Minden, amit érdemes tudnod a tökökről - a magok tárolásától egészen a növény neveléséig

hirdetes

Minden, amit érdemes tudnod a tök neveléséről – a magoktól egészen a növény gondozásáig

TK

Idén talán sikerült elkészíteni a tökéletes töklámpást, vagy talán sikerült növeszteni egy különleges sütőtököt és szeretnéd megpróbálni ugyanezt a következő évben is. Félretenni a magokat nem nehéz feladat, és ha megteszed, bebiztosítod, hogy jövőre megismétlődik a siker.

Tökök

Tegyük félre a magokat


1.    Vágjuk ki a pépet és a magokat a tök belsejéből. Helyezzük őket egy szűrőedénybe.
2.    A szűrőedényt tartsuk folyó víz alá. Ahogy folyik a víz, kezdjük el kiszedni a pépből a magokat. Öblítsük le vízzel őket, amennyire csak tudjuk. Ne hagyjuk, hogy a pép ázzon álló vízben.
3.    Sokkal több mag van egy tökben, mint amennyit érdemes elültetni, ezért, amikor már jókora adag magot elöblítettünk, válogassuk ki belőle a legnagyobbakat. Rakjunk félre háromszor annyi magot, mint amennyi palántát szeretnénk majd növeszteni. A nagy magok nagyobb eséllyel kezdenek el csírázni.
4.    Helyezzük a leöblített magokat száraz papírtörlőre, vigyázzunk, hogy ne érjenek egymáshoz, ugyanis összeragadhatnak.

hirdetes
5.    Tegyük hűvös, száraz helyre őket egy hétre.
6.    Amikor a magok már megszáradtak, tegyük el őket egy borítékba az ültetésig.


Megfelelően tároljuk a magokat az ültetésig


Amikor félretettük a magokat, fontos, hogy úgy tároljuk őket, hogy jövőre alkalmasak legyenek az ültetésre. Bármilyen magokat, akár tök vagy másmilyen növény, érdemes hűvös, száraz helyen tárolni.


Az egyik legjobb hely a raktározásra a hűtőszekrény. Tegyük egy műanyag edénybe a borítékot, amiben a magok vannak. Szúrjunk néhány lyukat az edény tetejére, hogy ne csapódhasson le a pára odabent. Helyezzük a tárolódobozt a hűtő hátuljába. Jövőre, amikor elérkezik az ültetés ideje, a magok készen állnak rá.

hirdetes


Hogyan növesszünk tököt a kertünkben


Mikor is kezdjünk el tököt keltetni, egy kérdés, amit sok kertészkedő feltesz. A látványos termések nem csak tökéletes őszi dekorációk, de számos ízletes csemegét is készíthetünk belőlük. Növesztésük nem nehéz feladat, még a gyermekeknek is érdekes időtöltés lehet. Néhány perc alatt vegyünk át egy-két tippet, hogyan is érdemes belekezdeni a tök palántánk nevelésébe.

 

Cikkünk még nem ért véget –  amennyiben érdekel folytatása, lapozz!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-01-09

Az orchideák téli igényei: orchidea gondozása a hideg évszakban

Az orchideákra érdemes télen is megfelelően odafigyelni, ezzel is biztosítva virágzásukat és fejlődésüket. Cikkünkből tudj meg mindent az orchideák téli gondozásáról!

2022-01-09

9 tipp, hogy kertedet előkészítsd a kései kertészkedéshez

Akár hiszed, akár nem, a termékeny időszak nem ér véget a nyárral együtt. A késői szezonban történő ültetés sikeres és hatékony termesztési lehetőség, amely friss őszi, sőt, téli terményt eredményez.

2021-12-15

5 mód, hogy télen is kertészkedhess

A legtöbben a téli kertet ridegnek, sivárnak ábrázoljuk, hóval és levelekkel borítva. A felszín alatt azonban egy élettel teli télikert nyüzsög - lássuk, miért.

2022-01-09

14 tipp a növények beltéri tárolásához és gondozásához télen

Néha még a szobanövények is nehezek vészelik át a telet, de szerencsére sok mindent megtehetünk az egészségük és fejlődésük érdekében a hideg időben.

2021-11-22

12 szobanövény, amivel csak a gond lesz

A szobanövények széles választéka manapság majdnem olyan lenyűgöző, mint a kerti növényeké. Mégis vannak olyanok, melyekkel csak a baj van - lássuk őket!

2021-11-10

6 növény, amelyek nyugalmat visznek otthoni irodánkba

Érdemes irodánkba növényeket elhelyezni, ugyanis azok nem csak a környezetünkét fogják feldobni és tisztítani a levegőt, de hangulatunkat is befolyásolják majd.

2021-11-22

Téli tippek, munkák, elfoglaltságok

Bár nem sokan gondolnák, télen is foglalatoskodhatunk kertünkben – mostani cikkünkben nézzük végig, hogyan várd a tavaszt kerted kapcsán.

2021-12-17

6 dolog, amit végezz el idén télen a kertedben

Ne hagyd, hogy a hideg évszak visszatartson a kertészkedéstől. Íme, miket érdemes télen elvégezni. Mostani cikkünkben elmondjuk, miket végezz el téli kertedben.

További cikkek ebben a témában


kólika

erős hasi fájdalmakkal járó betegségek (gyomorkitágulás, bélcsavarodás, bélsárrekedés... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Kertészet Növénytermesztés