Tízezreket spórolhatsz, ha most ültetsz és nem várod ki a tavaszt!

Tízezreket spórolhatsz, ha most ültetsz és nem várod ki a tavaszt!

ZH
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

A tavaszi ültetések sikertelenségének tükrében fedezzük fel az őszi ültetés előnyeit, amelyek nemcsak a növények egészséges fejlődését, hanem jelentős költségmegtakarítást is hozhatnak.

őszi ültetés

Így spórolhatsz az őszi ültetéssel


A tavaszi ültetés hagyományai egyre inkább háttérbe szorulnak, és most érdemes a figyelmet az őszi ültetési szezonra összpontosítani. Az idei év már a harmadik olyan év volt, amikor a tavaszi ültetések nagy része kudarcba fulladt. Még tavaly is fogadtam, hogy soha többet tavasszal, de a logisztikai kihívások miatt kénytelen voltam ismét ültetni idén. Soha többet.

A gyökérzet kulcsfontosságú

Ha a növények gyökérzete nem egészséges, ha a föld alatti részek nem érzik jól magukat, akkor a növények szenvednek. A növények fejlődése és egészsége alapjaiban múlik a gyökérzetük jóllétére. Az őszi ültetés nagy előnye, hogy az ebben az időszakban elültetett növényeknek elegendő idejük van begyökeresedni, megerősödni, és felkészülni a szeles tavasz és a száraz nyár kihívásaira. Az őszi hónapokban a növények föld feletti növekedése lelassul, így a tápanyag és energia főleg a gyökérzetre összpontosul.

 


Fagyvédelem és előnyök

Sokan aggódnak az őszi ültetés miatt, mert a tél beköszöntésével a fagyok is közelednek. Azonban az elmúlt években a fagyok egyre később érkeznek, és december általában enyhe. Tehát a novemberben elültetett növényeknek elegendő idejük van ellenállni a későbbi hidegnek. Az erdei fajok, mint a kökény, som, berkenye, csipkebogyó és bodza, kiválóan alkalmazkodnak a hazai klímához, és őszi ültetéssel ideális környezetet teremthetünk számukra.

 


Mit ültessünk ősszel

Az őszi ültetés remek lehetőség számos növény számára. Sövénynövények, gyümölcsfák, kökény, som, berkenye, gyógynövények, homoktövis, eperfák, mogyoró, vadgyümölcsök - a kínálat szinte végtelen. Ezek a növények szabadgyökeresen kedvezőbb áron elérhetőek, és a jó mulcs használatával kiváló környezetet teremthetünk számukra.


Kivételek és Tanácsok

Fontos megjegyezni, hogy minden szabálynak vannak kivételei. Például a mediterrán régiók növényeinek ültetését érdemes tavaszra tolni. Néhány kerti növény, mint a gránátalma vagy a füge, jobban kedveli a tavaszi ültetést. Ugyanakkor egy jól megtervezett őszi ültetéssel komoly megtakarítás érhető el, akár tízezreket spórolva.

Az őszi ültetés egyértelműen a jövőbeni növények egészséges fejlődésének és a kertészeti költségek csökkentésének kulcsa lehet. Ne várjuk meg a tavaszt, hanem éljünk az őszi lehetőségekkel!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2023-12-31

Autópálya-matrica árak 2024-ben: Holnaptól már érvényben!

2024-től az e-matrica árak emelkednek, és további útszakaszok válnak fizetőssé, ezért érdemes időben beszerezni a matricát, és tervezni az útvonalat az esetleges költségek miatt.

2023-12-31

Wasabi: Tudtad, hogy a világ egyik legnehezebben termeszthető fűszernövénye?

A világ egyik legdrágább és legnehezebben termeszthető fűszernövénye, a wasabi, különleges ízével és egyedi jelenlétével hódítja meg a gasztronómia szerelmeseit.

2023-12-31

Látványos égi jelenséggel kezdődik az Új Év – Itt a Quadrantidák Meteorraj

Készüljünk fel a természet egyik leglenyűgözőbb show-jára, és merüljünk el az égi csillagok varázslatos világában! Látványosan indul az Új Év!

2023-12-31

Rothad a karácsonyi kaktusz gyökere - Mit kell tenni?

Ha a karácsonyi kaktusz gyökerei rothadnak, ne essen pánikba! Ez a cikk praktikus tippekkel és tanácsokkal szolgál, hogy visszaállítsa ezen ünnepi növények egészségét és szépségét.

2023-12-31

Mit kell tenni, ha a szelídgesztenyét megtámadja a gubacsdarázs?

A gubacsdarazsak könnyen kárt tehetnek a szelídgesztenye levelekben, de szerencsére van néhány bevált módszer, amelyekkel visszaállíthatod a szelídgesztenyéd egészségét.

2024-06-11

Hogyan védekezz a kukorica baktériumos megbetegedései ellen

Amikor a kukoricatermést jégverés, erős szél vagy heves esők károsítják, a kukorica baktériumos megbetegedései könnyen kialakulhatnak. Íme mit tehetsz ez ellen.

2024-06-12

Teljes útmutató a komposztáláshoz kezdőknek: Az alapok lépésről lépésre

Szívesen belevágnál az otthoni komposztálásba de nem tudod, hogyan? Itt a teljes lépésről lépésre követhető útmutató az otthoni komposztálás elkezdéséhez.

2024-06-13

Az öntözés 7 aranyszabálya - Öntözési stratégiák és szabályok

Ne küzdj tovább a kókadozó levelekkel! Tanulj meg helyesen öntözni. Itt megtalálod az öntözés 7 aranyszabályát, amiket ha ismersz, hálásak lesznek növényeid.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

pányvás legeltetés

régi kisüzemi etjárás: az állatot egy földbe vert karóhoz kötik ki, s így kör alakban... Tovább

egyesülés

1. (üz.) Az állami vállalatok, a szövetkezetek és egyéb szocialista szervezetek egymással... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek Gazdaság Gyeptermesztés gyógynövény gyógynövénytermesztés gyümölcs gyümölcstermesztés Házi kert Húsvét Húsvéti programok Karácsony Karácsonyi asztal Karácsonyi díszek kert Kertészet kertfenntartás Környezetgazdálkodás Környezetvédelem Mezőgazdaság Nemesítés, biotechnológia növény Növénytermesztés Növényvédelem NVT, mezõgazdasági támogatások