Minden, amit érdemes tudnod a tökökről - a magok tárolásától egészen a növény neveléséig

Minden, amit érdemes tudnod a tök neveléséről – a magoktól egészen a növény gondozásáig

TK, ZH
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Tök fajták

Mikor ültessük el a magokat


Mielőtt belekezdünk az ültetési folyamatba, fontos tisztában lenni vele, mikor is tegyük ezt. Az, hogy mikor helyezzük a földbe a magokat, függ attól, hogy mi a célunk a terméssel.


Ha töklámpást szeretnénk gyártani belőle Halloween-re, ültessünk a kertbe, miután nincs lehetősége fagynak, és a talaj hőmérséklete elérte a 18°C-ot. Vegyük figyelembe, hogy a tök palánták gyorsabban nőnek meleg éghajlaton, mint hidegen. Ez azt jelenti, hogy az ültetés ideje függ attól is, hol lakunk. Tehát, az ország hűvösebb területein érdemes május végén elkezdeni, a melegebbeken pedig várhatunk július közepéig.


Ha fogyasztásra szeretnénk nevelni a növényt, akkor elkezdhetjük beltéren növeszteni a palántákat a területi utolsó fagy előtt 2-3 héttel.


Hogyan ültessük el a magokat


Szabadban


Amikor kintre ültetünk tököt, figyelembe kell vennünk, hogy hihetetlenül nagy helyre van szüksége egy növénynek, amerre tud terjeszkedni. Érdemes hagyni mindegyik palántának 2 négyzetmétert a biztonság kedvéért, így nem lesz probléma belőle.


Ha elérte a talaj hőmérséklete a 18°C-ot, akkor helyezzük a földbe a magokat. Hideg talajban nem fognak csírázni. Halmozzunk egy kis kupac földet a mag felé, ezzel segítjük, hogy a napsütés jobban melegítse. Minél melegebb körülötte a talaj, annál hamarabb kezd hajtani. A kupacban pedig helyezzünk el 3-5 magot körülbelül 2,5 centiméter mélyen.


Amint elkezdenek csírázni, válasszuk ki a kettő legegészségesebbet, a többit pedig távolítsuk el.


Beltéren


Lazán helyezzünk virágföldet egy pohárba vagy edénybe kis lyukakkal vízelvezetésnek. Tegyünk 2-4 magot 2,5 centiméter mélyen a földbe. Locsoljuk meg annyira, hogy nedves legyen a közeg, de ne álljon rajta a víz. Rakjuk a tartót egy melegítő felületre. Amint a magok kicsíráztak, a legerősebb hajtásokat hagyjuk meg, a többit távolítsuk el, majd tegyük fényre (világos ablakhoz vagy speciális izzó alá). Ha rajta hagyjuk a melegítő felületen, gyorsabban fognak nőni a palánták.


Mikor elmúlt a fagy veszélye, költöztessük a palántákat a kertbe. Óvatosan szedjük ki a tartójából, figyeljünk, hogy ne sérüljenek a gyökereik. Ássunk neki egy 3-5 centiméteres gödröt, akkorát, hogy elfedje a növény gyökereit, helyezzük bele, majd töltsük vissza a gödröt. Gyengén nyomkodjuk meg kezünkkel a földet a hajtás körül, hogy összetömörítsük a talajt, majd locsoljuk meg alaposan.

A tök ültetése kifizetődő és jó elfoglaltság. Idén próbáld ki, milyen is tökpalántát nevelni a kertedben.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-06-21

Hogyan használjuk a metélőhagymát - A kertben és a konyhában

Fedezd fel, hogyan használhatod a metélőhagymát a kertben és a konyhában. Ismerd meg termesztési tippeket és finom recepteket, amelyekkel feldobhatod ételeidet!

2024-06-22

Meglepő tények a régi idők kerti munkáiról - te hallottál már ezekről?

Amióta világ a világ a földművelés fontos része az emberek életének. Ebben a cikkben 10 érdekes és meglepő tényt tárok fel a régi idők kerti munkáiról.

2024-06-22

Mit lehet tenni, ha megégtek a növényeim a napon?

Gondoskodj róla, hogy szobanövényeid ne kapjanak túl sok napfényt, mert megéghetnek és elfonnyadhatnak. Mit lehet tenni, ha megégtek a növényeim a napon?

2024-06-21

Ez az a virág, amitől az összes méh bezsong

A varjúháj, különösen a sárga, igazi méh-mágnes, amely nemcsak a kert szépségét növeli, hanem könnyen gondozható is. Ismerd meg, miért imádják a kertészek!

2024-06-22

Ezek a házi növényvédő szerek minden kártevőt elűznek a kertből - Hihetetlen, de igaz

A kártevők a legtöbb kerttulajdonos életét megnehezítik, de ezek a házi növényvédő szerek garantáltan megoldják a problémádat. Ne habozz, próbáld ki őket.

2024-06-21

Kerti munkák a nyár derekán: mit tegyünk a kertben július elején?

Fedezd fel, mit tegyünk a kertben július elején! Tippek zöldségek, gyümölcsök gondozására, fűszernövények betakarítására és a gyerekek bevonására a kerti munkákba.

2024-06-21

Termeszd ezt a csodás virágot a pillangók számára és ellepik a kertedet

Ültess ernyős verbénát a kertedbe, hogy hosszú virágzási időszaka alatt vonzza a pillangókat és más beporzó rovarokat. Ismerd meg gondozását és előnyeit!

2024-06-21

Kullancs a bőr alatt: így vedd észre a leghamarabb!

A kullancscsípés felismerése sajnos nem egyszerű, mivel nem okoz azonnali viszketést. Ismerd fel a jeleket időben és tudd meg, mit tehetsz a csípés ellen!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

sarabolás (horolás)

a talaj felső (1—3cm-es) retegének kapálása. Célja a kelőfélben levő gyomok kiirtása,... Tovább

Ráckevei Földhivatal

Földhivatal Körzeti Földhivatal Cím: Ráckeve Szent István tér 3/3., 2301. Pf. 51. 2300... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Kertészet Növénytermesztés