Így bővítsd ki a terményidőszakot a hidegebb hónapokra is sikeresen

hirdetes

Az 5 legjobb mód, hogy kibővítsük a terményidőszakot – hogyan kertészkedjünk tovább az évben

TK, GE.
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Nem lenne csodálatos, ha ugyanazon a földön jóval több zöldséget tudnánk termelni? Igenis lehetséges! Az egyik legalkalmasabb módja ennek, ha kibővítjük a terményidőszakot a hideg hónapokra is.

Terményidőszak bővítés

Teremthetünk hosszabb szezont a kertészkedésnek például egy meleg környezet biztosításával és fenntartásával zöldségeink körül, leginkább, ha a kinti hőmérséklet már túl alacsony a nővényeink egészséges fejlődésének. Ez lehetővé teszi, hogy hamarabb ültessünk tavasszal, vagy késő ősszel még szedhessük kertünk terméseit. Itt olvashatunk 5 egyszerű és pénztárcabarát módszert, hogy meghosszabbítsuk időnket a kertünk művelésére.


Hogyan bővítsük ki a kertészkedés szezonját


Műanyag fóliázás


Ha letakarjuk fekete műanyag fóliával az ültetvényt, akkor kora tavasszal is elvethetjük a magokat. Ez növeli a talaj hőmérsékletét körülbelül 3°C-kal, és hatékonyabban bent tartja a meleget, mint a puszta talaj. Kipróbálhatjuk a tiszta műanyagot is, ami 2-3°C-kal effektívebb. A tiszta műanyag emellett nem akadályozza a csírázást és növekedést sem. Ez a népszerű módszer akkor működőképes igazán, ha simára gereblyézzük a földet és szorosan a földhöz közel húzzuk a fóliát.


Melegítő üvegburok

hirdetes


Igazából egy tiszta műanyag vagy üveg palack félbevágva tökéletesen megfelel a célnak, úgy fognak működni ezek a kis szerkezetek, mint apró üvegházak. Felmelegítik a talajt és megtartják a meleget az egyes növényeknek. Ezzel megengedjük magunknak, hogy az eredeti tavaszi ültetési idő előtt 3-4 héttel már elkezdhessük vetni a magokat. Viszont figyelnünk kell a szellőzésre, és amikor a burok már akadályozná a palántát a növekedésben, távolítsuk el felőle.


Alagút


Általában karikákra kifeszített polietilén műanyag fóliával készítenek alagutat a kertészek, lehet alacsony, magas, amilyenre szükségünk van éppen. Szintén azért hatásos, mivel meleg környezetet és talajt készít elő és tart meg a palánták körül. Akkora ilyen típusú alagutak is vannak, hogy egy felnőtt ember fel tud állni a belsejében, itt rengeteg hellyel rendelkezünk, és sok növényt elültethetünk alatta. Bármekkora méretűben gondolkodunk, oda kell figyelni a hőmérséklet és páratartalom szabályozására.


hirdetes
Lebegő sorborítók


Használják kártevők megakadályozására is. A boltban vásárolható lebegő sorborítók általában fonott vagy szövött poliészterből vagy polipropilénből készülnek, ezeket lógósan az ültetvény fölé szokták feszíteni. Körülbelül 3-5°C-os meleget tudnak megtartani, és megvédik a növényt a fagytól. Ilyen célra használhatunk régi szöveteket vagy takarót, ezek szintén meg tudják óvni palántáinkat a korai fagytól, ezzel meghosszabbítva az időt, amikor termelhetjük zöldségeinket.


Hidegágy


Ezeket az üveges tetejű, fából készült dobozokat legtöbbször arra használják tavasszal, hogy segítsék a csírázást vagy a friss palánták megerősödését, de ezen kívül hasznos lehet például a saláta és hasonló hidegben termeszthető zöldségek fejlődéséhez. Kibővíthetjük a termékeny időszakot, ha telepítünk egy vízálló, melegítő rendszert, például csövek segítségével, a talajba, ezzel átalakítva egy melegággyá az ültetvényt.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-02-02

Egyszerű trükk: Így csíráztass édesburgonyát, akár a konyhaablakban!

Egy nagyon egyszerű trükkel te is hajtathatsz a konyhaablakodban is édesburgonyát, aminek még a levele is ehető- mutatjuk hogan csíráztass édesburgonyát!

2023-01-30

Útmutató a fák és a cserjék késő téli és korai tavaszi metszéséhez

Tekintsd meg listánkat arról, hogy mely fákat és cserjéket kell metszeni a nyugalmi hónapokban – és kapj néhány általános metszési tippet a szezonra!

2023-01-30

5 romantikus szobanövény, amit ajándékozhatsz Valentin-napra

A tucatnyi vörös rózsa nyüzsgő, rövid életű, illatmentes csokornak megvolt a maga ideje, ami már leágazott. Válassz helyette egy mutatós szobanövényt!

2023-01-30

A trombitafolyondár ültetése, metszése és fajtái

A trombitafolyondár az egyik legszebb kúszónövény, amely igencsak kevés odafigyelést igényel. Néhány fontos dolgot azonban nem szabad elszalasztani!

2023-01-30

A lilaakác ültetése, termesztése és gondozása

A lilaakác erőteljesen virágzik tavasszal, új növekedéskor lila színű virágcsoportokat hoz létre, amelyek viszont a fő hajtások sarkantyújából kelnek ki.

2023-01-31

Ezek a legjobb tippek a fa alá ültetéshez

A fa alatti növények remekül tudnak mutatni, feltéve, ha ki is bírják ott az árnyékos, száraz talajban sokáig: de ne aggódj, léteznek ilyen növények!

2023-01-30

A kúszó fikusz termesztése és gondozása

A legnépszerűbb a Ficus pumila, más néven kúszó fikusz. Nemcsak könnyen termeszthetőek, de kiváló és viszonylag szívós szobanövények is, mutatjuk hogy gondozd!

2023-01-30

Mit csinálj februárban, a kertben? - 5 lépés a tavaszi szezonra való felkészüléshez

Februári kerti teendők listája: Ha csak hobbikertész vagy, akkor is jól fognak jönni ezek a tippek, hogy könnyedén elő tudj készülni a márciusi szezonra.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

ikerion

egyidejűleg pozitív és negatív töltésű csoportot tartalmazó molekula. Fontos ikerionok az... Tovább

esszenciális aminosavak (nélkülözhetetlen aminosavak)

olyan aminosavak, amelyeket egyes heterotróf szervezetek nem képesek bioszintetizálni, ill. a... Tovább

Tovább a lexikonra
kert Kertészet Növénytermesztés