4 egyszerű, de nagyszerű tipp a tökéletes kert kialakításához

4 egyszerű, de nagyszerű tipp a tökéletes kert kialakításához

VN, NA
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Valójában nem sok újat tudunk mondani neked, sőt tuti receptünk sincsen a tökéletes kerthez, ugyanis a tökéletes kert olyan, amilyen neked tökélete, ami megfelel az igényeidnek, álmaidnak. Zöldség, gyümölcs, fűszerek, virágok, fák, dísznövények, vagy valami más? Te döntöd el, mi csak segíteni tudunk benne, hogy hogyan tedd tényleg tökéletessé. Ehhez gyűjtöttünk is 4 szuper tippet!

Tökéletes kert kialakítása 4 lépésben

#1. Ismerd meg a talajt!

Minden valamire való kertész tudja: fontosabb, hogy mi történik a talaj alatt, mint az, ami a föld felett történik. Sok igazság van ezekben a szavakban. Az egészséges, erőteljes növények kulcsa az erős gyökér. Ezt szem előtt tartva tartsd a talajt gazdagon és termékenyen szerves komposzttal, például elöregedett trágyával vagy aprított talajtakaróval. A veteményesben késő ősszel teríts egy felső réteg szerves komposztot. Ezután hagyd ülni télen, és a tavaszi ültetés előtt dolgozd be a talajba. A téli növények, mint a lóhere, szintén nitrogént adnak a talajhoz.

#2. Ismerd meg a fényeket!

Növényeid túlélése szempontjából kulcsfontosságú, hogy a nap és az árnyék hogyan jön és távozik az udvaron. Lehet, hogy szereted az azáleát, de ők nem szeretik a tűző-forró, napfényes udvart. Ehelyett elviselik a reggeli napsütést, és inkább a foltos árnyékot/napot részesítik előnyben. Érdemes paradicsomot ültetni a kertben lévő fái alá? Legalább hat óra teljes napsütés nélkül kiszáradnak! Mielőtt ágyakat terveznél és ásnál, valamint növényeket vásárolnál, figyeld meg, hol kel fel és nyugszik a nap. A mesterkertészek azt fogják mondani, hogy „megfelelő növény, megfelelő helyen” a legjobb kertészeti útmutató, amelyet követhet.

#3. Ismerd meg növényeket!

Izgalmas beleragadni a növények világába, mert mindig lehet valami újat és mást kipróbálni. Hajrá! De tudd, mit vásárolsz, és tudd, hová kerülnek az egyes növények, mielőtt hazavinnéd. Olyan örökzöldet viszel haza, amely 5 méter szélesre nő, de csak 2 méter széles hely van neki? Az egy gallonos cserepes rózsa 5 láb magasra érik, és elfedi az első ablakot? Növényvásárláskor olvasd el a növények címkéit, amelyek felsorolják a fény-, talaj- és vízszükségleteket. Ügyelj arra, hogy mekkora lesz a növény, amikor eléri az érést. A növénykatalógusok is felsorolják ezeket a tényeket, deutána is kérdezhetsz a kereskedésekben. Plusz tipp: őrizd meg a növénycímkéket és a katalógusleírásokat későbbi használatra, hozz létre egy kerti naplót, ahol feljegyzéseket írhatsz növényeid fejlődéséről és karbantartási igényeiről, metszés, trágyázás időpontjáról.

#4. Ismerd meg kerted!

A kertészkedés a sikerek és kudarcok, valamint az örömök és csalódások folyamatos folyamata. Ez egy tanulási folyamat, amely apad és folyik. Tehát ne ess kétségbe, ha egyik nap rémülten nézed a kertet, másik nap pedig elragadtat, amit látsz. A kert egy élő ökoszisztéma, amely odafigyeléssel virágzik. Miközben kísérletezel, megmunkálod a talajt és megismered a növényeket, kerted pompával fog válaszolni szerető gondoskodására. Hiszen ki tud ellenállni az illatos rózsa vagy gardénia látványának és illatának, valamint egy lédús paradicsom vagy eper ízének?

+1. Tedd egyedivé a kertedet!

Szeretnéd, ha kerted nem átlagos lenne, olyan, mint minden más kert, hanem kicsit másmilyen? Nemcsak egzotikus növényekkel lehet ezt elérni, hanem olyan exkluzív elemekkel is mint egy kültéri szauna. Az Aliante megépíti álmaid szaunáját a saját igényeid, elképzeléseid alapján, így olyan különleges lesz a kerted, hogy tényleg messzi földön nem lesz párja!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-06-13

Az öntözés 7 aranyszabálya - Öntözési stratégiák és szabályok

Ne küzdj tovább a kókadozó levelekkel! Tanulj meg helyesen öntözni. Itt megtalálod az öntözés 7 aranyszabályát, amiket ha ismersz, hálásak lesznek növényeid.

2024-06-12

Top 5 szívós növény kora nyárra, amivel feldobhatod a kertedet

Megtörnéd a zöld kerted látványát virágzó növényekkel kora nyáron? elhoztuk neked a top 5 strapabíró növényt, amik a kora nyári időszakban a legpompásabbak.

2024-06-13

16 érdekesség a földigilisztákról - Te tudtad ezeket?

Ebben a cikkben olyan érdekességeket olvashatsz a talaj csendes hőseiről, a földigilisztákról, amiket lehet, hogy még sosem hallottál. Tarts hát velünk!

2024-06-12

Teljes útmutató a komposztáláshoz kezdőknek: Az alapok lépésről lépésre

Szívesen belevágnál az otthoni komposztálásba de nem tudod, hogyan? Itt a teljes lépésről lépésre követhető útmutató az otthoni komposztálás elkezdéséhez.

2024-06-11

Tippek a cserepes növények kertbe ültetéséhez egy kertésztől

Tippek cserepes növények kiültetéséhez: tudd meg, mikor és hogyan ültesd át növényeidet szakszerűen, a megfelelő cserép kiválasztásától a gondozásig.

2024-06-14

Fűszernövény kisokos - Pezsdítsd fel a konyhád ízet!

Fűszernövényeket ültetni nemcsak egyszerű, de nagyon hasznos is. Élénk ízükkel felpezsdítheted a konyhád ízeit, miközben élvezheted, hogy saját termésedet eszed.

2024-06-12

A mezőgazdaság jövője itt van: Drónokkal a sikeres termesztésért

A drónok és a mezőgazdaság találkozása forradalmi technológiák megjelenését jelenti a földeken. A drónok használata a mezőgazdaságban rendkívül jövedelmező.

2024-04-29

Termeszd meg magadnak a saját, biotrágyádat ennek a növénynek a segítségével!

Fedezd fel, hogyan készítheted el saját, biotrágyádat a nadálytő segítségével! Tanuld meg lépésről lépésre, hogyan termesztheted és használhatod a nadálytőt!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

hímsteril törzs

többek között a kukoricahibrid előállításában használatos anyanövényként. Mivel... Tovább

…/2006. ( ) Korm. rendelete a Mezõgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalról szóló 81/2003. (VI. 7.) Korm. rendelet módosításáról

A Kormány a Mezõgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (a továbbiakban: MVH) feladatairól,... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek Gazdaság kert Kertészet Talajművelés