Növények, amik a teljes árnyékban növekednek

Növények, amik a teljes árnyékban is jól érzik magukat

ZH
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A teljes árnyékban növekvő növények keresése kihívásokkal teli munka. A kihívások a napfényigény definícióival kezdődnek, ezért először a releváns fogalmakat kell megvitatni, kezdve a teljes árnyék meghatározásával.

árnyékban növekvő virágok

Teljes árnyékot kedvelő növények

A teljes árnyék kifejezés nem azt jelenti, hogy nincs nap. Kertészeti szempontból egy hely akkor tekinthető teljes árnyékban lévőnek, ha naponta három óránál kevesebbet ér közvetlen napsütés, a nap többi részében pedig szűrt napsütés éri. Lehetőleg a közvetlen napsütéses órák a hűvösebb hajnali órákban fordulnak elő, késő délután pedig szűrt védelem az intenzív napsugárzás ellen.

Különbséget kell tenni a túlélés és a virágzás kifejezések között is. Sok növény túléli a teljes árnyékot, de ez nem elegendő a legtöbb kertész számára. A díszkertek célja egy ingatlan szépítése, és a gyengén teljesítő növény (például azáltal, hogy nem virágzik annyit, mint kellene) nem segíti elő a kertet e cél elérésében. A pusztán túlélő növény olyan helyet foglal el, amelyet jobban elfoglal egy olyan növény, amely teljes árnyékban teljesít a legjobban. Ezért a teljes árnyékos növények legjobb példái nem csak túlélnek gyenge fényviszonyok között, hanem virágoznak is bennük.


Árnyékban is fejlődő növények

1.    Cserjék

Könnyen figyelmen kívül hagyhatja a cserjéket, amikor árnyékos kertet tervez (sok kertész az egynyári és évelő virágos növények felé fordul). De ne feledkezzünk meg a cserjékről sem, ezek struktúrát és hátteret adnak annak az ültetőágyásnak, amelyet olyan szívesen megtöltünk a kisebb, mutatósabb növényekkel, amelyek hajlamosak kiugrani a kertészetben. A következő cserjék a lombozatuk miatt termesztett örökzöldek, és nagy értéket képviselnek az árnyékos kertben.


2.    Évelő növények

Az évelő növények, különösen a virágzók, pótolhatják azt a színváltozatot és drámai szezonális megjelenést, amelyet az örökzöld cserjék nem tudnak biztosítani. A következő növények elviselik a teljes vagy részleges árnyékot:

 • Nagy szívvirág
 • Törpe szívvirág
 • Dutchman's breeches
 • Háromlevelű csápvirág
 • Keleti hunyor
 • Ligularia
 • Virginia bluebells
 • Japanese toad lily
 • Kaukázusi nefelejcs

3.    Egynyári növények


Az évelők által biztosított virágokat egészítse ki jól elhelyezett, virágzó egynyári növényekkel. Ne feledje, hogy az északi régiókban a kertészek által egynyári növényként termesztett növények közül sok évelő a világ melegebb részein, ahonnan származtak (a legtöbb esetben a trópusokon). Ezek a növények túl érzékenyek ahhoz, hogy túléljenek a hideg-téli éghajlaton. Ez az az eset, amikor a használat felülmúlja a botanikát. Ezeket a növényeket nem életciklusuk miatt nevezik egynyárinak, hanem azért, mert így használják őket a hidegebb éghajlatú kertekben.


4.    Talajtakaró növények

A teljes árnyékot biztosító talajtakaró növények különösen akkor hasznosak, ha árnyékos földterület nagy részét kell takarni, ha nem szeretne évelő növényeket használni, vagy egynyári növényeket nem szeretne minden évben átültetni almanövényként. Íme néhány példa olyan talajtakarókra, amelyek elviselik a teljes árnyékot:

 • Foltos csalán 
 • Kúszó mirtusz 
 • Öntöttvas üzem 
 • Japán pachysandra 
 • Az útifű liliom néhány fajtája 
 • Bunchberry 
 • Japán festett páfrány

5.    Kúszónövények

Az árnyéktűrő kúszófajták lehetőségei némileg korlátozottak, különösen, ha olyan virágzó szőlőt keresünk, amely ellenáll a hideg-téli éghajlatnak. A bostoni borostyánt a lombozatáért termesztik, nem a virágaiért. Sajnos a lombozat nem olyan színes ősszel, ha teljes árnyékban termesztik. De az élénkzöld lombozat, amelyet nyáron biztosít, eleganciát ad az árnyas zugnak. Eközben a hegymászó hortenzia még teljes árnyékban is szépen virágzik, így a kertészek kedvenc szőlőjévé válik a hideg éghajlaton.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-06-12

Top 5 szívós növény kora nyárra, amivel feldobhatod a kertedet

Megtörnéd a zöld kerted látványát virágzó növényekkel kora nyáron? elhoztuk neked a top 5 strapabíró növényt, amik a kora nyári időszakban a legpompásabbak.

2024-06-12

Teljes útmutató a komposztáláshoz kezdőknek: Az alapok lépésről lépésre

Szívesen belevágnál az otthoni komposztálásba de nem tudod, hogyan? Itt a teljes lépésről lépésre követhető útmutató az otthoni komposztálás elkezdéséhez.

2024-06-14

Fűszernövény kisokos - Pezsdítsd fel a konyhád ízet!

Fűszernövényeket ültetni nemcsak egyszerű, de nagyon hasznos is. Élénk ízükkel felpezsdítheted a konyhád ízeit, miközben élvezheted, hogy saját termésedet eszed.

2024-06-13

Az öntözés 7 aranyszabálya - Öntözési stratégiák és szabályok

Ne küzdj tovább a kókadozó levelekkel! Tanulj meg helyesen öntözni. Itt megtalálod az öntözés 7 aranyszabályát, amiket ha ismersz, hálásak lesznek növényeid.

2024-05-31

Ismerd meg a méhek kedvencét, az orvosi angyalgyökeret

Fedezd fel az orvosi angyalgyökér varázsát a saját kertedben! Ültess egy növényt, amely nemcsak a méhek kedvence, hanem számos gyógyhatással is bír.

2024-06-13

16 érdekesség a földigilisztákról - Te tudtad ezeket?

Ebben a cikkben olyan érdekességeket olvashatsz a talaj csendes hőseiről, a földigilisztákról, amiket lehet, hogy még sosem hallottál. Tarts hát velünk!

2024-05-30

Ezeket a növényeket gyakran csipkedd meg, hogy bőséges termésed legyen

Növények csipkedése okosan: kövesd kertészünk tippjeit a növények szebb virágzása és bőséges termése érdekében, mutatjuk a legjobb tanácsokat a sikerhez!

2024-06-11

Hogyan védekezz a kukorica baktériumos megbetegedései ellen

Amikor a kukoricatermést jégverés, erős szél vagy heves esők károsítják, a kukorica baktériumos megbetegedései könnyen kialakulhatnak. Íme mit tehetsz ez ellen.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

klón (sarjnemzedék)

az egyetlen anyanövényről elkülönített szaporítószervekből kihajtott származékok összessége. Tovább

hibridvigor

a keresztezéssel előállított hibrideknek a szülőkhöz viszonyított fejlődésbéli fölénye. Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Házi kert kert Kertészet Növénytermesztés virág