Mítosz vagy valóság a tejes, jódos permetezés?

Mítosz vagy valóság a tejes, jódos permetezés?

A tejes, jódos permetezés valóban rendelkezik némi tudományos alappal és gyakorlati haszonnal, különösen az olyan gombás betegségek esetén, mint a lisztharmat. Azonban nem szabad csodaszert várni tőle. Érdemes kombinálni más, bevált kertészeti módszerekkel és figyelembe venni a növények specifikus igényeit és a helyi körülményeket.

Milyen növényeknél vagy növénytípusoknál jellemző a tejes jódos permetezés?


A tejes, jódos permetezés leginkább a gombás betegségek elleni védekezésben hatékony, ezért azokra a növényekre szokták alkalmazni leginkább, amelyek hajlamosak ezekre a fertőzésekre.

  • paradicsom
  • uborka
  • tök és cukkinifélék
  • szőlő
  • eper
  • rózsa
  • gerbera vagy más virágok
  • Bazsalikom
  • Menta
  • Borsó és bab

Hogyan alkalmazzuk a permetezést?


Az előkészítéshez keverjünk 1 rész tejet 9 rész vízzel, majd adjunk hozzá néhány csepp jódot (kb. 1-2 csepp literenként). Permetezzük a keveréket egyenletesen a növények leveleire, szárára és a talajra körülöttük. Hetente egyszer vagy kétszer alkalmazzuk, különösen nedves időszakokban vagy amikor a gombás fertőzések kockázata magas. A legjobb, ha reggel vagy késő délután permetezünk, hogy elkerüljük a napfény által okozott gyors kiszáradást és a levelek megperzselését.

A tejes, jódos permetezés egy érdekes és hasznos kiegészítője lehet a kertészeti gyakorlatoknak, különösen azoknak, akik a természetes megoldásokat részesítik előnyben. Fontos azonban reálisan értékelni a módszer hatékonyságát és tudatosan alkalmazni azt a kívánt eredmények elérése érdekében.

A kertészkedésben nincsenek mindenre megoldást nyújtó csodaszerek, de a tudatos és kombinált módszerek alkalmazásával sokat tehetünk növényeink egészségéért és szépségéért.