A kerti tó tavaszi nagytakarítása: így takarítsd ki tavasszal a kerti tavadat

A kerti tó tavaszi nagytakarítása: íme a legjobb módszer kerti tó tavasziasításhoz

ZH, NA
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Beköszöntött a tavasz, már bújnak elő a földből a tulipánok és a krókuszok, a fák is új életre kezdenek kelni, így ideje elvégezni a nagytakarítást a kertünkben is. A kerti tó takarítását érdemes a tavasz első napjaira időzíteni, ugyanis a vízinövények később kezdenek növekedni, a víz lassabban melegszik át, mint a levegő, tehát lehetőségünk van már az első melegebb napokon felkészíteni a tó vizét és növényeit a tavasz fogadására. Ha Te is kerted ékköveként tekintesz a kis tavadra, tudj meg többet a gondozásáról!

kerti tó takarítása tanácsok

Mikor tisztítsuk ki a kerti tavunkat?

Az állóvizek karbantartása függhet méretüktől és a bennük élő növények és halak számától is, de évente kétszer érdemes elvégeznünk az ehhez tartozó feladatokat. A két nagytakarítást próbáljuk őszre és tavaszra beszervezni, ugyanis a két átmeneti évszakban kell felkészítenünk a hidegebb vagy melegebb időjárásra a vízi élővilágot. Ha nem szentelünk elegendő figyelmet a tó tisztítására, könnyen lehet, hogy tavunk elveszíti esztétikai értékét és kertünk elhanyagolt benyomást fog kelteni.
A tavaszi kerti tó nagytakarítás legalább olyan fontos tehát, mint az őszi, de mikortól is állhatunk neki a munkálatoknak?
Az átlagos hőmérséklet befolyásolhatja az időpontot, de ajánlott március elején- közepén belevágni a karbantartásba, viszont fontos, hogy a tó vize már tartósan meghaladja a 10 fokot. Ebben az időben még kevésbe zavarjuk meg a halakat, és időben tesszük rendebe a visszahúzódott növényzetet.

A kerti tó tisztításának lépései

1.    Vízértékek ellenőrzése

A víz állapotának ellenőrzésére érdemes leellenőrizni különböző vízértékeket, mielőtt belekezdünk a karbantartásba. Ügyeljünk a tó víz ammónia, nitrit, pH, nitrát és foszfát tartalmára. Amennyiben nagy mértékben meghaladja az ammónia vagy a nitrit a határértéket vízcserére lesz szükségünk. Ha minden érték megfelelő és kellő mennyiségű csapadék is hullott, akkor is érdemes egy részleges vízcserét végeznünk.

2.    Technikai berendezések ellenőrzése

Fontos lehet még a nagytakarítás előtt a technikai eszközök működését ellenőrizni tavaszi beüzemelésük előtt, hogy megelőzzük a problémákat, baleseteket. A berendezések mellett a kerti tó fóliájának állapotát is vizsgáljuk meg, a felesleges vízvesztés elkerülése érdekében.

Ha mindent rendben találtunk az ellenőrzések alkalmával, megkezdhetjük a kerti tó tavaszi nagy takarítását!  

3.    Tómeder tisztítás

A téli hónapok alatt felesleges iszap mennyiség halmozódhatott fel a tó aljzatán. A tómeder tisztítására használhatunk erre a célra ideális tóporszívót, de a mikroorganizmusok végett, amik részt vesznek a káros anyagok lebomlásában, fontos kis mennyiséget meghagyni.

4.    Tavi növények ápolása

Először is el kell távolítanunk az elszáradt növényi részeket, mind a gyékény, nád, sás vagy mocsári növények esetében is. A visszavágás segít a növényeknek a tavaszi gyorsabb fejlődésben, gondoljunk csak arra, hogy hajunk is gyorsabban nő hajvágás után. Emellett pedig az elszáradt részek nem kerülnek bele a tó vízbe, nem ott kezdenek bomlani. Időnként az átültetéseket is érdemes tavasszal elvégezni, ha a fejlődő növény már kinőtte kosarát.

5.    Technikai berendezések újra üzemelése

A tó tisztítását követően újra beindíthatjuk a már leellenőrzött tószűrőt, légpumpát vagy az egyéb kerti tóhoz kapcsolódó technikai eszközöket.

6.    Etetés

A megfelelő tavaszi kerti tó karbantartás után újra elkezdhetjük a tavi halak etetését, aminek mennyiségét a víz hőmérsékletének emelkedésével, idővel emelhetünk. Ne feledjük, halaink energiaigénye annál kisebb, minél hidegebb a víz! Érdemes az el nem fogyasztot tápot egy háló segítségével eltávolítani, hogy az ne induljon bomlásnak a tó vizében.

Az évi kettő karbantartással, az őszi és a tavaszi kerti tó nagytakarítás megteszi hatását, és megelőzzük a problémákat, így tavasztól egészen őszig gyönyörködhetünk kertünk ékkövében, a kerti tavunkban!
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

118/2008. (IX. 5.) FVM rendelet

Az Európai Mezõgazdasági Vidékfejlesztési Alapból nyújtandó vidékfejlesztési... Tovább

sav-bázis egyensúly

a —>belső környezet egyik leglényegesebb jellemzője a sejten kívüli folyadéktér... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert