Több tíz tonna gombát gyűjthetnek az erdőkben

Több tíz tonna gombát is gyűjthetnek

Petra
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Idén tele vannak az erdők gombával és ezt az emebrek ki is használják. Idén több tíz tonna gombát is begyűjthetnek, viszont aki átlépi a megengedett napi mennyiséget, annak lehet, jó mélyen a zsebébe kell nyúlnia, ugyanis ezért magas bírságot kaphat.

Gomba

Az idei esős év a szőlőnek nem kedvezett, de a gombáknak annál inkább. Viszont itt nem csak a növényeket pusztító, kártékony gombákra kell gondolni, hanem azokra is, amiket szeretünk. Az erdőségekben a sok eső hatására töméntelen mennyiségű gomba termett, aminek sokan örülnek, mert szinte tömegesen járnak az erdőbe a kirándulók és a hozzá értők gombákra vadászni. Viszont úgy néz ki, hogy az erdőkben is kemény szabályokat kell betartani, különösen ha gyűjtögetésről van szó, ugyanis két kilónál többet nem lehet leszedni engedély nélkül. Ez a szabály az erdei gyümölcsökre is vonatkozik.

Gomba

Az erdei gyümölcs és a gomba gyűjtését az erdőtörvény szabályozza. Viszont most úgy néz ki, hogy mivel nagyon sok gomba van az erdőkben, ezért több tíz tonna gombát is begyűjthetnek az állami erdészetek területén, aminek az értéke több tízmillió forintra tehető. A földművelésügyi tárca úgy véli, hogy az erdőjárók, akiknek az összegyűjtött gomba és gyümölcsök mennyiségét kéne ellenőrizniük, nem mindig tudják, hogy milyen szabályokat kell betartatniuk. A szabályok szerint ha valaki átlépi a 2 kilós megengedett mennyiséget, azt pénzbírsággal büntetik, ami 5 ezer forinttól egészen 50 ezerig terjedhet.

Gomba

Viszont nemcsak a gyűjtögetésért bírságolhatják meg az arra járókat, hanem a természetvédelmi károkért is. Ilyen esetben ez a pénzbüntetés akár 150 ezer forint is lehet. Az állami erdőségek idén már a földművelésügyi tárca felügyelete alatt vannak. A tárca felhívja a figyelmet arra is, hogy a begyűjtött gombát mindenféleképpen vizsgáltassák meg szakellenőrökkel, különösen akkor, ha kereskedelmi forgalomba szeretnék hozni.

Gomba

Különösen azoknak érdemes szakemberhez vinni a begyűjtött adagokat, akik még kezdő gombagyűjtők és nem ismerik annyira a gombákat, mint azok, akik már régóta foglalkoznak ezzel. Egy apró tévedés is elég lehet ahhoz, hogy a dolgok rosszra forduljanak, ezért érdemes megelőzni a gombamérgezést.

Forrás: Eu-info

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában