A koronavírus természeti hatásai

Tisztul a Föld a koronavírusnak köszönhetően

Szélesi Ferenc
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A koronavírus-járvány nem jó, és mindenki örülne, ha minél hamarabb vége lenne annak a rémálomnak, amibe belecsöppentünk. Viszont jó lenne, ha tanulnánk belőle, és ha a végére érnénk, akkor másképpen élnénk tovább az életünket – nézzük, milyen elképesztő változást hozott a Földre a koronavírus-járvány! 

Tisztul a Föld

Rengeteg ember életét keseríti meg a január óta tomboló koronavírus-járvány, és sajnos még nagyon messze van a vége. A híradások tele vannak a rosszabbnál rosszabb hírekkel, éppen ezért én most más irányból szeretném megközelíteni a járványt, nézzük meg, milyen pozitív változás jött létre a Földön. 

Csökkent a szén-monoxid kibocsátás

A légszennyező anyagok és üvegházhatású gázok légköri koncentrációja szinte sosem látott mértékben csökkent az utóbbi időben a világ bizonyos régiói felett – ez pedig a koronavírus-járvány miatti intézkedéseknek köszönhető. Elsősorban az autókból származó szén-monoxidkibocsátás csökkent, New Yorkban például 50 százalékkal. Ez azért van, mert az emberek nem igazán mozdulnak ki, így jelentősen csökkent a felesleges gépkocsihasználat. New Yorkban a kutatók azt is megállapították, hogy 8-10 százalékkal csökkent a szén-dioxid légköri koncentrációja a város felett, de a metán esetében is csökkentést mértek. 

Most mérhetik a legalacsonyabb szintet

Szakemberek becslései szerint hamarosan előfordulhat, hogy a több mint tíz évvel ezelőtti pénzügyi válság óta tapasztalt legalacsonyabb szén-dioxid szintet mérhetünk. Ha Kínát nézzük, akkor megállapíthatjuk, hogy 25 százalékkal csökkent a szén-dioxidkibocsátás és az energiafelhasználás február két hetében, ezzel van rá esély, hogy 1 százalékkal visszaesik az ázsiai ország éves szén-dioxid emissziója. 

Szinte sosem volt ilyen tiszta a Föld

Túlzás nélkül lehet állítani, hogy Földünk egyre inkább tisztul. Legjobb példa erre a kijelentésre Peking, ahol olyan szinten volt megszokott a szmog, hogy mindenki maszkban járt-kelt minden nap, még az épületeket sem lehetett látni sokszor a szmog miatt. Most az a helyzet, hogy Peking kitisztult, újra lehet levegőt venni. Bízunk abban, hogy ha vége lesz a járványnak, akkor nem fog minden visszatérni a régi kerékvágásba, ideje lenne, ha jobban vigyáznánk a környezetünkre. Sajnos a kutatók azon a véleményen vannak, hogy a járvány elültével ismét meg fog emelkedni a káros anyagok szintje, ráadásul drasztikus mértékben. Megjegyzem: mindenki tehet azért, hogy szebb világban éljünk, minden ember számít! 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

fotoszintézis

a napfény energiájával a növényekben végbemenő felépítő folyamat. A napfény... Tovább

kromoszóma

a sejt életciklusának egyes szakaszaiban jól elkülöníthető, jellegzetesen festődő tömör... Tovább

Tovább a lexikonra
Környezetgazdálkodás