Mindent a tökök szüreteléséről

hirdetes

Minden, amit a tökök szüreteléséről tudni érdemes

SFV

A tökfélék népszerűek az otthoni kertészek körében, de kérdések merülhetnek fel azzal kapcsolatban, hogy mikor kell begyűjteni a terméseket. 

Tökök szüretelése

Ugyanakkor érdemes-e szüretelni az összes tökfajtát? Mikor érdemes nyári töknövényekről téliekre váltani? Olvass tovább és minderre fény derül!


Mikor válasszuk a nyári tökfajtákat?


A nyári tökök közzé soroljuk az összes olyan tökfélét, amelyeknek vékony, érzékeny héja van. Többek között ilyen az egyik legnépszerűbb töknövény, a cukkini is.
A nyári tökfélék képesek meglehetősen nagyra is megnőni, azonban ha zsengén, kisebb méretben szüreteljük őket, sokkal nagyobb ízélménnyel kecsegtetnek.

A nyári tökök körülbelül tizenöt centiméteres mérettől készen állnak a szüretelésre. Ezen méret fölött egy extra héjréteget kezdenek el növeszteni, amely egy kesernyés mellékízt eredményez, amely valljuk be, főzésnél nem feltétlenül előnyös. Ráadásként ha gyakrabban takarítjuk be a termést, akkor azzal a növényt is nagyobb termelésre ösztönözzük.

hirdetes


Mikor döntsünk a téli tökök mellett?


A makktök, a spagettitök, a boglárd és a hubbard tökök mind a téli tökfajték közzé tartoznak.


A téli tököket a nyári fajtákkal ellentétben csakis akkor érdemes betakarítanunk, amikor már teljesen érettek. Ennek értelmében a tenyészidőszak végén, az első fagyok környékén érdemes ezt megejtenünk.


Ha véletlenül kártevők károsítják a termést, vagy az időjárás korai szüretre kényszerít, a szedésre kész téli tököt tapintással is felismerheted. Ha szilárdnak érzed, és kissé üregesnek tűnik, akkor készen áll a szedésre.


Mi mindent érdemes tökből főznünk?

  • Egy egyszerű bolognai ragu, némi tejföl és sajt segítségével könnyedén készíthetünk cukkini hajót, amely egy gyors, tápláló és ínycsiklandozó ebéd lehetőségével kecsegtet.
  • hirdetes
  • Szinte minden tökféle alkalmas arra, hogy kirántsuk, így bármelyik vasárnapi ebédnek is szerves részét képezhetik a tökfélék.
  • Egy hideg tökleves a legforróbb nyári napokon is könnyedén csúszik, tápláló és hűsítő ebédet kínál.
  • A cukkinit egy zöldséghámozó segítségével hosszában vékony szeletekre is vághatjuk, így akár igazán díszes és ízletes szendvicset is készíthetünk segítségével.
  • A cukkinit felhasználhatjuk olyan ételek kiegészítőjeként is, mint például az indiai dahl, vagy akár egy ázsiai fűszerezésű, wokban készített zöldségtál.
     

Forrás: gardeningknowhow.com

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-11-25

Így illatosíthatod otthonodat egyszerűen a fenyő tűleveleinek kifőzésével

Ha meg akarod tölteni otthonodat a fenyő gazdag illatával, egyszerűen forralj fenyőtűt vízben a tűzhely tetején. Mutatjuk hogyan! nemcsak ünnepi illat!

2022-11-23

Ezeket a kerti teendőket végezd el decemberben

Kerti feladatokból még decemberben sincsen hiány, hiszen, nem ez a leghidegebb és fagyosabb téli hónapunk, a cikkből kiderül, miket lehet még elvégezni idén!

2022-11-07

Hogyan termesszünk mogyorót? – A mogyorófa ültetése és gondozása

A mogyorófák (Corylus avellana) mindössze 3-6 méterre nőnek, és 4,5 méteres kiterjedésűek, így a legapróbb kertek kivételével az összes kertben használhatók.

2022-11-07

A fagyöngy gondozása: hogyan neveljünk fagyöngyöt?

A téli ünnepek nem lennének ugyanolyanok a fagyöngy nélkül, maga a növény örökzöld, számos áttetsző fehér bogyóval, amit te is tudsz otthonodban nevelni!

2022-07-31

Mikor és hogyan érdemes szüretelni a retket?

Szeretnél tavasztól az első fagyokig folyamatosan friss retket fogyasztani a saját kertedből? A kulcs az, hogy időben szüreteld, és ültesd újra. Mutatjuk, mikor!

2022-08-10

Több rendkívüli intézkedési segíti az aszálykár sújtotta termelőket

Hitelmoratórium és kamattámogatott hitel is segíti az aszály sújtotta mezőgazdaságot és felgyorsulnak az biztosítások után igényelhető kártérítések kifizetései is.

2022-06-13

Tippek a medence tisztítására – Így marad tiszta a víz egész nyáron!

Viszlát alga! Minél többet vársz, annál nehezebben lesz tiszta a medence vize. Mutatjuk mit kell tenned, hogy tiszta maradjon a medence vize egész nyáron!

2022-11-07

A téli mogyoró termesztése és gondozása

A téli mogyoró a varázsmogyoró családjába tartozó, Japánban honos, közepes méretű lombhullató cserje. A faj télen ragyog igazán, akár a Te kertedben is!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

ültetvény

állandó helyen létesített, hosszabb élettartamú növényállomány (gyümölcsös, szőlő,... Tovább

fejési napló (istállókönyv)

a kifejt tej mennyiségét rögzítő bizonylat. Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert kert Kertészet Mezőgazdaság növény Növénytermesztés