Mikor virágzik a téli bangita? Hogyan kell gondozni a téli banditát? Most válaszol a szakértő!

Ha téli bangitád van, akkor télen se maradsz virág nélkül

Kiss Jázmin, kertész
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

A téli időszak hagyományosan nem az az évszak, amikor a kertészkedés és a virágok gondozása az emberek figyelmét leköti, hiszen a hideg időjárás és a hó borította kertek általában nem a virágok virágzásáról híresek. Azonban a kertészek és a virágkedvelők számára ez nem jelenti azt, hogy télen ne lehetne élvezni a virágok szépségét: a téli bangita egy olyan növény, amely télen is virágzik, ha eddig nem ismerted, akkor hadd mutassam be neked!

téli bangita gondozása

A téli bangita ismertetése

A téli bangita, vagy más néven Viburnum tinus, egy különleges és egyedi megjelenésű lombhullató cserje, amelyet gyakran választanak a kertészek a téli hónapokban történő virágzásra. A növény a mácsonyavirágúak rendjébe, ezen belül pedig a pézsmaboglárfélék családjába tartozik. A téli bangita nemcsak virágai miatt figyelemre méltó, hanem jellegzetes illatával is, ami egyeseket a pézsma vagy a fahéj aromájára emlékeztet.

Mikor virágzik a téli bangita?

Amikor a téli bangita virágzásának jellemzőit kutatjuk az információk között eltérések tapasztalhatók. Az egyik forrás azt állítja, hogy télen bontja virágait, míg a másik szerint nyáron. Például Dél-Európában, ahol eredetileg őshonos, a téli bangita bimbói májusban nyílnak ki, míg virágai augusztus környékén pompáznak. 

Itthon, az éghajlati különbségek miatt, gyakran előfordul, hogy a téli bangita nyáron csak bimbózik, a virágok pedig csak akkor nyílnak ki, ha a cserjét a télikert hűvös környezetébe helyezzük, jellemző a virágzása novembertől februárig és egészen -12 fokig bírja, az alatt már érdemes védett helyet keresni neki. Ebben az esetben a kertésznek kell alkalmazkodnia a helyi klímaviszonyokhoz és megfelelő gondozást biztosítania a növény számára annak érdekében, hogy a virágok kifejlődjenek.

Hogyan kell gondozni a téli bangitát?

A téli bangita optimális fejlődéséhez elengedhetetlen az ideális téli pihenési körülmények biztosítása. Fontos, hogy tudjunk a növény számára télikertet vagy világos, de fűtetlen helyiséget biztosítani - ne legyen meleg a beltéri környezet, ugyanis az nemcsak a téli bangita virágait, hanem a levélzet egy részét is veszélyeztetheti.

Tavasszal már viszonylag korán kivihetjük a téli bangitát a szabadba, mivel az alacsony hőmérséklet nem árthat neki.

Nyáron gondoskodjunk arról, hogy a növény bőséges vizet kapjon, és forró napokon akár naponta kétszer is öntözzük meg. A túlmelegedés elkerülése érdekében jót tehetünk a növénynek, ha időnként lezuhanyozzuk. Tavasztól, körülbelül áprilistól kezdve hetente egyszer adjunk folyékony trágyát az öntözővízhez. Azonban ne trágyázzuk a növényt július vége után, hogy az augusztusra eső időszakban lelassuljon a növekedése.

Szeptember végén, amikor az első fagyok megjelennek, vigyük be a téli bangitát a lakásba. Ekkor is ügyeljünk arra, hogy naponta többször szellőztessünk, kivéve, ha kint túlságosan hideg van.

A nyugalmi időszak után ültessük át a fiatal példányokat. A kifejlett növények esetében ez nem szükséges minden évben, de évente cseréljük le a talaj felső 5 cm-es rétegét, hogy eltávolítsuk az abban felhalmozódott sókat és az öntözővízzel bekerülő káros anyagokat.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-07-11

Különleges csípős paprika fajták, amelyek termesztésével te lehetsz a környékbeli kiskertek királya

A csípős paprika fajták beszerzése, termesztése nem is olyan nehéz dolog. Különleges chili fajták, amelyekkel te lehetsz a környékbeli kiskertek királya!

2024-07-18

Locsolás kánikulában: ezeket a hibákat ne kövesd el

A locsolás kánikulában szükséges és hasznos. A kert megfelelő öntözése elengedhetetlen a növények egészségének megőrzéséhez és a megfelelő fejlődéshez.

2024-07-16

Ezért ne locsold a növényeid kondenzvízzel: egy kertész figyelmeztetései

A kondenzvíz használata elsőre praktikus megoldásnak tűnhet a növények öntözésére. Részletes leírásunkban megtudhatod miért nem javasolt a használata.

2024-07-05

Ezekkel a természetes ellenszerekkel tudsz védekezni a földibolhák ellen

Apró lyukak jelentek meg a növényeiden? Látod az apró, ugráló, fekete bogarakat is? Valószínűleg földibolhával van dolgod. Ezek a természetes ellenszerei.

2024-07-18

5+1 érv a csepegtető öntözés mellett a kertekben

A csepegtető öntözés egyre népszerűbbé válik a kerttulajdonosok körében, és jó okkal. A csepegtető rendszer egy modern és gazdaságos megoldás a kertben.

2024-07-17

Állatbarát tippek pele ellen: így űzd el a kertedből

A kertészkedés örömeit beárnyékolhatják a nemkívánatos kártevők, például a pele. Ezek a kis rágcsálók, bár aranyosnak tűnnek, komoly károkat okozhatnak.

2024-07-15

Ezért sárgul be a cukkini egy kertész szerint

A cukkini sárgulásának sok oka lehet, például a tápanyaghiány is. Megfelelő gondozással és egy kis odafigyeléssel könnyedén elkerülhető a cukkini sárgulása.

2024-07-15

Ez a tökéletes időpont a paradicsom locsolásához a kánikulában

A paradicsom locsolása nem könnyű feladat kánikula idején. Segítünk, hogy a megfelelő paradicsom öntözés segítségével növényeid frissek és zöldek maradjanak.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

71/2007. (VII. 27.) FVM rendelet

Az Európai Mezõgazdasági Vidékfejlesztési Alapból az évelõ, lágy szárú... Tovább

éterek

olyan oxigéntartalmú vegyületek, amelyek molekulájában két szénhidrogéncsoportot oxigénatom... Tovább

Tovább a lexikonra
kert Kertészet