Tobozból fenyőfa: Hogy ültesd el a fenyőtobozt, hogy fenyőfa legyen belőle? Lehet tobozból fenyőt ültetni?

Tobozból fenyőfa: Hogy ültesd el a fenyőtobozt, hogy fenyőfa legyen belőle?

VN, NA
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Bár most éppen senkinek sincsen szüksége fenyőfára, hiszen valószínűleg mindenkinek áll egy díszített darab a nappalijában, vagy a lakás más pontjában, de van egy technika, amit egy kertészeti csoportban találtunk, miszerint egy tobozt kell csak elültetnünk egy fenyőfához. Mivel kicsit abszurdnak tűnt, utánajártunk, hogy valóban működik-e.

Tobozból fenyőfa egyszerűen

Tobozból fenyőfa?

Szakérők véleménye szerint nagyon egyszerű a válasz, ami így hangzik:  „Ha, arra gondolt, hogy egy fenyőfát egy egész fenyőtoboz kihajtásával neveljen, ne pazarolja az idejét és energiáját, mert sajnos nem fog működni. Bár a teljes fenyőtobozok ültetése nagyszerű ötletnek tűnik, ez nem életképes módszer egy fenyőfa termesztésére. „ Tehát egészen egyértelműen úgy tűnik, hogy a lentebbi képen mutatott módszer nem működik, mutatjuk, hogy miért!

Tényleg el lehet ültetni a fenyőtobozt?

Semmi értelme nincsen elültetnie egy fenyőtobozt, és nem várhatja el senki, hogy növekedjen. Számos oka van annak, hogy miért nem működik ez a technika, jön is a magyarázat. A toboz fás tartályként szolgál a magoknak, amelyek csak akkor szabadulnak ki a tobozból, ha a környezeti feltételek pontosan megfelelőek. Mire összegyűjtjük a fáról lehulló tobozokat, a magok valószínűleg már kiszabadultak a kúpból. Még ha a tobozokban lévő magvak pontosan a tökéletes érettségi stádiumban vannak, a fenyőtobozok csíráztatása teljes fenyőtobozok elültetésével még mindig nem működik. A magoknak napfényre van szükségük, amit nem kapnak meg, ha a kúpba vannak zárva. A teljes fenyőtobozok elültetése azt is jelentené, hogy a magok túlságosan mélyen vannak a talajban. Ez ismét megakadályozza, hogy a magvak napfényt kapjanak, amelyre szükségük van a csírázáshoz.

Fenyő magvak ültetése tobozból

De ha mégis arra gondoltál, hogy csak jól mutatna egy fenyő a kertedben, akkor ne szomorkodj, hiszen magról is ültethetsz fenyőt, a tobozok segítségével, mutatjuk is, hogy hogyan.  Bár a fenyőtobozok csíráztatása nem működik, van mód arra, hogy a tobozból betakarítsuk a magokat, és – ha megfelelőek a körülmények – sikeresen nevelhessünk fát. Hogyan?

Hogyan lehet fenyőt ültetni fenyőtobozból?

Ősszel szüretelje le egy fenyőtobozt (vagy kettőt) egy fáról. Helyezd a kúpokat egy papírzacskóba, és tedd meleg, jól szellőző helyiségbe. Rázd fel a zsákot néhány naponta. Amikor a kúp eléggé száraz ahhoz, hogy kiengedje a magokat, hallani fogod, ahogy zörögnek a zsákban. Ekkor helyezd a fenyőmagot egy visszazárható műanyag zacskóba, és három hónapig tárold a fagyasztóban. Miért? Ez a rétegződésnek nevezett folyamat három hónapos telet utánoz, amelyre sok magnak szüksége van (kültéren a magok tavaszig fenyőtűk és egyéb növényi törmelékek alatt hevernek). Három hónap elteltével ültessük el a magokat egy 4 hüvelykes (10 cm) tartályba, amely tele van jól leeresztett cserepes tápközeggel, például cserepes keverék, homok, finom fenyőkéreg és tőzegmoha keverékével. Győződjünk meg arról, hogy a tartály alján van egy vízelvezető nyílás. Minden edénybe ültess egy fenyőmagot, és fedd le legfeljebb 6 mm-es cserepes keverékkel. Helyezd a tartályokat napfényes ablakba, és öntözd meg, ha szükséges, hogy a cserepes keverék enyhén nedves maradjon. Soha ne hagyd, hogy a keverék kiszáradjon, de ne öntözd annyira, hogy beázzon. Mindkét körülmény elpusztíthatja a magot. Amikor a palánta legalább 20 cm magas, ültessük ki a fát a szabadba.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-05-18

Virágok, amelyek különösen jól bírják a nyári hőséget

Virágzó nyár: 5+1 virág, ami nem fél a hőségtől! Színes virágözön a nyárban? Válassz hőálló növényeket! Ismerd meg a legmegbízhatóbb virágokat a forró napokra!

2024-05-17

Amiért az egész veteményes kert hálás lesz: Így ültess kerti büdöskét

A kerti büdöske (Tagetes) ültetése egyszerű és kiváló választás mind a díszkertek, mind a veteményesek számára. Mutatjuk miért, és hogyan ültess büdőskét!

2024-05-06

Milyen virágokat érdemes elültetni még a nyár elején?

Érdekel, milyen virágokat lehet érdemes elültetni a nyár elején, amik gyorsan nőnek, és bírják ezeket a melegebb körülményeket? Mutatunk néhány csodás virágot!

2024-05-17

Töltsd meg színekkel a kerted- kiváló növények júniusra!

Töltsd meg színekkel a kertedet! Cikkünk segít abban, hogy te is megtaláld a megfelelő növényeket kertedben, amiket még júniusban sem késő elültetned.

2024-05-21

Így alakítottam ki kerti tavat egy dézsából egyszerűen

Alakíts ki kerti tavat te is egyszerűen dézsából: mutatom a legjobb tippeket és tanácsokat hozzá, dobd fel kertedet ezzel az olcsó és egyszerű trükkel!

2024-05-21

Egy kertész tanácsa: így hasznosítsd az esővizet és tedd virágzóvá a kerted!

Ha sokat esik az esi, ne hagyjuk kárba veszni, kövesd ezeket az esővízgyűjtési tippeket te is, mutatom, mik a legpraktikusabb tanácsok és trükkök ehhez!

2024-05-18

Füvesítés májusban: 5 tipp, hogy sikeres legyen

Füvesítés májusban: Ne add fel! 5 tipp a sikerhez! Májusban is gyönyörű gyepet varázsolhatsz kertedbe! Kövesd tippjeinket, és élvezd a zöldellő fű pompáját nyáron.

2024-05-16

Itt a spárgaszezon: Ezek a LEGFINOMABB spárgás ételek

Annyira vártuk és végre eljött: itt a spárgaszezon és vele együtt érkeznek az isteni spárgás ételek is, nekünk ezek a kedvenceink, készíts te is spárgás ételt!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

szántóföldi kísérlet

a kisebb méretű ->szabadföldi kísérlet kiterjesztése nagyobb területre. Tovább

radioaktív szennyeződés

a —>radioaktív izotópok okozta szennyeződés. Ált. a radioaktív anyagokat felhasználó... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Gazdaság Házi kert Kertészet