Törpe gyümölcsfák, ha nincs elég helyed

Helyszűkében is akad termés – Nevelj te is törpe gyümölcsfákat!

Szélesi Ferenc - Főkertész, SFV
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Ezeket a törpe gyümölcsfákat mindenki szeretni fogja

Törpe gyümölcsfák melegebb mérsékelt éghajlatra

Az itt felsorolt, melegebb éghajlatot kedvelő törpe gyümölcsfák nagy részét (vagy akár az összeset) valójában hűvösebb (az előbb tárgyalt) éghajlaton is lehet termeszteni, ha van hová bevinni őket télen (pl. házon belülre, vagy egy fóliaházba). Ugyan így a hűvösebb mérsékelt éghajlatot kedvelő (előbb felsorolt) fáknak is léteznek olyan változatai, amik ideálisak melegebb éghajlati termesztésre. Tehát akár hűvösebb, akár melegebb mérsékelt éghajlattal van dolgod, némi segítséggel lényegesen kibővítheted a választékodat.

Kajszibarack

A kajszibarack korán egy virággyümölcsfajta, ami azt jelenti, hogy könnyedén a tavaszba benyúló késői fagyok áldozataivá válhatnak, ha hűvösebb éghajlaton termesztik őket. Melegebb területeken (vagy hidegebb környéken fólia alatt/védett helyen) remekül elvannak, még ha növénytartóba is kerülnek. A Wavit egy szilva gyökéralany, amit gyakran használnak kajszibarack oltására, és egy 3 méter magas fát eredményezhet, ha kertben nevelik. Ha azonban növénytartóban szeretnéd nevelni törpe kajszibarackodat, akkor ehhez megfelelő gyökéralanyra lesz szükséged.

Őszibarack

A közepes vagy kisméretű őszibarackokat szintén szokás Wavit alanyba oltani. Az őszibarackfákat könnyű úgy művelni, hogy kis helyre is beférjenek. A sárgabarack akkor érett meg, ha teljesen színes, és a szárhoz közeli gyümölcshús puhának érződik. A termések nem egyszerre érnek meg, ezért készülj fel rá, hogy egy viszonylag hosszú időintervallumban kell majd szüretelned. A szüretelt gyümölcsöket minél előbb használd fel, lehetőleg frissen, közvetlenül a fáról.

Gránátalma

A gránátalmák nagyon kedvelik a melegebb éghajlatokat, de persze ha megfelelő körülményeket biztosítasz nekik, akkor hűvösebb vidékeken is eléldegélnek. Növénytartóban nevelve 60-90cm magasra nőnek csupán meg. A Punica Granatum ‘Nana’ egy törpe gránátalmafajta, ami díszes, narancssárga virágokat hoz, amiket természetesen finom, ehető húsú termések követnek. Ha házon belül tervezed termeszteni, akkor készülj fel rá, hogy kézileg kell elvégezned a beporzást, ugyanis a szabadban ezt rovarok végzik.

Füge

A fügefa méretét inkább a fa fajtája határozza meg, nem pedig a gyökéralanyé. Növénytartóban könnyű kordában tartani a méretüket, ha ideális körülményeket biztosítasz nekik. Valójában jobban is teremnek növénytartóban, mert ilyenkor nem pazarolják az erőforrásaikat nem termő részek növesztésére. A Celestial egy népszerű törpe fügefajta. A fügefák két szüretre elegendő termést hoznak egy évben, ha melegebb éghajlaton termesztik őket. Az első adagot tavasz végén, vagy kora nyáron, a másikat (ez a főtermés) nyár végén, vagy kora ősszel lehet leszedni róluk. Hűvösebb éghajlatokon csak egy adag termésre lehet számtani.

Datolyaszilva

A törpe datolyaszilvafák sokkal kisebbek, mint a közönséges változatok, azonban kertbe kiültetve még így is elérhetik a 3-4 métert, ha nem metszik őket. Természetesen növénytartóban ugyan úgy viselkednek (kisebbre nőnek), mint az eddig felsorolt összes többi gyümölcsfa is. A datolyaszilvának vannak savanyú és nem savanyú változatai is. A savanyú változatoknál (Hachiya, Eureka) meg kell várni, hogy tökéletesen megérjenek, különben ehetetlenek. A nem savanyú változatok (pl. Fuya, Jiro), már keményebb formájukban is ehetők – és hasonlóan ropogósak, mint az almák.

Citrusfélék

A citrusfélék (narancs, citrom, lime, grapefruit) könnyedén ráolthatók egy törpe gyökéralanyra, és telepíthetők akár növénytartókba vagy a kertbe is. Szinte minden érdemes változatok beszerezhető oltott formában a házi kertészek számára. Ha elegendő meleget, napfényt, és vizet biztosítasz nekik, ideális termőközeggel, akkor a törpe citrusfélék éppen olyan gazdagon teremnek majd, mint teljes méretű változataik. Óvatos metszéssel még tetszőleges formájúvá is alakíthatod őket.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-04-24

Ettől lesz garantáltan sikeres a magról történő növénytermesztés

Tippek a sikeres magról történő növénytermesztéshez: levegő, víz, fény. Fedezd fel a levegő, víz és fény fontosságát a magról történő növénytermesztéshez.

2024-04-24

Elmondom miért termesztem a krumplit konténerben, ezután te is így fogod

Mutatunk egy spórolós titkot! Tudj meg te is mindent a konténeres krumpli termesztésről - élvezd a friss, otthon nőtt finomságot konténerben, mutatjuk a trükköt!

2024-04-24

A növényeid sorra pusztulnak a kertben? EZ a bogár lehet az oka!

Ne hagyd, hogy a kártevők pusztítsák el a kerted! Ismerd meg a kerti növényeket pusztító rettegett bogarat, és fedezd fel, hogyan mentheted meg a növényeidet!

2024-04-03

Dél-Olaszország különleges növénye – most kell elültetni a szagos bükkönyt

A szagos bükköny (Lathyrus odoratus) egy egynyári kúszóvirág, ami egyenesen Szicíliából került át Európába. Mutatjuk mikor és hogyan ültesd el, gondozd.

2024-04-24

Ültess sarkantyúkát a zöldséges kertedbe és csoda történik

Ültess sarkantyúkát a veteményes kertedbe és valóban csoda fog történni, hiszen számos előnye van ennek a szuper kis növénynek, mutatjuk mik ezek pontosan!

2024-04-03

5+1 növény, amit meg kell metszeni áprilisban

Metszésre fel: ezeket a növényeket meg kell metszened áprilisban, ha azt akarod, hogy virágozzanak és termést hozzanak, mutatjuk a tippeket, ezekre figyelj!

2024-04-24

Ültess májusban lila brokkolit, ami a zöldségeskerted királynője lesz

Ültess májusban lila brokkolit, ami a kerted királynője lesz, hiszen számos előnnyel rendelkezik, mutatjuk a legfontosabb infókat a lila brokkoliról, gyere!

2024-04-22

Itt az idő: Így alakítsd ki a tökéletes veteményeskertet!

Már egy ideje tervezgeted a veteményeskertet? Itt a tökéletes idő, alakítsunk ki együtt egy a tökéletes veteményeskertet! Hoztunk ehhez szakértői tippeket.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

kemosterilánsok

azok a kémiai anyagok, amelyeknek alkalmazásával a kártevők utódokat létrehozó képessége... Tovább

abszolút tömeg

a tisztított —>vetőmagtétel 1000 magjának g-ban kifejezett tömege. Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek gyümölcs Házi kert