A tuja betegségei – A tuja leggyakoribb betegségei

hirdetes

Barnul a tuja levele, mit tehetünk? Szakértőnk válaszol!

Szélesi Ferenc - Főkertész, SFV
A tuja leggyakoribb betegségei

A tuja betegségei

Sokszor könnyedén megoldhatjuk a dolgot, mivel a tuja legyengülését okozhatja az, hogy nem kap elegendő vizet (Magyarországon korántsem esik annyi csapadék, mint ahonnan a tuja származik). Gondolhatunk arra is, hogy a talaj köves, száraz, tápanyagban szegény, túlságosan árnyékos vagy pangó vizes, de közre játszhat légköri aszály miatti sárgulás is.

A tuja esetében is nagyon fontos a megelőzés, tavasszal alaposan mossuk meg a növényt, vágjuk le az elhalt növényi részeket, másnap pedig végezzük el esetében is a lemosó permetezést rezes készítménnyel (ezt a permetezést egy-két havonta elvégezhetjük, így megelőzhetjük a gombás megbetegedéseket). Fontos továbbá, hogy a beteg tujáktól szabaduljunk meg minél hamarabb, mivel ezek megfertőzhetik a többi tuját is. Mit kell tennünk akkor, ha mégis felüti a fejét valamilyen betegség? Nézzük! 

hirdetes

Tuja betegségei – Didimaszcellás pikkelylevél barnulás

A leggyakoribb gombás megbetegedés a tuja didimaszcellás pikkelylevél barnulás. A tünetek leginkább a legfiatalabb hajtásokon jelentkeznek, ezek a részek elkezdenek barnulni, kifakulni, és el is száradnak. A gomba az előző évben megfertőződött hajtásokon telel át a leveleket, kora tavasszal pedig megkezdődik a tünetek megjelenése, a fertőzött leveleken apró, ovális, fekete termőtesteket láthatunk. Az elhalt hajtások idővel lehullanak, az ágak pedig csupaszon maradhatnak. Ha ezeket a tüneteket tapasztaljuk, akkor mindenképpen vágjuk vissza erősen a fertőzött részeket és permetezzünk visszavágás és esős időszak után mankoceb, kaptán, tribázikus vagy miklobutanil rézszulfát hatóanyagú szerekkel. 

hirdetes

Tuja betegségei – Kabatinás gombabetegség

Hajtáselhalást, ágpusztulást okoz ez a betegség, tünetei közé tartozik, hogy a hajtáscsúcs és az egyéves ág besárgul, a növényen élesen elkülönül az egészséges és a beteg rész. Ez a gombafertőzés leginkább ősszel üti fel a fejét, de csak február környékén válik láthatóvá. A kórokozó a sebzéseken keresztül jut be a növénybe, de kedvez neki a magnézium-, és a mangánhiány is. Védekezésként minden esetben el kell távolítani a fertőzött részeket, és kerülni kell a sűrű növényállományt. Jelentősebb fertőzés esetén 1-2 hetente permetezzünk réz tartalmú gombaölő szerrel! Ezzel még nincs vége sajnos, a következő oldalon folytatom! 

Forrás: Fotó: Schutterstock

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Balatonboglári Körzeti Földhivatal

Földhivatal Körzeti Földhivatal Cím: Balatonboglár Szabadság u. 15. 8630 Magyarország Tovább

karbonsavak

elsőrendű alkoholok, ill. aldehidek oxidációs termékei, jellemzőjük a karboxilcsoport... Tovább

Tovább a lexikonra
Növényvédelem