Téli tereprendezési ötletek

Téli tereprendezési ötletek - Mesés téli tájat alakíthatunk ki ezekkel a növényekkel a kertünkben

ZH
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Miután az őszi levelek lehullottak a fákról, otthonunknak tája télen is érdeklődést kelthet. Akár olyan területen élünk, ahol hosszú, hideg téli évszakok követik egymást, vagy egyszerűen csak feldobnánk kertünket az év hűvösebb hónapjaira, rengeteg téli tereprendezési ötlet található otthonunk számára.
 

kertrendezés

Téli kertrendezés

A tűlevelű fák, az örökzöld cserjék és a kéreg textúra vizuálisan érdekessé teheti a téli jeleneteket. Fontos figyelembe venni a magasságot: A legjobb téli növények elég magasak ahhoz, hogy láthatóak maradjanak a régióban jellemző átlagos havazás során. Hasznos olyan fajok kiválasztása is, amelyek télen menedéket nyújtanak a vadon élő állatoknak, például a madaraknak, és élénk hangulatot hoznak otthonunkba, amikor kint hideg van.

Íme a 10 kedvenc növényünk a téli tereprendezéshez, hogy kertünk buja és élettel teli legyen a hőmérséklettől függetlenül.

01.    Örökzöld magyalcserje (Ilex opaca)

Az örökzöld magyal (Ilex opaca), más néven karácsonyi magyal, népszerű egész évben, gyorsan növekvő lombozata és fényes bogyói miatt, amelyek számos madárfajt vonzanak. A vágott magyal ágait régóta használják a téli ünnepek dekorációjában. Az olyan változatok, mint a kínai magyal (Ilex meserveae) és a kompakt tintabogyó (Ilex glabra 'Compacta') elég strapabíróak a távoli északi éghajlaton.
 

02.    Vörös Somfa (Cornus sericea 'Allemans')

A vörös somfa (Cornus sericea 'Allemans') egy másik rendkívül szívós növén. A vörös somfa májusi virágzása fehér virágzást hoz, amelyet fehér gyümölcs követ. Ez a faj a vöröstől a bordóig terjedő színű kérgének köszönhetően kifejezetten egyedinek számít.

A vörös somfák általában 6-10 láb magasságot érnek el hasonló elterjedés mellett, és évente két lábnál is többet nőhetnek. A friss hó hátterében lévő tűzpiros somfa folt felejthetetlen téli jelenetet varázsol kertedbe.
 

03.    Tollasfű (Tripidium ravennae)

A téli táj megtervezésekor a magas, évelő fű hozzáadásával mélységet és vizuális érdeklődést kelthetünk. Az impozáns, vékony szárral és bolyhos lombozattal rendelkező díszfű finom szerkezetű, amely varázslatot kölcsönöz minden téli tájnak. A tollasfű (Tripidium ravennae), amely gyorsan megnövekszik akár 11 láb magasra és négy láb szélesre, szívós egészen északon. 
 

04.    Északi babérbogyó (Myrica pensylvanica)

Az északi babérbogyó (Myrica pensylvanica) egy terjedő növekedésű cserje, amely eléri a négy-hat láb magas és ugyanolyan széles (bár lassan éri el az érettséget). Fényes, aromás lombozata kiegészíti viaszos, szürke termését. Ezeket a szokatlan bogyókat széles körben használják gyertyák illatosítására. Szárazságtűrő cserje is.
 

05.    Áfonyabokor (Viburnum opulus 'Compactum')

Az áfonyabokor (Viburnum opulus 'Compactum') nagy mennyiségű piros bogyót hoz, amelyek táplálékként szolgálnak a madarak számára a téli tájakon. Lekerekített cserje, ez a faj májusban és júniusban fehér virágokat hoz, amelyeket piros gyümölcs követ. Bónuszként a cserje ősszel a vöröstől a liláig terjedő lombozatot kínál.


 

06.    Winterberry Holly (Ilex verticillata)

 

A winterberry holly (Ilex verticillata) egy lassú növekedésű, lombhullató magyalbokor, amely Kanada keleti felében és az Egyesült Államok vizes élőhelyein őshonos. Ennek a bokornak a termése a madarakat vonzza, lombhullató jellege miatt pedig kiválóan alkalmas tereprendezésre hideg idő esetén – mivel a növény ősszel elveszti leveleit, téli bogyói az egész szezonban láthatók. A babérbogyóhoz és az örökzöld magyalhoz hasonló lombhullató cserjeként a legjobb, ha a magyalt több más cserje közelébe ülteti, hogy növeljük a növények közötti beporzás valószínűségét.
 

07.    Tiszafa cserjék (Taxus spp.)

A tiszafacserjék általában az ünnepi hagyományok közé tartoznak. Ezek a tűlevelűek lassan nőnek, örökzöld tűleveleket és élénkpiros bogyókat hoznak, amelyek minden bizonnyal élénkítik otthonunk kültéri terét. A gyermekeket és háziállatokat azonban tartsuk távol ezeknek a növényeknek a lombozatától és bogyóitól, mivel a magvak és a tűk lenyeléskor mérgezőek.
 

08.    Kanadai bürökfák (Tsuga canadensis)

A kanadai bürökfák (Tsuga canadensis) talán nem az első gondolatod, ha tereprendezésről van szó, de ezeket a magas fákat – amelyek vadon akár 70 láb magasak is lehetnek – növényfejlesztők tenyésztették ki, hogy olyan fajtákat hozzanak létre, amelyek felhasználhatók cserjék és sövények otthon.

Nyírjuk ezt a fajt a kívánt magasságra közepes, évi egy-két lábnyi növekedésük során. Akár sövényben, akár önálló példányként használják az udvaron, ezek az örökzöld tűlevelűek segítenek a téli tájnak némi vizuális érdeklődést kölcsönözni.
 

09.    Viking Black Chokeberry (Aronia melanocarpa 'Viking'

A viking fekete aronia (Aronia melanocarpa 'Viking') az amerikai tőzegáfonya bokor viburnumhoz hasonló lombozatot biztosít, amely ősszel a pirostól a liláig terjed, így két évszakban kiemelkedő. A többi télen bogyós növényhez hasonlóan ez a faj is sürgősségi táplálékként szolgál a vadon élő madarak számára. Ezek a bogyók fanyarak vagy más módon kellemetlenek, ezért ragadnak meg olyan későn a szezonban – így a madarak számára a legutolsó választás, de hosszú távon tetszetős növény a tereprendezéshez.

A viking fekete aronia öt éven belül érik, és májusban fehér virágokat hoz, amelyek lilás-fekete bogyófürtöket hoznak. Ez a faj a téli bogyóhoz hasonlóan elviseli a gyengén vízelvezető talajt, és három-öt láb magasra nő, hasonló kiterjedéssel.
 

10.    Nyírfák (Betula spp.)


Míg a nyírfák télen elvesztik leveleiket, e faj változatai egyedi kéregüknek köszönhetően népszerű választások a hideg időben történő tereprendezéshez. A nyírfák gyorsan fejlődnek, és évente általában egy és két láb közötti magasságot adnak hozzá. A Young síró nyírfa (Betula pendula 'Youngii') a síró fűzfákhoz hasonlóan nő, és elérheti a 10 láb magas és 15 láb szélességet.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

gépudvar

az a tevékenység, amellyel az üzemeltető — esetleg már a gyártó és a forgalmazó... Tovább

334/2006. (XII. 23.) Korm. rendelet

A Kormány az Alkotmány 35. § (2) bekezdésében megállapított eredeti jogalkotó... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek