Mikor és hogyan ültessük a tollbugát? A kertész válaszol

Kora tavasszal ültessük el az árnyékban növő csodát, a tollbugát

Kiss Jázmin, kertész
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Miközben még csak a tél fagyos közepén járunk, már izgatottan tervezzük és vágyakozunk a tavaszi kertészeti kalandokra. A tollbuga elültetése az egyik ilyen tervezett teendőnk, amit már kora tavasszal megtehetünk, ha az időjárás is úgy akarja, ehhez hoztunk nektek tippeket és tanácsokat. Így tehát, még mielőtt a hó olvadásával együtt beköszöntene a tavasz, már elmerülünk az eljövendő évszak tervezésének örömében és a kertünk szépítésének izgalmaiban. Mentsd el ezt a cikket tavaszra, hidd el, hamarabb itt lesz, mint gondolnád!

tollbuga ültetése

Milyen növény a tollbuga?

A tollbuga (Astilbe) egy csodálatos dísznövény, melyet páfrányszerű, bronz-zöld lombozata és tollas, lenyűgöző virágai tesznek kiemelkedővé. Az Astilbe egész szezonban szemet gyönyörködtető látványt nyújt, még télen is, amikor a szárított formájában is dekoratív tud maradni. Még virágzásán kívül is, az egészséges lombozata gazdag textúrát és színt kölcsönöz a kertnek.

A tavaszi időszakban az új lombozat friss és egyedi atmoszférát teremt a kertben. A különféle fajták eltérő színű levelekkel rendelkeznek, néhányuk egész évben megőrzi vibráló színét, mások pedig a mély csokoládé/bordó tónusokat hangsúlyozzák. 
A nyári hónapokban a tollbuga apró, de lenyűgöző virágokkal hozakodik elő, melyek tollakként pompáznak. Az elbűvölő virágok rózsaszín, piros, lila és fehér árnyalatokban tündökölnek, így a tollbuga nemcsak a lombozatával, hanem virágzáskor is színes és vonzó megjelenést kölcsönöz a kertnek.

Mikor lehet ültetni a tollbugát?

Korai tavasszal javasolt a tollbuga ültetése jó vízelvezetésű talajba, amelyet komposzttal és általános célú szemcsés műtrágyával gazdagítunk. Ez az időpont elősegíti a növény erőteljes gyökérrendszerének kifejlődését a hűvös, nedves talajon. Tollbuga magvetéssel is szaporítható, bár ez a folyamat hosszabb időt vehet igénybe, és nem garantált, hogy az új növény azonos lesz a szülővel.

Fényviszonyok: mekkora fény kell a tollbugának?

A tollbugák rendkívül alkalmazkodóak a fényviszonyokhoz. Fajtájuktól függően elviselik a teljes napsütéstől egészen a majdnem teljes árnyékig bármilyen opciót, de általánosságban elmondható, hogy a részleges árnyékot részesítik előnyben. Teljes napsütésben fontos biztosítani számukra elegendő mennyiségű vizet a növekedési időszakban.

A tollbuga talaj- és vízigénye 

A tollbugák könnyen gondozható növények, de kiemelkedő fontosságú a megfelelő vízellátás. Szeretik az állandóan nedves talajt, és ennek hiányában könnyen elgyengülnek. Ezért érdemes gondoskodni jó vízelvezetésű talajról, amely sok szerves anyagot tartalmaz. A komposzt hozzáadása segít a víz megtartásában, ezzel boldoggá téve ezeket a nedvességet kedvelő növényeket. Amennyiben a talaj túlságosan kiszárad, a tollbuga levelei elkezdenek barnulni és felkunkorodni.

A tollbuga trágyázása

Az ültetés előtt érdemes általános célú szemcsés műtrágyát, például 5-10-5 NPK műtrágyát belekeverni a talajba. A virágzáshoz szükséges foszfor biztosításához fontos, hogy a növények rendszeresen kapjanak megfelelő műtrágyát. Az osztás a tollbuga hatékony szaporítási módszere, mivel ezek a növények rizómákból nőnek. Késő ősszel ajánlott ásni a növény körül, hogy felfedje a rizómákat. A rizómák egy részét óvatosan el kell választani a gyökérszerkezettől, figyelve arra, hogy a "szemeket" is magunkkal ragadjuk. Miután elkészültünk egy új helyszínnel, ahol laza, jól vízelvezető talaj és komposzt található, ültessük el az új tollbugát közvetlenül a kertbe. A tavaszi időszakban már észlelni fogjuk az új növekedést.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

aktivált iszap (eleveniszap)

a ->biológiai szennyvíztisztításban alkalmazott, szennyező anyagok elbontására alkalmas... Tovább

eszközlekötés

a mg. vállalat rendelkezésére álló eszközök összessége, beleértve az összes... Tovább

Tovább a lexikonra
kert