Kezdő kertészként is nevelhetünk sikeresen bazsalikomot – A Thai Bazsalikom termesztésének fortélya

Kezdő kertészként is nevelhetünk sikeresen bazsalikomot – A Thai Bazsalikom termesztésének fortélya

ZH
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

A thai bazsalikom magról, dugványról vagy átültetéssel is termeszthető, és a kertben napos helyen virágzik. Akár kezdő kertészként is könnyedén termesztheted a fűszerkertedben ezekkel a fortélyokkal!

thai bazsalikom

Thai Bazsalikom termesztése


A thai bazsalikom egy kifejezetten aromás fűszernövény, amely népszerű a délkelet-ázsiai konyhákban, és világszerte termesztik különleges ánizsos íze miatt. Ha kíváncsi vagy a thai bazsalikom termesztésére, biztos lehetsz benne, hogy könnyen otthon termeszthető gyógynövény, feltéve, hogy sok napsütést és fényt adnak neki. A legelterjedtebb fajta a thai bazsalikomok közül a „Siam Queen”.

Egyedülálló lila szárával, sötétzöld leveleivel és lila színű ereivel kulináris és díszítő célokra egyaránt termesztik. A thai bazsalikom azonban továbbra is főként kulináris gyógynövényként népszerű.

A bazsalikom termesztésének ismerete megnyitja az esélyt arra, hogy felfedezzük a bazsalikom aromás fajtáinak széles skáláját – világszerte mintegy 100 különféle fajtával. A thai bazsalikom valami újat kínál megkülönböztető megjelenésével és édesgyökér-szerű ízével.

TIPPEK A THAI BAZSILIKOM TERMESZTÉSÉHEZ KEZDŐKERTÉSZEKNEK


A thai bazsalikom magról, átültetésről vagy dugványról is termeszthető. Ez egy aromás gyógynövény, amely igen termékeny és jó vízelvezető talajban fejlődik napos helyen, akár beltéren, akár szabadban, ahol 21 ˚C és 32 ˚C közötti hőmérsékletre képes. Mindazonáltal még 10 ˚C hőmérsékleten is nőhet.

Az ideális körülmények megteremtése elengedhetetlen az erős növényekhez, mivel a bazsalikom rossz helyen történő termesztése és a napfény hiánya a gyógynövénykertészet gyakori hibája lehet.

HOGYAN TERMESSZÜK MAGRÓL A THAI BAZSALIKOMOT


A thai bazsalikomot késő téltől szabad beltérben vetni, feltéve, hogy van egy fűtött üvegház, szaporító vagy egy meleg ablakpárkányon lévő hely a korai vetéshez.

A magokat körülbelül fél hüvelyk mélységű magkomposzttálcákba vessük el, és fedjük be finomra szitált komposzttal vagy vermikulittal. Tartsuk a tálcát 17-19˚C körüli hőmérsékletű helyen, és győződjünk meg róla, hogy nedves, de nem ázott a földje. Jó hőmérséklet és fény esetén a magoknak 10 napon belül ki kell csírázniuk.


Miután a fagyveszély elmúlt, és a hőmérséklet felmelegedett, elvethetjük a thai bazsalikom magokat akár a földbe, akár cserépbe vagy edénybe. Tapasztalataim alapján, a thai bazsalikom magjainak csírázási aránya alacsony, ezért mindenkinek azt javaslom, hogy több magot vessen el, mint amennyire gondolja. 

HOGYAN TERMESSZÜK A THAI BAZSALIKOMOT NÖVÉNYRŐL


A thai bazsalikom dugványokból történő termesztése meglehetősen egyszerű folyamat, és jó módja annak, hogy ingyenesen szerezzünk be új növényeket.

Vegyünk egy 4 hüvelykes részt a szárból, vágjuk le egy csomópont alatt, és ügyeljünk arra, hogy a szár ne virágozzon. Távolítsuk el az összes levelet a vágás alsó feléről, és helyezzük egy 2 hüvelyk vízzel teli kis edénybe. Helyezzük a tartályt világos helyre, például ablakpárkányra, de távolítsuk el a közvetlen napfényt.

A gyökereknek egy héten belül ki kell hajtaniuk, és amikor legalább 2 hüvelyk hosszúak, ültessük el a dugványt egy komposzttal teli edénybe, hogy növekedjen rajta.

HOGYAN ÜLTESSÜNK THAI BAZSILIAKOT


A thai bazsalikom növényeket, legyen szó magról, dugványról vagy átültetésről, sokféle helyzetben el lehet ültetni. Tökéletesek konyhakertekbe vagy fűszernövényes kertekbe, és magasított ágyásokba vagy konténerekbe ültetve is virágozhatnak.

A thai bazsalikomot csak az utolsó fagy veszélye után szabad szabadba ültetni. A talajnak legalább 20˚C-nak kell lennie, mielőtt a növényeket a földbe vagy egy tartályba ültetjük. Arról van szó, hogy megfelelő mennyiségű napfényt biztosítsunk nekik, amelyre ezeknek a növényeknek szüksége van a virágzáshoz. Ha nem adunk elég fényt vagy napfényt a gyógynövénynek, a bazsalikom növények megsárgulnak, mivel a növény stresszes lesz. A thai bazsalikom növény számára „létfontosságú” a tökéletes hely megtalálása, mivel elég napfény nélkül küzdeni fog.

A thai bazsalikom csodálatos kiegészítője minden gyógynövénykertnek vagy konyhának, egyedülálló ízével és illatával sok ételhez mélységet és összetettséget ad. Teljes napsugárzás szükséges ahhoz, hogy boldoguljon, ezért válassz olyan helyet, ahol naponta legalább hat óra közvetlen napfény éri. A thai bazsalikom kedveli a jó vízelvezető talajt is, amely enyhén savas, pH-ja 6,0 és 7,5 között van. Ha a talaj nem megfelelő, fontold meg komposzttal vagy homokkal a vízelvezetés és a tápanyag-elláthatóság javítása érdekében.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-04-22

Magvetés gond nélkül: fedezd fel a titkos trükköt a tökéletes magvetéshez

Vessünk magot egyszerűbben, mint valaha! Mutatom a magvetés egyik könnyítését, a földkocka készítő csodás lehetőségét, használd te is bátran, segítek tippekkel!

2024-04-16

Kezdő kertészeknek is - 3 zöldség, ami garantáltan sikerül

Kertészkedni szeretnél, de nem tudod, hol kezd? Fedezd fel a 3 ideális zöldséget kezdőknek! Gyorsan növőek, ízletesek és minimális erőfeszítéssel termeszthetők.

2024-04-22

Itt az idő: Így alakítsd ki a tökéletes veteményeskertet!

Már egy ideje tervezgeted a veteményeskertet? Itt a tökéletes idő, alakítsunk ki együtt egy a tökéletes veteményeskertet! Hoztunk ehhez szakértői tippeket.

2024-04-21

Meg kell metszeni elvirágzás után az orgonát, hogyan?

Általában a legtöbb orgona májusban vagy június elején virágzik, így a metszést közvetlenül a virágzás befejeződése után, idén azonban korábban virágzott!

2024-04-22

Miért sárgul az aloe vera? Íme a leggyakoribb okok

Miért sárgul az aloe vera? Mutatunk néhány lehetséges okot, valamint javasolt megoldás, amely segíthet helyreállítani a növény egészségét egy szempillantás alatt!

2024-03-27

Így szaporíthatod a leandert akár egyetlen ágról is

Tudtad, hogy a csodaszép mediterrán eredetű leandert egyetlen kis ágacska segítségével is könnyedén szaporíthatod? Részletes útmutatóhoz kattints!

2024-03-19

5 tipp a kora tavaszi vetések sikeréhez

A kora tavaszi vetés tartogat veszélyeket, de vannak tippek, melyek segítségével legyőzhetjük ezeket: most 5 tippet mutatunk a sikeres, kora tavasziv etéshez!

2024-03-13

Ezzel a trükkel szüretelj rengeteg málnát idén nyáron

Tanulj meg metszeni málnát, hogy a növény erősebb, a termés pedig több és jobb minőségű legyen. Ismerd meg a metszés előnyeit, mikor és hogyan kell metszeni!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Miskolci Földhivatal

Földhivatal Földhivatal Cím: Miskolc Vologda u. 4. 3525 Magyarország Tovább

változékonyság (variabilitás)

az élőlényeknek az a tulajdonsága, hogy külső v. belső hatásokra átalakulhatnak,... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek gyógynövény gyógynövénytermesztés Házi kert kert Kertészet növény Növénytermesztés