Készítsünk saját terráriumot

hirdetes

Saját terrárium készítése 6 egyszerű lépésben

Szélesi Ferenc - Főkertész

Ha tudsz szerezni valahonnan egy üvegből készült tárolót, táptalajt, néhány zöld növényt, és ezt az egészet egy kis kreativitással párosítod, akkor máris elkészült saját terráriumod!

Terrárium elkészítése egyszerűen

Senkit sem hibáztatunk azért, ha szeretné otthonában is élvezni a természet szépségét a fűnyírás, metszés vagy trágyázás terhétől mentesen. A terráriumok pont ilyen könnyedén fenntartható és kevés odafigyelést igénylő alternatívák, amik egyrészt kifejezetten csinosak tudnak lenni, másrészt pedig kis helyen is elférnek.

Éppen ezért nem csak azoknak tökéletesek, akik nem érnek rá egy nagyobb kerttel foglalkozni, hanem a kisebb lakásban élők számára is ideális választások.

Mielőtt elkészítenénk első terráriumunkat, alaposan gondoljuk át, hogy hova kerül majd otthonunkban. A terráriumokat nem szabad közvetlen napfénynek kitenni, mert a nap sugarait az üveg tároló felerősíti – persze ez nem jelenti azt, hogy sötét helyen kellene tárolni.

Érdemes megvizsgálni a növénykéhez tartozó címkét, amin a szükségleteivel kapcsolatos információk fel vannak sorolva. A következő oldalon elmondom, mi kell ahhoz, hogy szuper kis terráriumotok legyen, megéri lapozni egyet! 

Terrárium elkészítése egyszerűen
  • Üvegből készült tároló (alábbiakban: tároló, terrárium)
  • Kövek (kavicsok, üveggyöngyök, stb.)
  • Tőzegmoha vagy mohatakaró
  • Táptalaj
  • Nem szétterjedő növények (napfényt kedvelő példák: puszpáng, kroton, Nashia inaguensis; árnyékot kedvelő példák: korpafüvek és miniatűr páfrányok)

Szerszámok

  • Kanalak vagy tölcsér a táptalaj behelyezéséhez
  • Hosszú csipesz a különböző alapanyagok behelyezéséhez
  • Olló a növény megmetszéséhez
  • Papírtörlő vagy vattás tisztító az üveg megtisztításához

A következő oldalon hat egyszerű lépésben mutatom meg, hogyan készíthetitek el a terráriumot! 

Terrárium elkészítése egyszerűen

Első lépés

Válasszunk egy tárolót, amit átalakíthatunk terráriummá. Lehet ez akár egy nagyobb régi, tiszta befőttesüveg vagy akár egy antik üvegváza is. A lényeg, hogy tiszta legyen, és az üveg ne legyen színezett, mert az befolyásolhatja a növény növekedését.

hirdetes

Fontos még persze, hogy elég nagy méretű tárolót használjunk, különösen annak száját tekintve. Ugyan egy parfümös üveg elsőre kreatív ötletnek tűnhet, nehézkes bármit is úgy belehelyezni, hogy ne tegyünk kárt benne. Kezdők számára javasolt legalább akkora tárolót használni, amely szájába kényelmesen belefér a kezünk, hogy könnyedén belehelyezhessük és elrendezhessük a kívánt dolgokat.

Második lépés

Helyezzünk egy vékony kavicsréteget a terrárium aljára. Ezzel egyrészt formálhatjuk a kész elrendezés „domborzatát”, másrészt pedig a vízelvezetészt és a levegőztetést is biztosítja. Minél kisebb terráriumot használunk, annál vékonyabb kavicsrétegre lesz szükségünk. Figyeljünk rá, hogy hagyjunk bőven helyet a növénynek is és hogy később ne tűnjön túlzsúfoltnak a kész terrárium.

Terrárium elkészítése egyszerűen

Harmadik lépés

Fogjuk a száraz mohát és néhány másodpercre mártsuk vízbe, majd óvatosan facsarjuk ki belőle a vizet, hogy nedves maradjon. Helyezzük ezt a kavicsrétekre, majd egyengessük el úgy, hogy teljesen befedje azt – ez a réteg moha fogja elválasztani a táptalajt a kavicsoktól.

Negyedik lépés

A tölcsér segítségével néhány centi vastagon terítsük be vele a mohát. Az, hogy milyen jellegű táptalajt használunk, a növényeken múlik majd, amik bele kerülnek. Ha mohát szeretnénk ültetni, ahhoz tőzegmoha-keveréket érdemes használni, ami kevésbé hajlamos a penészedésre. Más növények esetén közönséges táptalaj-keverék is megteszi. Minden esetben olvassuk el alaposan a növény címkéjét vásárlás előtt, hogy megtudjuk van-e valamilyen különleges táptalaj-igénye.

hirdetes

Ez a táptalajréteg nem kell, hogy tökéletesen egyenletes legyen – az apró mélyedések és magaslatok karakteresebbé tehetik a terráriumot, de nem érdemes túlzásba esni, hiszen a legtöbb helyre a növénynek lesz szüksége.

Terrárium elkészítése egyszerűen

Ötödik lépés

Kezdődhet az ültetést. Ha a természetből hozott mohát szeretnénk elültetni, akkor alaposan mossuk át egy kis rovarirtós vízzel. Az ollóval méretre metszhetjük, majd belehelyezhetjük a terráriumba. Magabiztosan nyomjuk bele a földbe, hogy ne szorulhasson be alá a levegő.

Más növények esetén úgy ültessük őket, mintha azt egy kinti kertben tennénk. Lazítsuk meg a gyökereit és helyezzük egy vékony táptalajréteg alá, majd fedjük be még több táptalajjal.

Hatodik lépés

Az átültetett növényeket mindig javasolt rögtön az ültetés után egy kis vízzel ellátni. Tartsuk észben, hogy egy terráriumon nincsenek olyan vízelvezető lyukak, mint egy hétköznapi cserépen – a vízelvezetést a kavicsréteg végzi majd.

Innentől kezdve nincs más dolgunk, mint elhelyezni terráriumunkat otthonunkban, figyelembe véve természetesen a napfény-igényeit és a feljebb említett tanácsokat. A moha-terráriumok 2-4 hetente egy kis vízpermetet igényelnek csupán, más növények esetén pedig olvassuk el a hozzá tartozó címkét – sose öntözzük túl a növényeket!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2021-06-18

A fákat körülölelő növény – ismerd meg a kerti sarkantyúkát

A kerti sarkantyúka népszerű gyógynövény, mely piros vagy narancssárgás szépségével könnyedén körülöleli a fákat, növényeket. Most ismerd meg őt Te is!

2021-06-15

Kertjeink kimagasló szépségei – ismerd meg Te is a díszhagymákat

A díszhagymák kertjeink olyan elterjedt növényei, amiket egyáltalán nem haszonnövényként ültetünk, mégis, lila „labdáikkal” remekül mutatnak területeinken.

2021-06-17

A fürtös, gyönyörű virág – ismerd meg a nyáriorgonát

Szeretnéd feldobni kertedet a nyár folyamán? Akkor ez a növény Neked is segíteni fog – mostani cikkünkből mindent megtudhatsz a nyáriorgonáról!

2021-06-11

Gyomirtás helyett inkább használjuk fel – ismerd meg a tyúkhúrt

Gyomírtás helyett inkább használjuk ki jótékony hatásait - ismerd meg Te is a tyúkhúrt, illetve annak gyógynövény jellegét mostani cikkünkben!

2021-06-12

Mire érdemes odafigyelni egy sziklakert kialakításakor? Most segítünk!

Szeretnél Te is egy sziklakertet udvarodba, kertedbe, de nem tudod, hogyan kezdj neki? Mostani cikkünkben mindent összegyűjtöttünk, amire érdemes odafigyelned!

2021-06-09

Így legyen szép szobanövényed – 5 bevált praktika

Amennyiben Te is szeretnél megfelelően vigyázni szobanövényedre, most mutatunk 5 bevált ötletet, ami segíteni fog mind fejlődésükben, mind a kártevők ellen!

2021-06-16

Virágok a nyárra – ez az 5 növény jól tűri a szárazságot

Virágok a nyárra, avagy nyári virágok – olyan növények tartoznak elsősorban közéjük, akik rendkívül jól tűrik a forróságot, illetve a szárazságot.

További cikkek ebben a témában


előzetesen elismert nemesített fajta (EE)

a kisparcellás kísérletekben az eddig minősítetteket felülmúló, a vele versenybe állított... Tovább

fajtátlan állat (helytelenül: korcs v. basztard)

az olyan egyed, amely egyetlen meghatározott —>fajtához sem sorolható. Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek