Így bővítsd ki a terményidőszakot a hidegebb hónapokra is sikeresen

hirdetes

Az 5 legjobb mód, hogy kibővítsük a terményidőszakot – hogyan kertészkedjünk tovább az évben

TK

Nem lenne csodálatos, ha ugyanazon a földön jóval több zöldséget tudnánk termelni? Igenis lehetséges! Az egyik legalkalmasabb módja ennek, ha kibővítjük a terményidőszakot a hideg hónapokra is.

Terményidőszak bővítés

Teremthetünk hosszabb szezont a kertészkedésnek például egy meleg környezet biztosításával és fenntartásával zöldségeink körül, leginkább, ha a kinti hőmérséklet már túl alacsony a nővényeink egészséges fejlődésének. Ez lehetővé teszi, hogy hamarabb ültessünk tavasszal, vagy késő ősszel még szedhessük kertünk terméseit. Itt olvashatunk 5 egyszerű és pénztárcabarát módszert, hogy meghosszabbítsuk időnket a kertünk művelésére.


Hogyan bővítsük ki a kertészkedés szezonját


Műanyag fóliázás


Ha letakarjuk fekete műanyag fóliával az ültetvényt, akkor kora tavasszal is elvethetjük a magokat. Ez növeli a talaj hőmérsékletét körülbelül 3°C-kal, és hatékonyabban bent tartja a meleget, mint a puszta talaj. Kipróbálhatjuk a tiszta műanyagot is, ami 2-3°C-kal effektívebb. A tiszta műanyag emellett nem akadályozza a csírázást és növekedést sem. Ez a népszerű módszer akkor működőképes igazán, ha simára gereblyézzük a földet és szorosan a földhöz közel húzzuk a fóliát.


Melegítő üvegburok

hirdetes


Igazából egy tiszta műanyag vagy üveg palack félbevágva tökéletesen megfelel a célnak, úgy fognak működni ezek a kis szerkezetek, mint apró üvegházak. Felmelegítik a talajt és megtartják a meleget az egyes növényeknek. Ezzel megengedjük magunknak, hogy az eredeti tavaszi ültetési idő előtt 3-4 héttel már elkezdhessük vetni a magokat. Viszont figyelnünk kell a szellőzésre, és amikor a burok már akadályozná a palántát a növekedésben, távolítsuk el felőle.


Alagút


Általában karikákra kifeszített polietilén műanyag fóliával készítenek alagutat a kertészek, lehet alacsony, magas, amilyenre szükségünk van éppen. Szintén azért hatásos, mivel meleg környezetet és talajt készít elő és tart meg a palánták körül. Akkora ilyen típusú alagutak is vannak, hogy egy felnőtt ember fel tud állni a belsejében, itt rengeteg hellyel rendelkezünk, és sok növényt elültethetünk alatta. Bármekkora méretűben gondolkodunk, oda kell figyelni a hőmérséklet és páratartalom szabályozására.


hirdetes
Lebegő sorborítók


Használják kártevők megakadályozására is. A boltban vásárolható lebegő sorborítók általában fonott vagy szövött poliészterből vagy polipropilénből készülnek, ezeket lógósan az ültetvény fölé szokták feszíteni. Körülbelül 3-5°C-os meleget tudnak megtartani, és megvédik a növényt a fagytól. Ilyen célra használhatunk régi szöveteket vagy takarót, ezek szintén meg tudják óvni palántáinkat a korai fagytól, ezzel meghosszabbítva az időt, amikor termelhetjük zöldségeinket.


Hidegágy


Ezeket az üveges tetejű, fából készült dobozokat legtöbbször arra használják tavasszal, hogy segítsék a csírázást vagy a friss palánták megerősödését, de ezen kívül hasznos lehet például a saláta és hasonló hidegben termeszthető zöldségek fejlődéséhez. Kibővíthetjük a termékeny időszakot, ha telepítünk egy vízálló, melegítő rendszert, például csövek segítségével, a talajba, ezzel átalakítva egy melegággyá az ültetvényt.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-08-01

A növényeink újjáélesztése, ha hőkárt szenvedtek

A legrosszabb, ami megtörtént növényeinkkel a hőkár. Ellenőrizd a növényeidet, és ha elhervadtak vagy leégtek, akkor tedd meg a fontos lépéseket hőkár esetén!

2022-07-31

Miért rohad a paradicsomom alja? – kérdések és válaszok a virágzás utáni rothadásról

Te is találkoztál már azzal a problémával, hogy a paradicsomgyümölcseid alja rohadni kezdett ott, ahol korábban virág volt rajta? Mutatjuk, mi áll a hátterében!

2022-08-10

Több rendkívüli intézkedési segíti az aszálykár sújtotta termelőket

Hitelmoratórium és kamattámogatott hitel is segíti az aszály sújtotta mezőgazdaságot és felgyorsulnak az biztosítások után igényelhető kártérítések kifizetései is.

2022-07-31

Mikor és hogyan érdemes szüretelni a retket?

Szeretnél tavasztól az első fagyokig folyamatosan friss retket fogyasztani a saját kertedből? A kulcs az, hogy időben szüreteld, és ültesd újra. Mutatjuk, mikor!

2022-08-03

Egyszerű vegán sajtok: vágható cukkinisajt és kenhető paradicsomsajt

Mutatunk két könnyű vegán sajt receptet is. Az első egy cukkiniból készített puha sajt, a másik pedig narancsszínű paradicsomos nacho sajt. Egyszerű, de mennyei!

2022-07-31

Vízipálma – avagy esernyős szobanövények: Információk az esernyőnövény termesztéséről és gondozásáról

A vízipálmát esernyőnövénynek is hívják, ugyanis míg valódi levelei a szárára csavarodnak - igazán egzotikus hatást keltve, fellevelei kis esernyőt képeznek.

2022-08-09

Mit ültess augusztusban? Ezek a növények tuti befutók

Az augusztus remek alkalom, hogy megtervezzük a következő évet. Nem tudod mit ültess augusztusban? Akkor itt az ideje, hogy elvesd a szívós egynyári növényeket.

2022-08-11

Hogyan kezeld a szárazságot a kertben

Ha még nem tetted meg a lépéseket a szárazság megelőzésében. Kövesd az alábbi gyakorlati tanácsainkat, beleértve a növények öntözésére vonatkozó tippeket is.

További cikkek ebben a témában


infantilizmus

az egész szervezet vagy valamely részének korábbi (szó szerint: gyermekkori) fejlődési fokon... Tovább

lovassport

a nyereg alatti lovassportok és a fogathajtás összefoglaló neve. A nyereg alatti lovassport igen... Tovább

Tovább a lexikonra
kert Kertészet növény Növénytermesztés