Mindent a tökök szüreteléséről

hirdetes

Minden, amit a tökök szüreteléséről tudni érdemes

SFV
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

A tökfélék népszerűek az otthoni kertészek körében, de kérdések merülhetnek fel azzal kapcsolatban, hogy mikor kell begyűjteni a terméseket. 

Tökök szüretelése

Ugyanakkor érdemes-e szüretelni az összes tökfajtát? Mikor érdemes nyári töknövényekről téliekre váltani? Olvass tovább és minderre fény derül!


Mikor válasszuk a nyári tökfajtákat?


A nyári tökök közzé soroljuk az összes olyan tökfélét, amelyeknek vékony, érzékeny héja van. Többek között ilyen az egyik legnépszerűbb töknövény, a cukkini is.
A nyári tökfélék képesek meglehetősen nagyra is megnőni, azonban ha zsengén, kisebb méretben szüreteljük őket, sokkal nagyobb ízélménnyel kecsegtetnek.

A nyári tökök körülbelül tizenöt centiméteres mérettől készen állnak a szüretelésre. Ezen méret fölött egy extra héjréteget kezdenek el növeszteni, amely egy kesernyés mellékízt eredményez, amely valljuk be, főzésnél nem feltétlenül előnyös. Ráadásként ha gyakrabban takarítjuk be a termést, akkor azzal a növényt is nagyobb termelésre ösztönözzük.

hirdetes


Mikor döntsünk a téli tökök mellett?


A makktök, a spagettitök, a boglárd és a hubbard tökök mind a téli tökfajték közzé tartoznak.


A téli tököket a nyári fajtákkal ellentétben csakis akkor érdemes betakarítanunk, amikor már teljesen érettek. Ennek értelmében a tenyészidőszak végén, az első fagyok környékén érdemes ezt megejtenünk.


Ha véletlenül kártevők károsítják a termést, vagy az időjárás korai szüretre kényszerít, a szedésre kész téli tököt tapintással is felismerheted. Ha szilárdnak érzed, és kissé üregesnek tűnik, akkor készen áll a szedésre.


Mi mindent érdemes tökből főznünk?

  • Egy egyszerű bolognai ragu, némi tejföl és sajt segítségével könnyedén készíthetünk cukkini hajót, amely egy gyors, tápláló és ínycsiklandozó ebéd lehetőségével kecsegtet.
  • hirdetes
  • Szinte minden tökféle alkalmas arra, hogy kirántsuk, így bármelyik vasárnapi ebédnek is szerves részét képezhetik a tökfélék.
  • Egy hideg tökleves a legforróbb nyári napokon is könnyedén csúszik, tápláló és hűsítő ebédet kínál.
  • A cukkinit egy zöldséghámozó segítségével hosszában vékony szeletekre is vághatjuk, így akár igazán díszes és ízletes szendvicset is készíthetünk segítségével.
  • A cukkinit felhasználhatjuk olyan ételek kiegészítőjeként is, mint például az indiai dahl, vagy akár egy ázsiai fűszerezésű, wokban készített zöldségtál.
     

Forrás: gardeningknowhow.com

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-05-31

Az 5 legszebb Dália fajta – Ha igazi különlegességet szeretnél a kertedbe

Ha érdekelnek a dáliák és szeretnéd megismerni az öt legszebb fajtájukat, akkor olvasd tovább ezt a cikket. Összegyűjtöttük az öt legszebb dáliafajtát!

2023-06-02

A zsálya pozitív hatásai, nem is hinnéd mennyi mindenre jó

A zsálya sokoldalú, egyedülálló tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek számos egészségügyi előnnyel járnak. Mutatjuk is a zsálya pozitív hatásait az egészségre!

2023-05-31

Levendulatermesztési hibák – a 6 legnagyobb elkerülendő hiba a kertészek szerint

Ebben a cikkben felsorolunk hat olyan gyakori hibát, amelyeket érdemes elkerülni a levendulatermesztés során, ahogy egy kertészeti szakértő javasolja.

2023-05-27

Ismerd meg a kerti Holdviolát – Nem csak a neve miatt olyan különleges

A holdviola (Lunaria annua), más néven ezüstvirág vagy pénzvirág, egy varázslatos növény, amely különleges és megkapó szépséggel bír. Ismerd meg közelebbről!

2023-05-31

A tereprendezési sziklák tisztítása – egyszerű módszerek, hogy újra jól nézzen ki a sziklakert

A sziklakert sziklái könnyen bevonódhatnak mohával vagy szennyeződésekkel, aminek következtében elveszítik eredeti megjelenésüket, viszont egyszerű tisztítani!

2023-02-24

Késő van már a lemosó permetezéshez?

Mikor van ideje a lemosó permetezésnek és mikor késő már elvégezni? Cikkünkben bővebben kifejtjük mikor kell elvégezni a gyümölcsfák lemosó permetezését.

2022-12-29

Szilveszteri mákvetés – a babona szerint szerencsét hoz!

A mákot valóban érdemes hidegben elvetni, hisz jól bírja a fagyokat: de mennyire igaz, hogy szilveszterkor ültessük el?

2023-05-31

Az orchideák szaporítása – Három szakértői módszer

Ezzel a három szakértői módszerrel viszont rájössz, hogy könnyedén lehet egy orchideából több orchideád! Orchidea szaporítási módszerek kertészeink ajánlása

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

rajzás (eresztés) (méh)

a r.-i hajlam a méhek ösztönös, öröklődő tulajdonsága; felébredése kaptáron belüli és... Tovább

Törökszentmiklósi Földhivatal

Földhivatal Ügyfélfogadás: Hétköznap de. 8 – 11,30 óráig hétfõn, szerdán du. is:... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert kert Kertészet Mezőgazdaság növény Növénytermesztés