A tökfélék népszerűek az otthoni kertészek körében, de kérdések merülhetnek fel azzal kapcsolatban, hogy mikor kell begyűjteni a terméseket.
Ugyanakkor érdemes-e szüretelni az összes tökfajtát? Mikor érdemes nyári töknövényekről téliekre váltani? Olvass tovább és minderre fény derül!
Mikor válasszuk a nyári tökfajtákat?
A nyári tökök közzé soroljuk az összes olyan tökfélét, amelyeknek vékony, érzékeny héja van. Többek között ilyen az egyik legnépszerűbb töknövény, a cukkini is.
A nyári tökfélék képesek meglehetősen nagyra is megnőni, azonban ha zsengén, kisebb méretben szüreteljük őket, sokkal nagyobb ízélménnyel kecsegtetnek.
A nyári tökök körülbelül tizenöt centiméteres mérettől készen állnak a szüretelésre. Ezen méret fölött egy extra héjréteget kezdenek el növeszteni, amely egy kesernyés mellékízt eredményez, amely valljuk be, főzésnél nem feltétlenül előnyös. Ráadásként ha gyakrabban takarítjuk be a termést, akkor azzal a növényt is nagyobb termelésre ösztönözzük.
Mikor döntsünk a téli tökök mellett?
A makktök, a spagettitök, a boglárd és a hubbard tökök mind a téli tökfajték közzé tartoznak.
A téli tököket a nyári fajtákkal ellentétben csakis akkor érdemes betakarítanunk, amikor már teljesen érettek. Ennek értelmében a tenyészidőszak végén, az első fagyok környékén érdemes ezt megejtenünk.
Ha véletlenül kártevők károsítják a termést, vagy az időjárás korai szüretre kényszerít, a szedésre kész téli tököt tapintással is felismerheted. Ha szilárdnak érzed, és kissé üregesnek tűnik, akkor készen áll a szedésre.
Mi mindent érdemes tökből főznünk?
Egy egyszerű bolognai ragu, némi tejföl és sajt segítségével könnyedén készíthetünk cukkini hajót, amely egy gyors, tápláló és ínycsiklandozó ebéd lehetőségével kecsegtet.
Szinte minden tökféle alkalmas arra, hogy kirántsuk, így bármelyik vasárnapi ebédnek is szerves részét képezhetik a tökfélék.
Egy hideg tökleves a legforróbb nyári napokon is könnyedén csúszik, tápláló és hűsítő ebédet kínál.
A cukkinit egy zöldséghámozó segítségével hosszában vékony szeletekre is vághatjuk, így akár igazán díszes és ízletes szendvicset is készíthetünk segítségével.
A cukkinit felhasználhatjuk olyan ételek kiegészítőjeként is, mint például az indiai dahl, vagy akár egy ázsiai fűszerezésű, wokban készített zöldségtál.