A kertünk téliesítése 11 lépében

hirdetes

Készülj fel a télre a kertben 11 lépésben!

ZH, NA
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Egyre hűvösebb a levegő és rövidülnek a nappalok. Míg a hideg időben még mindig van termés, az éghajlattól függően, a nyári termés befejeződött, és a legtöbb ember készen áll az almaszedésre és a tökvadászatra. De még ne tedd le a kertészkesztyűt. Van még tennivalód!

téliesítés a kertben

Íme, 11 házimunka, amelyet meg kell tenni, hogy a veteményeskert a szezonra ágyazva készen álljon.


1.    Takarítsuk be a fennmaradó nyári növényeket.

Takarítsuk be a hidegtűrő zöldségeket és a nyári terményed maradékait, például a paradicsomot és a paprikát. Szedd össze a még zöld paradicsomot, és tedd a konyhapultra érlelésre vagy salsa verde készítésére. Szüreteld be a cukkinit, hogy készítsd el az utolsó adag cukkinis hajót, és uborkát, hogy hűtőszekrényben savanyúságot készíts. Húzd ki a legtöbb elhasználódott növényt. Az elhalt növények eltávolítása alól kivételt képez a borsó és a bab. Vágd le a föld feletti részeket, de mindenképpen hagyd el a gyökereket. A hüvelyesek megkötik a nitrogént a talajban, és műtrágyává válnak a következő évi növények számára.

2.    Ellenőrizd az évelő növényeket.

Fel kell mérni az évelő növények, például a rozmaring, az oregánó és a zsálya egészségét. Szükség esetén takarítsd be vagy vágd le.

3.    Gyomtalanítsd az ágyásokat.

Távolíts el minden gyomot az ágyásban vagy annak közelében. Ez visszatartja az önmaguló gyomokat, és eltávolítja az évelő gyomok gyökereit.

4.    Komposztáld a kerti hulladékot.

Kivéve a beteg növényi anyagokat, amelyeket ki kell dobni, mivel előfordulhat, hogy az otthoni komposzt nem éri el a kórokozók elpusztításához szükséges hőmérsékletet. 

hirdetes

5.    Végezz talajvizsgálatot.

Nézd meg, mi hiányzik, vagy miből lehet túl sok. Nem javíthatod a talajt, ha nem tudod, mire van szüksége.

6.    Módosítsd a talajt.

Ez egy nagyszerű alkalom a talaj termékenységének helyreállítására, különösen akkor, ha nehéz zöldségaid vannak, mint például a paradicsom. Fejezd be a komposztot, és óvatosan villával nyisd ki a talajt a levegőztetéshez. Ne forgasd vagy műveld meg a talajt. A tanulmányok szerint ez tönkreteszi a talaj szerkezetét.

hirdetes

7.    Takard le a talajt.

Akár zöld takaróval, akár levelekkel vagy levágott fűvel. De csak az utolsót használd, ha nincs vegyszerekkel kezelve. A talajtakaró emellett visszatartja a gyomokat, mérsékli a talaj hőmérsékletét, és végül megköti a nedvességet.

8.    Kerti szerkezetek javítása.

Ha megemelt ágyain, rácsán, fészerén vagy padjain karbantartásra van szükség, itt az ideje, hogy megtegye. Miért venné fel ezeket az elfoglalt tavaszi teendők listájához, ha már most elvégezheti?

9. Tisztítsd meg és élesítsd meg az összes kerti szerszámot.

Soha ne tedd el a rozsdás vagy piszkos szerszámokat. Nem tartanak olyan sokáig, mint kellene.

10.    Jegyzetelj.

Vegyél elő egy jegyzetfüzetet, és írd le, mi működött és mi nem, amíg még frissen jár az eszedben. Tanulhatsz a félrelépéseidből, ha emlékszel rájuk!

11. Ültess hidegtűrő növényeket.

A fokhagymát ősz közepén érdemes ültetni, mert télre van szüksége ahhoz, hogy megtermelje ezeket a finom hagymákat. Más növények, amelyeket most ültethet, bizonyos típusú hagyma, póréhagyma, kelkáposzta, cékla, káposzta és brokkoli.

Ha kíváncsi vagy milyen növényeket érdemes ültetned télre, akkor kattints IDE.

Mindegyik nagyon hidegtűrő. Ha van sárgarépád, akkor hagyhatod, ha jól mulcsozod. Egyesek szerint télen betakarításkor még édesebbek lesznek. Ha még tovább szeretnéd hosszabbítani a szezont, fontold meg a karikaházat (egy áttetsző burkolatú karikák alagútja – lehet PVC cső és fehér poliészter szövet, hogy csőszerű sátort képezzen) vagy hideg keretet (fa dobozos keret) , kő vagy szalma- vagy szénabálák és egy átlátszó burkolat, amely felemelhető a nedvesség kivezetése érdekében). Mindkettő egyszerű szerkezet, amely egy kicsit melegebbé teheti kerted télen a nap melegének felhasználásával és a kerti ágyásokban tartva. Még egy vastag talajtakaróréteg is, amelyet még meleg talajon fektet le, átvészeli a telet.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Gombaölo Score 250 EC

Kiemelkedő hatékonyság az almavarasodás ellen.Hatóanyag: 250 g/l difenokonazolFelhasználható:... Tovább

Ábel

Rizs Cél: Árasztás nélküli és biotermesztéshez is alkalmas rizsfajta. Leírás:A fajta... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert