Fedezd fel a világ legkülönlegesebb árapálymedencéit – 6 +1 tengeri élmény, amire mindenképp szükséged van!

Fedezd fel a világ legkülönlegesebb árapálymedencéit – 6+1 tengeri medence, amit látnod kell!

ZH
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A brit építész, Chris Romer-Lee évek óta különleges érdeklődést mutat a szabadtéri úszás és az építészet találkozásában. Ezen az izgalmas területen oly mértékben elmélyült, hogy egy teljes könyvet szentelt a világ legérdekesebb árapálymedencéinek, melyek dagály idején kelnek életre tengervízzel.

porto moniz

A világ legszebb tengeri medencéi


"Tengeri medencék: 66 sósvízi szentély a világ minden tájáról" című könyvében olyan "gyakran figyelmen kívül hagyott tengerparti struktúrákat" állított a középpontba, amelyek biztonságos hozzáférést nyújtanak a tengerhez azoknak is, akik nem szeretnének vagy nem tudnak a nyílt vízben fürödni. A Dezeen oldalán most hat olyan különleges helyet mutatnak be, amelyek emlékezetes élményt ígérnek.


1. Smaragd Kapu, Dinard, Franciaország


1928-ban Franck Bailly vállalkozó építtette a Smaragd Kapu medencét, melynek kitűnő mérnöki és tervezési munkája jóval túlnyúlik azon, hogy egyszerűen csak egy vízhez vezető útvonal legyen. Az 1930-as években angol és amerikai előkelőségek is rajongtak érte.


2. Langstrand, Namíbia

A Langstrand üdülővárosában található medence Johan van Papendorp tervezésével egy rég elfeledett Star Wars helyszínre emlékeztet. Az aranyszínű homokon táncoló, asztrológiai ihletésű ívek és diagonálisok az ország születéséhez kötődnek, bár az üdülőhely sosem érte el a várt népszerűséget, és a medence most kissé elhagyatottnak tűnik.

3. Wylie's Baths, Sydney, Ausztrália

A Wylie's Baths Ausztrália kultúrtörténetében mélyen gyökerezik, és talán Ausztrália, sőt a világ egyik legszebb árapálymedencéje. Az őslakos nők fontos rituális helyszínének számított.


4. Porto Moniz, Madeira, Portugália

A Porto Moniz-i parton található természetes láva medencéket fehér betonból készült kígyózó ívek kötik össze, amelyek a közép-európai modernizmust idézik. Ezeket a kígyózó formákat a Salazar-diktatúra idején építették, a város közmunkásai munkájával.


5. Mousehole Rock Pool, Cornwall, Egyesült Királyság

Az ötven éve teljes egészében helyi tervezők és kivitelezők által épített Mousehole Rock Pool helyi gyerekek biztonságos úszásának otthont ad. Ez a medence jól mutatja az árapálymedencék társadalmi hasznosságát.

6. Strandfontein, Dél-Afrika

A világ legnagyobb árapálymedencéje Monwabisi mellett található Fokvárosban. A Vaughan Burns építész által tervezett medence viszont baljós múltat rejt magában: az apartheid idején a Cape Flatsból áttelepített lakosságnak készült, ráadásul építésekor a partszakasz domborzati viszonyait is veszélyeztette.

Ahogy Romer-Lee könyvéből is kiderül, ezek az árapálymedencék nem csak különleges építészeti alkotások, hanem helyszínek, amelyek gazdag kulturális és történeti hátteret hordoznak magukban.

Fedezd fel a tengervíz által körülölelt világot, és merülj el ezekben az élményekben, amelyek örökre emlékezetesek maradnak!

+1 Colares, Azenhas do Mar, Portugália

Azenhas do Mar híres a csodálatos tengerpartjáról és egyedi fehér falú házairól, amelyek mintha a sziklákba lennének építve. A kolóniás stílusú épületek látványa, a hangulatos szűk sikátorok és a hagyományos portugál kultúra egyszerre áthatja a környezetet. A faluhoz tartozó tengerparti sziklák alatt található medencék, amelyek különleges fürdőzési élményt nyújtanak, csakúgy mint a történelmi utcahálózat és a helyi gasztronómia. Azenhas do Mar elragadó látványa és lenyűgöző környezete egyszerűen felejthetetlen élményt nyújt minden utazónak.

 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2023-12-31

Autópálya-matrica árak 2024-ben: Holnaptól már érvényben!

2024-től az e-matrica árak emelkednek, és további útszakaszok válnak fizetőssé, ezért érdemes időben beszerezni a matricát, és tervezni az útvonalat az esetleges költségek miatt.

2023-12-31

Látványos égi jelenséggel kezdődik az Új Év – Itt a Quadrantidák Meteorraj

Készüljünk fel a természet egyik leglenyűgözőbb show-jára, és merüljünk el az égi csillagok varázslatos világában! Látványosan indul az Új Év!

2023-12-31

Rothad a karácsonyi kaktusz gyökere - Mit kell tenni?

Ha a karácsonyi kaktusz gyökerei rothadnak, ne essen pánikba! Ez a cikk praktikus tippekkel és tanácsokkal szolgál, hogy visszaállítsa ezen ünnepi növények egészségét és szépségét.

2023-12-31

Wasabi: Tudtad, hogy a világ egyik legnehezebben termeszthető fűszernövénye?

A világ egyik legdrágább és legnehezebben termeszthető fűszernövénye, a wasabi, különleges ízével és egyedi jelenlétével hódítja meg a gasztronómia szerelmeseit.

2024-06-12

Teljes útmutató a komposztáláshoz kezdőknek: Az alapok lépésről lépésre

Szívesen belevágnál az otthoni komposztálásba de nem tudod, hogyan? Itt a teljes lépésről lépésre követhető útmutató az otthoni komposztálás elkezdéséhez.

2024-06-12

A mezőgazdaság jövője itt van: Drónokkal a sikeres termesztésért

A drónok és a mezőgazdaság találkozása forradalmi technológiák megjelenését jelenti a földeken. A drónok használata a mezőgazdaságban rendkívül jövedelmező.

2024-06-13

Az öntözés 7 aranyszabálya - Öntözési stratégiák és szabályok

Ne küzdj tovább a kókadozó levelekkel! Tanulj meg helyesen öntözni. Itt megtalálod az öntözés 7 aranyszabályát, amiket ha ismersz, hálásak lesznek növényeid.

2024-06-13

Környezetbarát megoldások nyomában: a növénytermesztés és az állattenyésztés összevonása

Környezetbarát megoldások nyomában: a növénytermesztés és az állattenyésztés összevonása. A régebben élt gazdálkodók még így csinálták, nekünk is így kellene.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

fakorhadás

mindennemű faanyagon (élő fán, felhasznált v. raktározott faanyagon) előfordulható, gombák... Tovább

Bajai Körzeti Földhivatal

Földhivatal földhivatal Cím: Baja Árpád tér 1. Magyarország Telefon: +36-79-322-179... Tovább

Tovább a lexikonra
Agrárgépészet Agrárjog Állatok Állatorvos állattartás Állattenyésztés dísznövény Érdekességek Gazdaság Gyeptermesztés gyógynövény gyógynövénytermesztés gyümölcs gyümölcstermesztés Házi kert Húsvét Húsvéti programok Karácsony Karácsonyi asztal Karácsonyi díszek kert Kertészet kertfenntartás Környezetgazdálkodás Környezetvédelem Mezőgazdaság Nemesítés, biotechnológia növény Növénytermesztés Növényvédelem NVT, mezõgazdasági támogatások oktatás Paradicsom permetezés Talajművelés Tudomány Ünnep virág virágtermesztés webáruház Zöldség Zöldségtermesztés