Növények, amik a teljes árnyékban növekednek

hirdetes

Növények, amik a teljes árnyékban is jól érzik magukat

ZH

A teljes árnyékban növekvő növények keresése kihívásokkal teli munka. A kihívások a napfényigény definícióival kezdődnek, ezért először a releváns fogalmakat kell megvitatni, kezdve a teljes árnyék meghatározásával.

árnyékban növekvő virágok

Teljes árnyékot kedvelő növények

A teljes árnyék kifejezés nem azt jelenti, hogy nincs nap. Kertészeti szempontból egy hely akkor tekinthető teljes árnyékban lévőnek, ha naponta három óránál kevesebbet ér közvetlen napsütés, a nap többi részében pedig szűrt napsütés éri. Lehetőleg a közvetlen napsütéses órák a hűvösebb hajnali órákban fordulnak elő, késő délután pedig szűrt védelem az intenzív napsugárzás ellen.

Különbséget kell tenni a túlélés és a virágzás kifejezések között is. Sok növény túléli a teljes árnyékot, de ez nem elegendő a legtöbb kertész számára. A díszkertek célja egy ingatlan szépítése, és a gyengén teljesítő növény (például azáltal, hogy nem virágzik annyit, mint kellene) nem segíti elő a kertet e cél elérésében. A pusztán túlélő növény olyan helyet foglal el, amelyet jobban elfoglal egy olyan növény, amely teljes árnyékban teljesít a legjobban. Ezért a teljes árnyékos növények legjobb példái nem csak túlélnek gyenge fényviszonyok között, hanem virágoznak is bennük.


Árnyékban is fejlődő növények

1.    Cserjék

Könnyen figyelmen kívül hagyhatja a cserjéket, amikor árnyékos kertet tervez (sok kertész az egynyári és évelő virágos növények felé fordul). De ne feledkezzünk meg a cserjékről sem, ezek struktúrát és hátteret adnak annak az ültetőágyásnak, amelyet olyan szívesen megtöltünk a kisebb, mutatósabb növényekkel, amelyek hajlamosak kiugrani a kertészetben. A következő cserjék a lombozatuk miatt termesztett örökzöldek, és nagy értéket képviselnek az árnyékos kertben.

hirdetes


2.    Évelő növények

Az évelő növények, különösen a virágzók, pótolhatják azt a színváltozatot és drámai szezonális megjelenést, amelyet az örökzöld cserjék nem tudnak biztosítani. A következő növények elviselik a teljes vagy részleges árnyékot:

 • Nagy szívvirág
 • Törpe szívvirág
 • Dutchman's breeches
 • Háromlevelű csápvirág
 • Keleti hunyor
 • Ligularia
 • Virginia bluebells
 • Japanese toad lily
 • Kaukázusi nefelejcs

3.    Egynyári növények


hirdetes
Az évelők által biztosított virágokat egészítse ki jól elhelyezett, virágzó egynyári növényekkel. Ne feledje, hogy az északi régiókban a kertészek által egynyári növényként termesztett növények közül sok évelő a világ melegebb részein, ahonnan származtak (a legtöbb esetben a trópusokon). Ezek a növények túl érzékenyek ahhoz, hogy túléljenek a hideg-téli éghajlaton. Ez az az eset, amikor a használat felülmúlja a botanikát. Ezeket a növényeket nem életciklusuk miatt nevezik egynyárinak, hanem azért, mert így használják őket a hidegebb éghajlatú kertekben.


4.    Talajtakaró növények

A teljes árnyékot biztosító talajtakaró növények különösen akkor hasznosak, ha árnyékos földterület nagy részét kell takarni, ha nem szeretne évelő növényeket használni, vagy egynyári növényeket nem szeretne minden évben átültetni almanövényként. Íme néhány példa olyan talajtakarókra, amelyek elviselik a teljes árnyékot:

 • Foltos csalán 
 • Kúszó mirtusz 
 • Öntöttvas üzem 
 • Japán pachysandra 
 • Az útifű liliom néhány fajtája 
 • Bunchberry 
 • Japán festett páfrány

5.    Kúszónövények

Az árnyéktűrő kúszófajták lehetőségei némileg korlátozottak, különösen, ha olyan virágzó szőlőt keresünk, amely ellenáll a hideg-téli éghajlatnak. A bostoni borostyánt a lombozatáért termesztik, nem a virágaiért. Sajnos a lombozat nem olyan színes ősszel, ha teljes árnyékban termesztik. De az élénkzöld lombozat, amelyet nyáron biztosít, eleganciát ad az árnyas zugnak. Eközben a hegymászó hortenzia még teljes árnyékban is szépen virágzik, így a kertészek kedvenc szőlőjévé válik a hideg éghajlaton.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-11-23

Ezeket a kerti teendőket végezd el decemberben

Kerti feladatokból még decemberben sincsen hiány, hiszen, nem ez a leghidegebb és fagyosabb téli hónapunk, a cikkből kiderül, miket lehet még elvégezni idén!

2022-11-25

Így illatosíthatod otthonodat egyszerűen a fenyő tűleveleinek kifőzésével

Ha meg akarod tölteni otthonodat a fenyő gazdag illatával, egyszerűen forralj fenyőtűt vízben a tűzhely tetején. Mutatjuk hogyan! nemcsak ünnepi illat!

2022-12-05

Amarillisz: az egyik legszebb hagyományos karácsonyi virág

A karácsonyi virágok csodálatosan kiegészítik a dekorációt, természetes téli szépséget hozva. Mutatjuk a legszebb karácsonyi virág, az Amarillisz gondozását.

2022-11-07

Hogyan termesszünk mogyorót? – A mogyorófa ültetése és gondozása

A mogyorófák (Corylus avellana) mindössze 3-6 méterre nőnek, és 4,5 méteres kiterjedésűek, így a legapróbb kertek kivételével az összes kertben használhatók.

2022-11-07

A fagyöngy gondozása: hogyan neveljünk fagyöngyöt?

A téli ünnepek nem lennének ugyanolyanok a fagyöngy nélkül, maga a növény örökzöld, számos áttetsző fehér bogyóval, amit te is tudsz otthonodban nevelni!

2022-11-24

A homokos talaj feljavításának a titka

Természetesen nem minden talaj egyforma, vannak olyan területek, ahol homokos lehet a talaj. Mit lehet ezzel kezdeni? Hogyan lehet feljavítani a homokos talajt?

2022-11-16

Nem gondolnád mennyi mindenre jó: 5 módszer a tobozok kerti felhasználására

A fenyőtobozok igazi kincset jelentenek a kertészek számára, ráadásul ingyen vannak. Mutatunk 5 nagyon jó módszert a fenyőtobozok hasznosítására a kertben.

2022-11-07

A téli mogyoró termesztése és gondozása

A téli mogyoró a varázsmogyoró családjába tartozó, Japánban honos, közepes méretű lombhullató cserje. A faj télen ragyog igazán, akár a Te kertedben is!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Keszthelyi Földhivatal

Földhivatal Földhivatal Cím: Keszthely Deák F. u. 47. 8360 Magyarország Telefon:... Tovább

garda (heringhal, balatoni hering, gyargya, kardkeszeg, Pelecus cultratus)

a pontyfélék (Cyprinidae) családjába tartozó, ezüstös csillogású, egyenes hátvonalú,... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Házi kert kert Kertészet kertfenntartás növény Növénytermesztés virág virágtermesztés