Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatása alapján a dunai árvíz és az azt követő talajvíz több mint 10 ezer hektár mezőgazdasági területen okozott kárt.

Több mint 10 ezer hektár mezőgazdasági területen okozott kárt a Duna

Kucsma Vivien
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatása alapján a dunai árvíz és az azt követő talajvíz több mint 10 ezer hektár mezőgazdasági területen okozott kárt.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatása alapján a dunai árvíz és az azt követő talajvíz több mint 10 ezer hektár mezőgazdasági területen okozott kárt.
A vidékfejlesztési tárca felmérése szerint 6932 hektár mezőgazdasági területet öntött el az áradó Duna. Az árvízzel összefüggő egyéb jelenségek, pl. fakadóvíz, talajvíz 3408 hektárt öntött el. További 370 hektár károsodott a védekezés, pl. taposás, rakodás során. Az összes kárt szenvedő mezőgazdasági terület így eddig eléri a 10 710 hektárt, de pontos adatok majd csak a védekezés után fognak rendelkezésre állni, amikor a Duna teljes magyarországi szakaszán lecsengett az árhullám.

Árvízkárok – Komárom-Esztergom

Komárom-Esztergom megyében 460-500 hektár mezőgazdasági területet tett tönkre az árvíz. Az elöntött területek zöme szántó, kisebb része pedig rét, gyep és legelő. Almásfüzitő térségében lehet említést tenni számottevő károkról. Itt 160 hektár szántó került víz alá. Az erdészeti és vadászati területek kisebb mértékben károsodtak, kb. 40 hektárt öntött el a Duna.

Árvízkárok – Fejér

Fejér megyében kb. 880 hektár mezőgazdasági területre hatolt be a Duna vize, illetve 2 horgásztavat is ellepett az áradat. A víz alá került szántóföldek, rétek és legelők főként Adony, Baracs, Besnyő, Ercsi, Iváncsa és Rácalmás körzetében találhatók. Adonyban egy 80 egyedet számláló húsmarha-állomány kellett biztonságosabb helyre költöztetni. További 1700 hektár területet érintett az árvíz, ahol jelentős erőfeszítéseket tettek az emberek a vadak kimenekítésére. Rácalmáson a Nagy-szigetet teljesen ellepte a Duna, így itt csónakokkal kellett kimenekítenie a helyi vadásztársaság tagjainak az állatokat.

Árvízkárok – Bács-Kiskun

Bács-Kiskun megyében 1600 hektár termőterület került víz alá. Ebből 1000 hektár az árvízzel elöntött mezőgazdasági terület és 600 hektár az árvíz következményéből fakadó elöntés. A NAK közleménye szerint az árvíz nyolc tanyát, két-két lakóházat és terménytárolót, továbbá egy-egy mezőgazdasági telephelyet, állattartó telepet, lovardát, betonkeverő üzemet, vízmű telepet, üdülőterületet, éttermet, uszályberakó létesítményt és faiskolát is veszélyeztetett. A vadak menekülési útvonala biztosított, itt nincs szükség különleges vadmentésre.
 
Árvízkárok

Árvízkárok – 22 ezer hektár állami erdő víz alatt

Több mint 22 ezer hektár állami erdőt öntött el a Duna. A legnagyobb vízzel borított terület a gemenci erdő. További több ezer hektár állami erdő károsult a Szigetközben, a Csepel-szigeten, a solti Duna-szakaszon és a Mosoni-Duna árterében. 
 
Az erdőállományok mellett problémát jelent még az erdőgazdálkodáshoz tartozó egyéb területek elöntése. A KEFAG Zrt. 42 hektárnyi, csemetenevelést szolgáló területe veszélyeztetett. Gondot jelent a Gemenc Zrt. számára a vadállomány ellátása, mivel kb. 400 hektárnyi vadföld és mezőgazdasági terület víz alá került. További gondokat okoz a víz az erdészeti utakon és a kerítésekben több száz kilométer hosszan.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

csigás takarmánykiosztó

olyan stabil szerkezetű berendezés, amellyel a takarmányt az állatok etetőhelyére juttatják.... Tovább

vegetáció

Ált. értelmezésben egy adott terület,táj növényzete és növénytakarója. Tovább

Tovább a lexikonra
Mezőgazdaság