Télen virágzó növények

Tél kedvelő növények - nekik nem okoz gondot a fagy!

Bogi, ZH
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Egyes növényeknek nem okoz gondot a téli időjárás, sőt a hó sem, hiszen hótakaró alatt is virágzik, nézzük, mivel díszítheted kertedet télen!

 

Túlélő növények télen

Jázmin

Egész pontosan a téli jázmin, ami szétterülő ágrendszerrel megáldott cserje, csillagalakú levelekkel. Virágai szintén csillagalakúak, citromsárgák, amik decembertől egészen áprilisig virítanak.  

Árvácska 

A kerti árvácska (Viola x wittrockiana) az ibolyafélék családjába és az ibolya nemzetségbe tartozó háromszínű árvácska illetve más ibolyafajok keresztezésével létrejött kertészeti hibrid növényfaj. A kerti árvácska a 10-20 centiméteres magasságot éri el, egészen a fagyokig nyílik, de igazán tavasszal varázsolja csodálatosan széppé, színessé a kertet. Általában júniusra tehető a vetése, és többszöri áttűzdelés után kerül sor kiültetésére, október környékén.

Hunyorfélék

Elsőként a fekete hunyor fehér virágaiban gyönyörködhetünk, sokszor már decemberben. Kicsivel később jelennek meg a pirosló hunyor virágai, majd jön a téltemető néven is ismert fekete hunyor. Azért kapta ezt a nevet, mert sárga virága a tél enyhülésével jelenik meg. 

Hangafélék

Legismerteb télen virágzó növény a csarab, valamint az erika – érdekesség, hogy a legtöbben nemhogy összekeverik őket, hanem azt mondják, hogy a két növény ugyanaz. A hangafélék virágbimbói ősszel jelennek meg és november környékén már virágoznak is. Hosszan virágoznak, sokáig díszítenek, igénytelenek, de azért a nagy mínuszokban érdemes egy kicsit behozni őket, vagy letakarni száraz lombbal. 

Hagymások

A sáfrányok a legismertebbek a kora tavaszi hagymások közül – már januárban gyönyörködhetünk benne, még a hó alól is kibújik. Érdemes megemlíteni még a hóvirágot és a tavaszi tőzikét, amik üde színfoltjai a télnek. 

Bangitafélék

Az illatos bangiták a legismertebbek, mivel ezek virágoznak a leghamarabb – elsőként a rózsás bangita hozza a vrágokat, január végétől kezdi meg díszítését. Nem sokkal utána érkezik a kikeleti bangita, ami bővebben virágzik. 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Szent István Egyetem

Egyetem Mezõgazdaság és Környezettudományi Kar A KARRÓL Múlt Az egyetemi... Tovább

euriökfajok

az ún. tág tűrésű növény- v. állatfajok, a környezeti tényezők megváltozásához... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés