Tobozból fenyőfa: Hogy ültesd el a fenyőtobozt, hogy fenyőfa legyen belőle? Lehet tobozból fenyőt ültetni?

hirdetes

Tobozból fenyőfa: Hogy ültesd el a fenyőtobozt, hogy fenyőfa legyen belőle?

VN
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Bár most éppen senkinek sincsen szüksége fenyőfára, hiszen valószínűleg mindenkinek áll egy díszített darab a nappalijában, vagy a lakás más pontjában, de van egy technika, amit egy kertészeti csoportban találtunk, miszerint egy tobozt kell csak elültetnünk egy fenyőfához. Mivel kicsit abszurdnak tűnt, utánajártunk, hogy valóban működik-e.

Tobozból fenyőfa egyszerűen

Tobozból fenyőfa?

Szakérők véleménye szerint nagyon egyszerű a válasz, ami így hangzik:  „Ha, arra gondolt, hogy egy fenyőfát egy egész fenyőtoboz kihajtásával neveljen, ne pazarolja az idejét és energiáját, mert sajnos nem fog működni. Bár a teljes fenyőtobozok ültetése nagyszerű ötletnek tűnik, ez nem életképes módszer egy fenyőfa termesztésére. „ Tehát egészen egyértelműen úgy tűnik, hogy a lentebbi képen mutatott módszer nem működik, mutatjuk, hogy miért!

Tényleg el lehet ültetni a fenyőtobozt?

Semmi értelme nincsen elültetnie egy fenyőtobozt, és nem várhatja el senki, hogy növekedjen. Számos oka van annak, hogy miért nem működik ez a technika, jön is a magyarázat. A toboz fás tartályként szolgál a magoknak, amelyek csak akkor szabadulnak ki a tobozból, ha a környezeti feltételek pontosan megfelelőek. Mire összegyűjtjük a fáról lehulló tobozokat, a magok valószínűleg már kiszabadultak a kúpból. Még ha a tobozokban lévő magvak pontosan a tökéletes érettségi stádiumban vannak, a fenyőtobozok csíráztatása teljes fenyőtobozok elültetésével még mindig nem működik. A magoknak napfényre van szükségük, amit nem kapnak meg, ha a kúpba vannak zárva. A teljes fenyőtobozok elültetése azt is jelentené, hogy a magok túlságosan mélyen vannak a talajban. Ez ismét megakadályozza, hogy a magvak napfényt kapjanak, amelyre szükségük van a csírázáshoz.

hirdetes

Fenyő magvak ültetése tobozból

De ha mégis arra gondoltál, hogy csak jól mutatna egy fenyő a kertedben, akkor ne szomorkodj, hiszen magról is ültethetsz fenyőt, a tobozok segítségével, mutatjuk is, hogy hogyan.  Bár a fenyőtobozok csíráztatása nem működik, van mód arra, hogy a tobozból betakarítsuk a magokat, és – ha megfelelőek a körülmények – sikeresen nevelhessünk fát. Hogyan?

Hogyan lehet fenyőt ültetni fenyőtobozból?

Ősszel szüretelje le egy fenyőtobozt (vagy kettőt) egy fáról. Helyezd a kúpokat egy papírzacskóba, és tedd meleg, jól szellőző helyiségbe. Rázd fel a zsákot néhány naponta. Amikor a kúp eléggé száraz ahhoz, hogy kiengedje a magokat, hallani fogod, ahogy zörögnek a zsákban. Ekkor helyezd a fenyőmagot egy visszazárható műanyag zacskóba, és három hónapig tárold a fagyasztóban. Miért? Ez a rétegződésnek nevezett folyamat három hónapos telet utánoz, amelyre sok magnak szüksége van (kültéren a magok tavaszig fenyőtűk és egyéb növényi törmelékek alatt hevernek). Három hónap elteltével ültessük el a magokat egy 4 hüvelykes (10 cm) tartályba, amely tele van jól leeresztett cserepes tápközeggel, például cserepes keverék, homok, finom fenyőkéreg és tőzegmoha keverékével. Győződjünk meg arról, hogy a tartály alján van egy vízelvezető nyílás. Minden edénybe ültess egy fenyőmagot, és fedd le legfeljebb 6 mm-es cserepes keverékkel. Helyezd a tartályokat napfényes ablakba, és öntözd meg, ha szükséges, hogy a cserepes keverék enyhén nedves maradjon. Soha ne hagyd, hogy a keverék kiszáradjon, de ne öntözd annyira, hogy beázzon. Mindkét körülmény elpusztíthatja a magot. Amikor a palánta legalább 20 cm magas, ültessük ki a fát a szabadba.

hirdetes
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-03-23

Ez a 10 legjobb illatú virág a világon

Te is észrevetted már, hogy két különböző virágnak véletlenül sincsen ugyanolyan illata? De vajon melyik virágnak van a legjobb, legkellemesebb illata a világon?

2023-03-22

Így építs raklapkertet 5 egyszerű lépésben- a legújabb filléres ötlet, ami meghódította a világot

Szeretjük a kreatív, egyedi kerti ötleteket - de az igazi hab a tortán, ha valami ezzel egy időben olcsó, és könnyedén kivitelezhető is, a raklapkert ilyen!

2023-03-16

A grillsütő tisztítása kefe nélkül – Így tudod percek alatt csillogóvá varázsolni a grillt!

Ez a hat grilltisztító technika nem igényel kefét, de így is hihetetlenül tisztává varázsolja a grillt! Ha van grilleződ, akkor hasznos lehet ez a cikk!

2023-03-22

5 kreatív kerti ötlet egyszerű raklapokkal- a raklap kerti felhasználása kreatívan

Nem gondoltad volna, milyen hasznos tud lenni egy raklap a kertben! Íme 5 mód a raklap kreatív kerti felhasználására, amit leesik majd az állad.

2023-03-16

Az esővíz gyűjtése jót tesz a növényeknek, a környezetnek és a pénztárcádnak – így készíthetsz esővíz hordót

Az esőhordó otthoni elkészítése egyszerűbb, mint gondolnád, és több okból is kifizetődő. Nagyszerű módja, hogy fenntarthatóbbá válj, és csökkentsd a vízszámlát

2023-03-21

Olcsó, újrahasznosított, kreatív kerti ötletek, amiket imádni fogsz

Olyan egyszerű, de nagyszerű, kreatív kerti ötletek jönnek, amik annyira mutatósak, hogy szinte már elájulunk tőlük, mégis némelyik egy forintba sem kerül!

2023-03-20

Függő virágok? Ez a 7 virág mutat a legjobban lógó virágkosarakban!

A gyönyörű virágokkal teli függő kosarak mindenképpen különleges, vonzó megjelenést kölcsönöznek majd a kis otthonod környékének ezekkel a csodás virágokkal.

2023-03-20

5 tipikus tavaszi ültetési hiba, amit kerülj el!

Itt a tavasz, irány a kert, és dobjunk össze egy csodaszép kertet, amire később büszkék lehetünk, nem igaz? Vagy ácsi, és gondoljuk át ezt az egészet!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Bobino (PR 005 1—13)

Õszi búza Cél: malmi búza Leírás:A fajta növekedési típusa korai fejlôdési stádiumban... Tovább

kemencés ételek

  Kemencés ételek a házias Dunyha Étteremben, valódi melegséggel, ínycsiklandó... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Gazdaság Házi kert Kertészet