Így bővítsd ki a terményidőszakot a hidegebb hónapokra is sikeresen

Az 5 legjobb mód, hogy kibővítsük a terményidőszakot – hogyan kertészkedjünk tovább az évben

TK, NA
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Nem lenne csodálatos, ha ugyanazon a földön jóval több zöldséget tudnánk termelni? Igenis lehetséges! Az egyik legalkalmasabb módja ennek, ha kibővítjük a terményidőszakot a hideg hónapokra is.

Terményidőszak bővítés

Teremthetünk hosszabb szezont a kertészkedésnek például egy meleg környezet biztosításával és fenntartásával zöldségeink körül, leginkább, ha a kinti hőmérséklet már túl alacsony a nővényeink egészséges fejlődésének. Ez lehetővé teszi, hogy hamarabb ültessünk tavasszal, vagy késő ősszel még szedhessük kertünk terméseit. Itt olvashatunk 5 egyszerű és pénztárcabarát módszert, hogy meghosszabbítsuk időnket a kertünk művelésére.


Hogyan bővítsük ki a kertészkedés szezonját


Műanyag fóliázás


Ha letakarjuk fekete műanyag fóliával az ültetvényt, akkor kora tavasszal is elvethetjük a magokat. Ez növeli a talaj hőmérsékletét körülbelül 3°C-kal, és hatékonyabban bent tartja a meleget, mint a puszta talaj. Kipróbálhatjuk a tiszta műanyagot is, ami 2-3°C-kal effektívebb. A tiszta műanyag emellett nem akadályozza a csírázást és növekedést sem. Ez a népszerű módszer akkor működőképes igazán, ha simára gereblyézzük a földet és szorosan a földhöz közel húzzuk a fóliát.


Melegítő üvegburok


Igazából egy tiszta műanyag vagy üveg palack félbevágva tökéletesen megfelel a célnak, úgy fognak működni ezek a kis szerkezetek, mint apró üvegházak. Felmelegítik a talajt és megtartják a meleget az egyes növényeknek. Ezzel megengedjük magunknak, hogy az eredeti tavaszi ültetési idő előtt 3-4 héttel már elkezdhessük vetni a magokat. Viszont figyelnünk kell a szellőzésre, és amikor a burok már akadályozná a palántát a növekedésben, távolítsuk el felőle.


Alagút


Általában karikákra kifeszített polietilén műanyag fóliával készítenek alagutat a kertészek, lehet alacsony, magas, amilyenre szükségünk van éppen. Szintén azért hatásos, mivel meleg környezetet és talajt készít elő és tart meg a palánták körül. Akkora ilyen típusú alagutak is vannak, hogy egy felnőtt ember fel tud állni a belsejében, itt rengeteg hellyel rendelkezünk, és sok növényt elültethetünk alatta. Bármekkora méretűben gondolkodunk, oda kell figyelni a hőmérséklet és páratartalom szabályozására.


Lebegő sorborítók


Használják kártevők megakadályozására is. A boltban vásárolható lebegő sorborítók általában fonott vagy szövött poliészterből vagy polipropilénből készülnek, ezeket lógósan az ültetvény fölé szokták feszíteni. Körülbelül 3-5°C-os meleget tudnak megtartani, és megvédik a növényt a fagytól. Ilyen célra használhatunk régi szöveteket vagy takarót, ezek szintén meg tudják óvni palántáinkat a korai fagytól, ezzel meghosszabbítva az időt, amikor termelhetjük zöldségeinket.


Hidegágy


Ezeket az üveges tetejű, fából készült dobozokat legtöbbször arra használják tavasszal, hogy segítsék a csírázást vagy a friss palánták megerősödését, de ezen kívül hasznos lehet például a saláta és hasonló hidegben termeszthető zöldségek fejlődéséhez. Kibővíthetjük a termékeny időszakot, ha telepítünk egy vízálló, melegítő rendszert, például csövek segítségével, a talajba, ezzel átalakítva egy melegággyá az ültetvényt.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-04-24

Ültess májusban lila brokkolit, ami a zöldségeskerted királynője lesz

Ültess májusban lila brokkolit, ami a kerted királynője lesz, hiszen számos előnnyel rendelkezik, mutatjuk a legfontosabb infókat a lila brokkoliról, gyere!

2024-04-22

Magvetés gond nélkül: fedezd fel a titkos trükköt a tökéletes magvetéshez

Vessünk magot egyszerűbben, mint valaha! Mutatom a magvetés egyik könnyítését, a földkocka készítő csodás lehetőségét, használd te is bátran, segítek tippekkel!

2024-04-24

Ültess sarkantyúkát a zöldséges kertedbe és csoda történik

Ültess sarkantyúkát a veteményes kertedbe és valóban csoda fog történni, hiszen számos előnye van ennek a szuper kis növénynek, mutatjuk mik ezek pontosan!

2024-04-22

Miért sárgul az aloe vera? Íme a leggyakoribb okok

Miért sárgul az aloe vera? Mutatunk néhány lehetséges okot, valamint javasolt megoldás, amely segíthet helyreállítani a növény egészségét egy szempillantás alatt!

2024-04-24

Ettől lesz garantáltan sikeres a magról történő növénytermesztés

Tippek a sikeres magról történő növénytermesztéshez: levegő, víz, fény. Fedezd fel a levegő, víz és fény fontosságát a magról történő növénytermesztéshez.

2024-03-13

Ezzel a trükkel szüretelj rengeteg málnát idén nyáron

Tanulj meg metszeni málnát, hogy a növény erősebb, a termés pedig több és jobb minőségű legyen. Ismerd meg a metszés előnyeit, mikor és hogyan kell metszeni!

2024-03-27

Így szaporíthatod a leandert akár egyetlen ágról is

Tudtad, hogy a csodaszép mediterrán eredetű leandert egyetlen kis ágacska segítségével is könnyedén szaporíthatod? Részletes útmutatóhoz kattints!

2024-03-19

5 tipp a kora tavaszi vetések sikeréhez

A kora tavaszi vetés tartogat veszélyeket, de vannak tippek, melyek segítségével legyőzhetjük ezeket: most 5 tippet mutatunk a sikeres, kora tavasziv etéshez!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

fajtátlan állat (helytelenül: korcs v. basztard)

az olyan egyed, amely egyetlen meghatározott —>fajtához sem sorolható. Tovább

immunrendszer

az élő szervezetnek a különböző kórokozókkal szembeni védettségét, valamint... Tovább

Tovább a lexikonra
kert Kertészet Növénytermesztés