Mindent a tökök szüreteléséről

Minden, amit a tökök szüreteléséről tudni érdemes

SFV, NA
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

A tökfélék népszerűek az otthoni kertészek körében, de kérdések merülhetnek fel azzal kapcsolatban, hogy mikor kell begyűjteni a terméseket. 

Tökök szüretelése

Ugyanakkor érdemes-e szüretelni az összes tökfajtát? Mikor érdemes nyári töknövényekről téliekre váltani? Olvass tovább és minderre fény derül!


Mikor válasszuk a nyári tökfajtákat?


A nyári tökök közzé soroljuk az összes olyan tökfélét, amelyeknek vékony, érzékeny héja van. Többek között ilyen az egyik legnépszerűbb töknövény, a cukkini is.
A nyári tökfélék képesek meglehetősen nagyra is megnőni, azonban ha zsengén, kisebb méretben szüreteljük őket, sokkal nagyobb ízélménnyel kecsegtetnek.

A nyári tökök körülbelül tizenöt centiméteres mérettől készen állnak a szüretelésre. Ezen méret fölött egy extra héjréteget kezdenek el növeszteni, amely egy kesernyés mellékízt eredményez, amely valljuk be, főzésnél nem feltétlenül előnyös. Ráadásként ha gyakrabban takarítjuk be a termést, akkor azzal a növényt is nagyobb termelésre ösztönözzük.


Mikor döntsünk a téli tökök mellett?


A makktök, a spagettitök, a boglárd és a hubbard tökök mind a téli tökfajték közzé tartoznak.


A téli tököket a nyári fajtákkal ellentétben csakis akkor érdemes betakarítanunk, amikor már teljesen érettek. Ennek értelmében a tenyészidőszak végén, az első fagyok környékén érdemes ezt megejtenünk.


Ha véletlenül kártevők károsítják a termést, vagy az időjárás korai szüretre kényszerít, a szedésre kész téli tököt tapintással is felismerheted. Ha szilárdnak érzed, és kissé üregesnek tűnik, akkor készen áll a szedésre.


Mi mindent érdemes tökből főznünk?

  • Egy egyszerű bolognai ragu, némi tejföl és sajt segítségével könnyedén készíthetünk cukkini hajót, amely egy gyors, tápláló és ínycsiklandozó ebéd lehetőségével kecsegtet.
  • Szinte minden tökféle alkalmas arra, hogy kirántsuk, így bármelyik vasárnapi ebédnek is szerves részét képezhetik a tökfélék.
  • Egy hideg tökleves a legforróbb nyári napokon is könnyedén csúszik, tápláló és hűsítő ebédet kínál.
  • A cukkinit egy zöldséghámozó segítségével hosszában vékony szeletekre is vághatjuk, így akár igazán díszes és ízletes szendvicset is készíthetünk segítségével.
  • A cukkinit felhasználhatjuk olyan ételek kiegészítőjeként is, mint például az indiai dahl, vagy akár egy ázsiai fűszerezésű, wokban készített zöldségtál.
     

Forrás: gardeningknowhow.com

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-07-04

Másodvetés a kertben - Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor

A júliusi betakarítással még közel sem ért véget a kertészkedés. Pont ilyenkor jön el az ideje a másodvetésnek. Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor.

2024-07-05

Ezekkel a természetes ellenszerekkel tudsz védekezni a földibolhák ellen

Apró lyukak jelentek meg a növényeiden? Látod az apró, ugráló, fekete bogarakat is? Valószínűleg földibolhával van dolgod. Ezek a természetes ellenszerei.

2024-07-01

Mutatok pár ötletet a cukkini felhasználásához, hogy ne menjen kárba a termés

Bár gyönyörű álom, hogy a kertünkben ültetett cukkini folyamatosan annyit terem, amennyire éppen szükségünk van, de nagyon gyakori, hogy berobban a termés.

2024-07-11

Különleges csípős paprika fajták, amelyek termesztésével te lehetsz a környékbeli kiskertek királya

A csípős paprika fajták beszerzése, termesztése nem is olyan nehéz dolog. Különleges chili fajták, amelyekkel te lehetsz a környékbeli kiskertek királya!

2024-07-01

A piros paprika érése: A zöldtől a pirosig tartó izgalmas utazás

A piros paprika a magyar gasztronómia elengedhetetlen eleme. Most megismerheted érésének folyamatát, és a kémiai magyarázatot arra, hogyan válik pirossá.

2024-07-04

A sok esőzés után a te kertedben is megjelent a közönséges gyíkfű? - Hasznosabb, mint gondolnád

Egy-egy nagyobb esőzés után gyakori, hogy a kertekben megjelenik a közönséges gyíkfű az apró, lilás-rózsaszínes virágaival. Ne gyomláld ki, nagyon hasznos!

2024-06-11

Hogyan védekezz a kukorica baktériumos megbetegedései ellen

Amikor a kukoricatermést jégverés, erős szél vagy heves esők károsítják, a kukorica baktériumos megbetegedései könnyen kialakulhatnak. Íme mit tehetsz ez ellen.

2024-07-01

Ültess paradicsomot még akár júliusban is - Használj hónaljhajtásokat!

Júliusban már sokan úgy gondolják, hogy felesleges belefogni a kertészkedésbe, pedig ez nem igaz. Még mindig van lehetőség a paradicsom ültetésére. Mutatom

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

zsombor (Sisymbrium)

a —>keresztesvirágúak családjának egyik nemzetsége, fajai az utak mentén, parlagokon,... Tovább

ló mellkasalakulása

lovon a mellkas térfogata és a benne foglalt szervek fejlettsége csak hozzávetőlegesen... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert kert Kertészet Mezőgazdaság Növénytermesztés