notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A tölcsérjázmin bemutatása

Hirdetés

Minden, amit a tölcsérjázmin neveléséről tudnod kell

Szélesi Ferenc - Főkertész
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

A tölcsérjázmin néven ismert virágzó növénynek több fajtáját is ismerjük, amelyek közül mindegyik ragyogó pompát vihet portád látványvilágába. A tölcsérjázmin az elmúlt évek során a tavaszi kertek népszerű lakójává vált.

Ismerd meg a tölcsérjázmint

Ezek az életerős növények mind a tavaszi, mind a nyári kerti design ékes elemei lehetnek, akár egy belső udvarban, akár egy lugasra szeretnéd felfuttatni őket, ráadásul házon belül át is teleltethetők, hogy a következő évben újra virágokba borulhassanak. A következőkben minden fontos információt megtudhatsz a tölcsérjázminok jellegzetességeiről, igényeiről és gondozásáról!

 

Mandevilla és Dipladenia – Mi a különbség?

 

Habár mindkét név a tölcsérjázminra utal, e két változat bizonyos szempontokból eltér egymástól. A Mandevilla nevét a diplomata és kertész Henry Joseph Mandeville-ről kapta a XVIII. századi Argentínában. Ez a trópusi fajta könnyedén felismerhető fénylő, ovális leveleiről, színes, trombitaformájú virágairól és kúszó hajlamáról. A Mandevilla kiváló boltívekre és pergolákra való felfuttatásra, de remek azok számára is, akik lugasukat szeretnék színesebbre varázsolni egy cserepes virággal.

 

A Dipladenia egy másik népszerű tölcsérjázminfajta. Virágai és levelei sokban hasonlítanak közeli rokonára, a Mandevillára, azonban növekedésében élesen eltér attól. A Dipladenia ugyanis egy bokor, ami tökéletes egy kerti tájkép kidíszítésére növénytárolóban vagy függőkosárban.

 

Mindkét fajta hasonló gondozást igényel (kivéve metszési szempontból), így az alábbiakban nem teszünk majd különbséget közöttük. Habár mind a Mandevilla, mind pedig a Dipladenia alkalmas kerti növénytartós, vagy függőkosaras nevelésre, növekedési jellemzőik miatt az előző fajtát kúszó-, a másodikat pedig bokrosabb növényként érdemes tartani és nevelni. A következő oldalon mindent megtudhatsz a tölcsérjázmin gondozásáról! 

 

Ismerd meg a tölcsérjázmint

Trópusi növények létére a tölcsérjázminok (a Mandevilla és a Dipladenia fajta is) napos, meleg, védett helyen érzik magukat, jó vízelvezetésű talajban. Az első lépés tehát ideális helyet találni új virágaid számára.

 

Napigény

Ha tölcsérjázminjaid virágaiban szeretnél gyönyörködni, akkor olyan meleg környezetbe kell ültetned, ahol sok világos, de nem közvetlen fényt kaphat. Tény, hogy akár teljesen napos részeken is képesek növekedni, de legjobb teljesítményüket (mesés virágaikat) félárnyékban hozzák. A világos fény elengedhetetlen a bőséges virágzathoz! Érdemes olyan helyet keresni számukra, amit reggelente és estefelé közvetlen fény ér, de a nap közepén, különösen délben árnyékba borul.

 

Vízelvezetés és vízigény

Mindkét tölcsérjázminfajta folyamatosan nyirkos talajban érzi jól magát, azonban két öntözés között érdemes megvárni, hogy a talaj majdnem teljesen kiszáradjon. Heti rendszerességgel érdemes vizet adagolni nekik – ügyelj rá, hogy a teljes gyökérzetet érje a víz, de vigyázz, nehogy vízben álljon virágod.

 

Ha azt látod, hogy a talaj vízelvezetése nem megfelelő, akkor ritkítsd öntözéseid sűrűségét. Ha házon belül tartod növényeidet, akkor naponta fújj vízpermetet a levelekre a páratartalom fenntartása érdekében. Ha a szabadban végzed az öntözést egy slaggal, akkor biztosíts esőhöz hasonló permetezést növényeid számára, hogy leveleik letisztulhassanak és több vizet szívhassanak fel.

 

Ismerd meg a tölcsérjázmint

Az ideális cserépméret kiválasztása

Ha tölcsérjázminjaidat cserépben, vagy hasonló különálló növénytartóban szeretnéd nevelni, akkor fontos, hogy ne válassz számukra túl nagy méretű tárolót. Tény, hogy a gyökereknek eleinte szükségük van némi mozgástérre, amíg terjeszkednek, de ha túl sok helyet kapnak, akkor a növény minden erejével azon lesz majd, hogy a gyökereit növessze, ami a virágtermelés kárára megy majd.

Hirdetés

 

Ha azt veszed észre, hogy tölcsérjázminod gyökerei teljesen benőtték a rendelkezésükre álló tárolót, akkor átültetéskor helyezd őket egy szélesebb, de ne mélyebb növénytartóba a fent említett probléma elkerülése végett. A Mandevilla jázminokat egy-két évente, ősszel érdemes átültetni. Átültetéskor óvatosan masszírozd meg gyökereiket, hogy növekedésre ösztönözd őket. Ne felejtsd el lemetszeni róluk az elhalt, száraz, vagy betegesnek tűnő leveleket és szárrészeket. A metszéstől nem kell túl óvatosnak lenned, a tölcsérjázmin ugyanis ebből merít erőt magának az új növényrészek, köztük a dús virágzat növesztéséhez.

 

Jó minőségű, vízelvezető talaj

A tölcsérjázminok nevelésének fontos része a megfelelő termőközeg biztosítása. Ezeknek a virágoknak laza, jó vízelvezetésű, kiegyensúlyozott tápanyagtartalmú talajra van szükségük. Erre a célra egy komposztalapú, vagy kifejezetten tárolóban nevelt növények számára készült talajkeverék lehet optimális. Bármit is választasz, ajánlatos finomszemű homokkal vagy apró kavicsokkal összekeverni, hogy lazábbá és szellősebbé váljon. A jobb vízelvezetés érdekében érdemes a növénytartó alját kavicsokkal, üvegszilánkokkal vagy hungarocell térkitöltőkkel feltölteni.

Hirdetés

 

Mikor és milyen trágyát érdemes használni?

Ha előre nevelt palántát vásárolsz, akkor az alatta lévő talaj nagy valószínűséggel már alapból tartalmaz némi hozzáadott lassan lebomló trágyát, ami néhány napig elegendő kell, hogy legyen (erre természetesen érdemes rákérdezni vásárláskor). Az ilyen palánták talaját nem szabad további adalékanyagokkal dúsítani, mert az a gyökerek kiégését okozhatja.

 

Miután tölcsérjázminod eltöltött nálad néhány napot, elkezdhetsz óvatosan további tápot adni neki lassú lebomlású trágya, vagy vízben oldódó trágyakeverék formájában. Ezek helyett egy réteg organikus komposztot is elteríthetsz a palánta alatti talaj felületén.

 

Ismerd meg a tölcsérjázmint

A tölcsérjázmin átteleltetése

Amint az időjárás hűvösebbre fordul, a tölcsérjázmin virágtermelése lassulni kezd. Ilyenkor kell, hogy megkapja az év utolsó adag trágyáját. Ezt követően addig a szabadban kell hagyni, ameddig csak lehetséges. Normál esetben az 5-10°C közötti éjszakai hőmérsékleteket még tűrni fogja. Ha az időjárás engedi, akkor szeptember vége felé metszd le virágaidat az átteleléshez. Erre főleg azért van szükség, hogy könnyebb legyen behozni a szabadból és elférni mellette a téli napok során.

 

Mint azt már korábban említettük – a tölcsérjázminoknál nem kell túl óvatosnak lenni a metszéssel. A drasztikusabb megkopasztás sem feltétlenül árt meg nekik, különösen a téli hónapokra való felkészülésnél. Még ha csak 10-20 centit is hagysz meg belőle a talaj felett, jövő tavasztól újra virágba borulhat tőlük teraszod vagy lugasod. Metszéskor a tölcsérjázmin fehér nedvet ereszthet ki magából, ami irritálhatja a bőrt, elfogyasztva pedig mérgező. Éppen ezért a metszéseket csak védőkesztyűben, érdemes végezni, utána pedig azonnal moss alaposan kezet!

 

A tél előtti metszés remek alkalom a növény állapotának felmérésére is. Tartsd nyitva a szemed és vizsgáld át alaposan jázminjaidat, hogy nem-e látod rajtuk betegségek vagy kártevők jeleit (ezekről bővebben lejjebb olvashatsz). Mivel a tölcsérjázmin télen nem nő majd túl sokat, ezért ha ezekben a hónapokban benti dísznövényként szeretnéd tartani, akkor ne metszd le teljesen. Előfordulhat, hogy az otthonba való beköltöztetés után újra növekedésnek indul – ezeket a növekményeket bátran metszd le, ha szükséges.

 

A tölcsérjázmin téli élete házon belül

Amíg tölcsérjázminod télen benti növényként funkcionál, biztosíts számára sok fényes, nem közvetlen napfényt egy keleti vagy nyugati, napos ablak közelében. Ügyelj rá, hogy ne kerüljön bejárati ajtók közelébe, mert a hideg huzat árthat neki. Odabent 18-24°C között ajánlatos tartani őket – melegebb körülmények között könnyedén kiszáradhatnak. Ügyelj a levegő páratartalmára is – szükség esetén használj párásítót abban a helységben, amelyben virágaidat áttelelteted. Amíg bent tartod, ne adj neki semmilyen tápanyagot, csak figyelj oda, hogy néha kapjon elegendő vizet és ne száradjon ki alatta teljesen a talaj.

 

Ismerd meg a tölcsérjázmint

Mint minden más növénynél, úgy a tölcsérjázminoknál is fontos, hogy rendszeresen ellenőrizd őket kártevők és betegségek jelei után kutatva, különösen akkor, amikor a benti átteleltetésre készíted fel virágaidat. Az átteleltetés előtti előkészületek remek alkalmat biztosítanak a különböző kártevőproblémák megoldására. A tölcsérjázminokat általában a levéltetvek támadják meg, aminek oka a gondatlan nevelés vagy a rossz elhelyezés lehet. Ha levéltetvekre lelsz növényeiden, akkor első körben próbálj minél többet lefújni róluk egy erősebb vízsugárral. Ezt követően alkalmazz rovarirtó szappanos vagy neem olajos kezelést.

 

A viaszos és más pajzstetvek általában a szomjas növényeken jelennek meg, így jelenlétük nyáron elégtelen öntözésre, télen, benti átteleléskor pedig alacsony páratartalomra utal. Öntözd őket gyakrabban, télen pedig tedd párásabbá a szoba levegőjét, hogy elkerüld a további tetvek megjelenését, a meglévőket pedig kezeld neem olajjal vagy organikus rovarirtó sprayjel. A levelek hátoldalán megjelenő fehér hálók a takácsatkafélék művei, amelyek akkor jelennek meg, ha a hőmérséklet túl magas a tölcsérjázminok számára. A neem olajos kezelést követően helyezd virágaidat egy valamivel hűvösebb helységbe.

 

A rovarokon kívül  a tölcsérjázminokat különféle gombák által okozott betegségek is megtámadhatják. Ezeket túlöntözés és/vagy nem megfelelő szellőzés idézheti elő. Ha ilyen fertőzéseket veszel észre növényeiden, akkor csökkentsd az öntözések intenzitását vagy gyakoriságát, nehogy eláztasd a gyökereket. Érdemes kissé megritkítani a levélzetet is némi metszéssel, hogy javítsd növény szellőzését.

 

A sárguló, lehulló levelek a tölcsérjázminok (és számos más növény) életciklusának természetes részei, így hacsak nem hirtelen sok levelet veszít el, nincs okod aggodalomra. Ha mégis ez történik, akkor meglehet, hogy túl hideg körülmények között tartod.

 

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Még több cikk

2019-06-21

Így nevelheted fel te is saját kókuszpálmádat

A kókuszpálma egy nagyon sokoldalú növény, mostani cikkemben elmondom, hogyan nevelheted a saját kertedben! Legyen mindenkinek saját kókuszpálmája, mutatom, mit kell tenned!

2019-06-07

15 dolog, amire felhasználhatod a nagylevelű csodamogyorót

Így használhatjuk fel a nagylevelű csodamogyorót – Mostani cikkemben mindent elmondunk nektek a nagylevelű csodamogyoróról, ismerjétek meg közelebbről ti is!

2019-06-15

Minden, amit egy kertésznek a babok termesztéséről tudnia kell

Szakértőnk mostani cikkében a babok termesztéséről, a babok gondozásáról, a babok neveléséről fog nektek beszélni, érdemes mindenkinek elolvasni ezeket a hasznos tanácsokat!

2019-06-15

Így készíts csepegtetőrendszert növénytartóidba

A nagy melegben gondoskodnunk kell arról, hogy növényeink megfelelő vízhez juthassanak a nap mindegyik szakában, éppen ezért most elmondom, hogy építhettek fillérekből csepegtetőrendszert!

2019-06-13

Trópusi szobanövények, amiket érdemes otthon is tartani

Ezeknek a trópusi szobanövényeknek ott a helyük a ti otthonotokban is, mivel nemcsak szépen, hanem hihetetlenül hasznosak is, ismerkedjetek meg mindegyikükkel!

2019-06-13

Minden, amit egy kertésznek a mirtuszdió termesztéséről tudnia kell

Mostani cikkemben egy nagyon sokoldalú csodanövényt fogok bemutatni nektek, ami nem más, mint a mirtuszdió. Ismerkedjetek meg közelebbről a mirtuszdióval.

2019-06-07

Helyszűkében is akad termés – Nevelj te is törpe gyümölcsfákat!

Akkor sem kell kétségbeesnünk, ha nincsen nagy kertünk, de még akkor sem, hogyha egyáltalán nincs kertünk, ugyanis ezeket a törpe gyümölcsfákat bárhol nevelhetjük!

2019-05-10

Így teheted csinosabbá kertedet mohával

Nem muszáj megszabadulnod a mohától, ugyanis könnyedén alkothatsz segítségével a kertben, most meg is mutatom, hogyan lehet felhasználni a kertben a mohát!

További cikkek ebben a témában
Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
633 934
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
4 392 607
Közösség

zsugorodás

A talajok egységnyi tömege nedves állapotban ált. nagyobb térfogatú, mint szárazon,... Tovább

globulinok

megközelítően gömb alakú, vízben nem, híg sóoldatokban és híg savakban oldódó egyszerű... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 252

Átlagos értékelés: 4.8

dísznövény Érdekességek Házi kert kert Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés virág