Törpe gyümölcsfák, ha nincs elég helyed

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

Helyszűkében is akad termés – Nevelj te is törpe gyümölcsfákat!

Szélesi Ferenc - Főkertész
Ezeket a törpe gyümölcsfákat mindenki szeretni fogja

Törpe gyümölcsfák melegebb mérsékelt éghajlatra

Az itt felsorolt, melegebb éghajlatot kedvelő törpe gyümölcsfák nagy részét (vagy akár az összeset) valójában hűvösebb (az előbb tárgyalt) éghajlaton is lehet termeszteni, ha van hová bevinni őket télen (pl. házon belülre, vagy egy fóliaházba). Ugyan így a hűvösebb mérsékelt éghajlatot kedvelő (előbb felsorolt) fáknak is léteznek olyan változatai, amik ideálisak melegebb éghajlati termesztésre. Tehát akár hűvösebb, akár melegebb mérsékelt éghajlattal van dolgod, némi segítséggel lényegesen kibővítheted a választékodat.

Kajszibarack

A kajszibarack korán egy virággyümölcsfajta, ami azt jelenti, hogy könnyedén a tavaszba benyúló késői fagyok áldozataivá válhatnak, ha hűvösebb éghajlaton termesztik őket. Melegebb területeken (vagy hidegebb környéken fólia alatt/védett helyen) remekül elvannak, még ha növénytartóba is kerülnek. A Wavit egy szilva gyökéralany, amit gyakran használnak kajszibarack oltására, és egy 3 méter magas fát eredményezhet, ha kertben nevelik. Ha azonban növénytartóban szeretnéd nevelni törpe kajszibarackodat, akkor ehhez megfelelő gyökéralanyra lesz szükséged.

Őszibarack

A közepes vagy kisméretű őszibarackokat szintén szokás Wavit alanyba oltani. Az őszibarackfákat könnyű úgy művelni, hogy kis helyre is beférjenek. A sárgabarack akkor érett meg, ha teljesen színes, és a szárhoz közeli gyümölcshús puhának érződik. A termések nem egyszerre érnek meg, ezért készülj fel rá, hogy egy viszonylag hosszú időintervallumban kell majd szüretelned. A szüretelt gyümölcsöket minél előbb használd fel, lehetőleg frissen, közvetlenül a fáról.

hirdetes

Gránátalma

A gránátalmák nagyon kedvelik a melegebb éghajlatokat, de persze ha megfelelő körülményeket biztosítasz nekik, akkor hűvösebb vidékeken is eléldegélnek. Növénytartóban nevelve 60-90cm magasra nőnek csupán meg. A Punica Granatum ‘Nana’ egy törpe gránátalmafajta, ami díszes, narancssárga virágokat hoz, amiket természetesen finom, ehető húsú termések követnek. Ha házon belül tervezed termeszteni, akkor készülj fel rá, hogy kézileg kell elvégezned a beporzást, ugyanis a szabadban ezt rovarok végzik.

hirdetes

Füge

A fügefa méretét inkább a fa fajtája határozza meg, nem pedig a gyökéralanyé. Növénytartóban könnyű kordában tartani a méretüket, ha ideális körülményeket biztosítasz nekik. Valójában jobban is teremnek növénytartóban, mert ilyenkor nem pazarolják az erőforrásaikat nem termő részek növesztésére. A Celestial egy népszerű törpe fügefajta. A fügefák két szüretre elegendő termést hoznak egy évben, ha melegebb éghajlaton termesztik őket. Az első adagot tavasz végén, vagy kora nyáron, a másikat (ez a főtermés) nyár végén, vagy kora ősszel lehet leszedni róluk. Hűvösebb éghajlatokon csak egy adag termésre lehet számtani.

Datolyaszilva

A törpe datolyaszilvafák sokkal kisebbek, mint a közönséges változatok, azonban kertbe kiültetve még így is elérhetik a 3-4 métert, ha nem metszik őket. Természetesen növénytartóban ugyan úgy viselkednek (kisebbre nőnek), mint az eddig felsorolt összes többi gyümölcsfa is. A datolyaszilvának vannak savanyú és nem savanyú változatai is. A savanyú változatoknál (Hachiya, Eureka) meg kell várni, hogy tökéletesen megérjenek, különben ehetetlenek. A nem savanyú változatok (pl. Fuya, Jiro), már keményebb formájukban is ehetők – és hasonlóan ropogósak, mint az almák.

Citrusfélék

A citrusfélék (narancs, citrom, lime, grapefruit) könnyedén ráolthatók egy törpe gyökéralanyra, és telepíthetők akár növénytartókba vagy a kertbe is. Szinte minden érdemes változatok beszerezhető oltott formában a házi kertészek számára. Ha elegendő meleget, napfényt, és vizet biztosítasz nekik, ideális termőközeggel, akkor a törpe citrusfélék éppen olyan gazdagon teremnek majd, mint teljes méretű változataik. Óvatos metszéssel még tetszőleges formájúvá is alakíthatod őket.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2020-11-05

Tippek egy dekoratív és hasznos kerítés megépítéséhez

Ha a kertészkedésről van szó, a birtok elkerítése egy meglepően ritkán tárgyalt témakör. Sokan csak szükségletként tekintenek a kerítésekre, amik a birtok határait kerülik, illetve a növények és állatok védelmére szolgálnak.

2020-08-10

Augusztusi természeti kincs – Így használd fel a fekete bodzát!

A fekete bodza a természet egyik nagy ajándéka, a fekete bodzát sokféleképpen fel lehet használni, a fekete bodzának számtalan jótékony hatása van, most te is megtudhatsz mindent a fekete bodzáról!

2020-11-05

Használjuk a talajtakarókat zöldtrágyaként - Szakértői tanácsok!

Használjuk az őszi és téli talajtakarókat zöldtrágyaként, mostani cikkemben mindent elmondok nektek az őszi és téli talajtakarók felhasználásáról!

2020-10-23

Komposztálási kisokos kezdőknek és haladóknak!

Komposztálási kisokos mindenkinek, mostani cikkünkben mindent elmondunk nektek a komposztálásról. A komposztálás menetéről tudhattok meg most mindent!

2020-10-14

Használd a természet erejét - Az esővízgyűjtés művészete

Víz hiányában a növényeink illetve gyepünk hamar száradásnak indul, és lehet, hogy mikor eljutnánk oda, hogy orvosoljuk azt már késő. Így folyamatosan kell biztosítanunk a megfelelő mennyiségű vizet növényünk és gyepünk számára.

2020-10-19

Alakítsunk ki sünbarát kertek - Praktikus tippek szakértőktől!

Sünbarát kert kialakítása, elmondom, hogyan alakíthatsz ki könnyedén praktikus sünbarát kertet. Segíts a süniknek te is, hozz létre sünbarát kertet!

2020-08-11

Mit mikor szüreteljünk? - Szakértői tanácsok mindenkinek!

Szüretelés ideje, a szüretelés módja. Mikor szüreteljünk és hogyan végezzük el a szüretelést? Mindent elmondunk nektek a szüretelésről, tartsatok velünk!

2020-08-17

Az almafa leggyakoribb betegségei, és az ellenük való védekezési módok

Az almafa betegségei, minden, amit tudni érdemes az almafa betegségeiről és az almafa betegségei elleni védekezésről. Nézzük, mire érdemes odafigyelni az almafa betegségei esetében.

További cikkek ebben a témában
hirdetes


hossztöltéses halastó (féloldalas halastó)

azoknak a halastavaknak az elnevezése, amelyek a völgynek csak az egyik oldalát foglalják el.... Tovább

84/2008. (VII. 3.) FVM rendelet

A Magyar Takarmánykódex kötelezõ elõírásairól szóló 44/2003. (IV. 26.) FVM rendelet... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek gyümölcs Házi kert