A Thwaites-gleccser bemutatása, a Thwaites-gleccser veszélyei, a Thwaites-gleccser olvadása

hirdetes

Közel a katasztrófa – Ha elolvad az Thwaites-gleccser, mindennek vége!

Szélesi Ferenc - Főkertész
Minden a Thwaites-gleccserről

A Thwaites-gleccser – Az olvadás további következményei

A nagyobbik gond az, hogy a feltételezések szerint a Thwaites-gleccser támasztja alá az egész nyugat-antarktiszi jégmezőt, tehát, ha a Thwaites-gleccser elolvad, akkor a mögötte elterülő hatalmas jégtömeg olvadásnak indul, de akár össze is omolhat teljesen, ennek pedig beláthatatlan következményei lehetnek. A becslések szerint ez akár három méterrel is megemelheti a tengerszintet pár száz év alatt, ezzel pedig a tengerparti övezetek teljesen lakhatatlanná válnának, vagyis eltűnnének az olyan nagyvárosok, mint New York, Miami, London, Hága, Sanghaj, Rio de Janeiro, de búcsút inthetnénk például az egész Maldív-szigeteknek. 

Alig ismerik a Thwaites-gleccsert

A Thwaites-gleccser helyzetét ráadásul nem is annyira ismerik, mivel ezt a részt térképezték fel a legkésőbb, erre csak 1940-ben került sor, az első ember pedig csak 1960 körül lépett a jegére. Ezt követően az 1980-as, ’90-es években érkezett pár kutatócsoport, de csak 2004-ben tapogatták le, repülőre szerelt radarokkal. Az első igazán átfogó kutatás két évvel ezelőtt indult el és még csak most jönnek meg az eredmények. A szatellitfelvételek és a kutatás eredményei is azt mutatják, hogy a baj valós és eléggé nagy. Azt egyelőre még nem lehet tudni, hogy a Thwaites-gleccser olvadását meg lehet-e állítani, és ha nem, akkor milyen következményei lesznek. 

hirdetes

A Thwaites-gleccser – További adatok a Thwaites-gleccserről

Az biztos, hogy a tengerek szintje meg fog emelkedni az olvadás miatt, de a tól-ig határok elég nagyok, a becslések szerint lehet 26 centiméteres emelkedés, ugyanakkor számolhatunk 110 centiméteressel is. Ez több mint négyszeres különbség, ráadásul még azt sem lehet tudni, hogy a gleccser összeomlása mikor következik be. A Thwaites-gleccser mélyén 300 méter magas, 12 milliárd köbméretes üreg növekszik, amint a gleccser oldala és teteje eléggé elvékonyodik, magába roskad, töredékei pedig hamar el fognak olvadni.  

hirdetes

Az összeomlási folyamat kezdetét vette, és visszafordíthatatlan, a kérdés már csak az, mikor következik be a katasztrófa és milyen hatásai lesznek. Ha még lehet tenni valamit, azt most kell megtenni annak érdekében, hogy megakadályozzák a Thwaites-gleccser okozta katasztrófát, reméljük, hogy a kutatások eredményesen zárulnak. Ha további fejleményeket tudunk meg a Thwaites-gleccserről, azonnal megosztjuk veletek! 

Cikkünk az Index.hu írása alapján készült.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2020-05-26

Amire senki sem gondol – Sokat ártunk a környezetnek a ház körüli gyeppel!

A gyep káros hatásaira szinte senki sem gondol, pedig ha hiszitek, ha nem, rendkívül káros lehet környezetünkre a szépen művelt gyep, tudjátok meg Ti is, miért.

2020-06-05

Tudtad, hogy a parlament betiltotta az égetést egész Magyarországon?

Avarégetés betiltása, végre valahára betiltották az avarégetést Magyarország egész területén. Cikkünkben elmondjuk, mikortól lesz tilos Magyarországon az avarégetés.

2020-12-07

Mégsem változik semmi – Továbbra is lehet égetni a kerti hulladékot…

A nyáron arról írtunk, hogy döntött a parlament, végre betiltják az avarégetést az egész ország területén. A rendkívül káros égetés januártól szűnt volna meg, most viszont úgy néz ki, mégsem lesz vége a környezetszennyezések…

2020-10-14

Használd a természet erejét - Az esővízgyűjtés művészete

Víz hiányában a növényeink illetve gyepünk hamar száradásnak indul, és lehet, hogy mikor eljutnánk oda, hogy orvosoljuk azt már késő. Így folyamatosan kell biztosítanunk a megfelelő mennyiségű vizet növényünk és gyepünk számára.

2021-01-18

Mit esznek a madarakat télen (és hogyan segíthetsz nekik)?

A madaraknak télen is élelemre van szükségük, hogy átvészelhessék a fagyos időket. Nézd meg, hogy mit esznek ilyenkor, és hogy hogyan segíthetsz nekik!

2020-06-27

Erdők-mezők gyümölcsei - Az erdei és az indiai szamóca bemutatása

Az erdei szamóca és az indiai szamóca megtalálhatók az erdőkben és a mezőkben, az emberek többsége mégsem ismeri őket annyira. Mostani cikkemben mindent elmondok erről a két szamócafajtáról!

További cikkek ebben a témában


gyep

az évelő fűfélékkel és herefélékkel benőtt terület. Emberi beavatkozás nélkül... Tovább

befejezetlen termelés

olyan terméknek, termelésnek a gyűjtőneve, amelynek a tárgyévben — mérhető... Tovább

Tovább a lexikonra
Környezetgazdálkodás Környezetvédelem