baktériumnemzetség. Gram-negatívak... Tovább

Tovább a lexikonra
kert Kertészet Növénytermesztés virág