Télen gólyát látunk? Ezt kell tenni!

hirdetes

Télen gólyát látunk? Ezt kell tenni!

ZH
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Amikor gólyákkal találkozunk télen, fontos megértenünk, hogyan segíthetünk, és mikor hagyjuk őket békén. Ismerjük meg a gólyák téli világát, és fedezzük fel, hogyan adhatunk nekik tiszteletteljes támogatást!

télen gólya

Gólyát látsz télen?


Amikor télen gólyával találkozunk, fontos tudnunk, hogyan segíthetünk nekik. A gólyák szoros kapcsolatban állnak gyermekkori emlékeinkkel, és annak örömével, amikor kikukucskáltak a fészekből. Azonban a változó időjárásnak köszönhetően egyre gyakrabban láthatjuk itthon maradt fehér gólyákat. De mit tegyünk, ha télen gólyát látunk?

Miért maradnak itt télen a fehér gólyák?

A jégkorszak után, a hatalmas belakható terület megjelenésével, a gólyák egyre gyakrabban maradnak itthon télen. A klímaváltozásnak köszönhetően egyre többen képesek átvészelni a hideg időt, és a fiókáiknak is örökítik ezt a képességet. Bár a többség őszi vonulásra indul, egyre több gólya marad itt télen, sikeresen megoldva a hideg kihívásokat.

Mit tehetünk, ha gólyát látunk télen?

hirdetes

Ha látunk télen gólyát, ne próbáljuk befogni vagy etetni őket, hiszen rendelkeznek a táplálkozáshoz szükséges képességekkel. Csak akkor van szükségünk segítségre, ha a gólya beteg vagy sérültnek látszik. Ilyen esetben forduljunk madármentő egyesületekhez vagy az állatkertekhez.

Hogyan segíthetünk sérült gólyán?

Mivel a gólyák megijednek, ne próbáljuk megfogni őket, mert súlyos sérüléseket okozhatunk. Ha látjuk, hogy a gólya nincs veszélyben, maradjunk távol, és hagyjuk, hogy szakértők segítsenek.

hirdetes

Gólyák érdekességei: Mesék és Tények

A gólya a magyar emberek szívéhez közel áll, és számos néven ismerjük: gilice, cakó, eszterág. A fehér gólya kifejezetten kedveli az emberi társaságot, míg a fekete gólya inkább kerüli. Mindkét faj fészket készít, és monogám életet él. A gólya a magyar kultúrában jelentős szerepet játszik, és érdekes módon az év madarává is négyszer választottuk.

A gólyák élete izgalmas: tojásokat raknak, kotlanak, és közösen nevelik a fiókáikat. A fekete gólya azonos méretű a fehérrel, de fehér hasú és fekete tollazatú. Mindkét faj gyűrűzésre vagy jeladóra kerülhet, így követhetjük utazásaikat, melyek akár napi 300 km-es távokat is magukban foglalhatnak.

Segítségnyújtás és tisztelet a téli gólyákhoz

Tehát, amikor télen gólyát látunk, figyeljük meg, de ne zavarjuk meg őket. Ha segítségre van szükségük, forduljunk szakértőkhöz, és tartsuk tiszteletben ezen csodálatos madarak téli kalandjait.

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2024-02-13

Csirkék, tyúkok nagy kedvence ez a csodálatos virág – Ültess kerti sarkantyúkát!

A kerti sarkantyúka egy csodaszép növény, ami feldobaja a kerteket, na meg a csirkeólakat. Mutatjuk hogyan ültesd el, és etesd vele a csirkéket, tyúkokat.

2023-12-31

Látványos égi jelenséggel kezdődik az Új Év – Itt a Quadrantidák Meteorraj

Készüljünk fel a természet egyik leglenyűgözőbb show-jára, és merüljünk el az égi csillagok varázslatos világában! Látványosan indul az Új Év!

2024-02-21

Mit tegyek, ha zsonganak a méhek a kertemben? – a méhész válaszol

A méhek megjelentek a kertedben? Ez azt jelenti tavaszodik, cseppet se félj, Boros Tibor méhész szakértőnk elhozta a legfontosabb tippeket, tudd meg te is ezeket!

2024-02-15

Még most is ültethetsz tulipánt, jácintot, és nárciszt tavaszra balkonládába

Bár az olyan hagymás virágokat, mint a jácint, nárcisz, vagy a népszerű tulipán, még ősszel kell elültetni, nekünk van egy trükkünk a tavaszi ültetéshez!

2023-12-31

Autópálya-matrica árak 2024-ben: Holnaptól már érvényben!

2024-től az e-matrica árak emelkednek, és további útszakaszok válnak fizetőssé, ezért érdemes időben beszerezni a matricát, és tervezni az útvonalat az esetleges költségek miatt.

2023-12-31

Rothad a karácsonyi kaktusz gyökere - Mit kell tenni?

Ha a karácsonyi kaktusz gyökerei rothadnak, ne essen pánikba! Ez a cikk praktikus tippekkel és tanácsokkal szolgál, hogy visszaállítsa ezen ünnepi növények egészségét és szépségét.

2024-02-13

Így óvd meg a tyúkjaidat a rettegett madártetűatka ellen

A madártetűtatka sajnos rengeteg tyúkot megcélozza és folyamatosan figyelniük kell a tyúktartóknak, hogy nehogy végzetes legyen ez a jelenség.

2024-02-20

Elképesztően egészséges: ezért érdemes neked is virágport fogyasztanod

Virágpor fogyasztása: ezért érdemes neked is elkezdened a virágport fogyasztását, mutatjuk a legjobb tippeket, hogyan érdemes fogyasztani és miért pontosan!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

bioritmus

az élő szervezetek életfolyamataiban megnyilvánuló időbeli szakaszosság; lehet napszakos,... Tovább

megszorult mag

az érési folyamat közben bekövetkező káros hatásokra (aszály, megdőlés, gombás betegség,... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Állatorvos állattartás Állattenyésztés Érdekességek Házi kert