Ezért biztos, hogy te is termeszteni fogsz teát! A tea termesztése

Ezért biztos, hogy te is termeszteni fogsz teát!

GE.
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Szeretsz teát inni? Milyen érzés lenne, ha otthonodban lenne egy saját teanövényed, ahol frissen szüretelhetnéd a leveleket, megszáríthatnád őket, és hátradőlve és pihenve ihatnád a saját teádat? Fantasztikusan hangzik, nem igaz? Megmutatjuk, hogyan csináld!

a tea termesztése

A tea szisztematikája

A tea (Camellia sinensis) a Theaceae családba tartozó növény, amely Észak-Burmában és Dél-Kína dombvidéki területein honos. A nagy levelű és termésű, enyhén aromás, a hidegre és a szárazságra érzékeny var. assamica és a kisebb termésátlagú, kis levelű, de jellegzetesebb aromájú, a szárazságot és a hideget jobban tűrő var. sinensis, amely kompenzálja az assamica érzékenységét, a faj két legelterjedtebb hibridje a világon.

A számok szempontjából a tea elég fontos.

A teát több mint 3 millió hektáron ültetik, az átlagos terméshozam 1,3 t/ha körül van (csúcs 3-4 t/ha), és világszerte közel 4 millió tonnát termelnek. A brit gyarmatbirodalom országai, India, Kína, Srí Lanka és Kenya - nem váratlanul - voltak a legnagyobb termelők. Az Egyesült Királyság, az Egyesült Államok, Pakisztán, Oroszország és Egyiptom a legnagyobb teaimportőr országok.

A tea morfológiája és környezeti igényei

A teanövény a természetben 8-10 méter magas fává nő, de termesztésben 1,5 méter magas bokorrá nő. Levelei 9-12 cm hosszúak, bőrszerűek. Fehér vagy rózsaszínű díszes virágai kb. 3 cm átmérőjűek. Zöld kapszulái kerekek és egyforma alakúak, és körülbelül egy évig tartanak.

Tea termesztése

A tea a trópusi hegyvidéki és szubtrópusi éghajlaton fejlődik a legjobban, ezért a déli szélesség 30° és az északi szélesség 45° között nagy mennyiségben termesztik.

A növények szaporítására magvakat vagy félfás dugványokat használnak. A félfás dugványok leveleinek csúcsát kissé levágják, és tőzeges közegbe, általában műanyag edénybe ültetik.

A növényeket akkor ültetik ki, amikor elérik a 20 cm-es magasságot (kb. hat napos és egyéves kor között). Az ültetésre a nedves évszak kezdetén kerül sor. Az ültetési sűrűség a növények korától és a termesztési technikától függően változik: 10-20 000 növény/ha sűrűség esetén 150 x 90 cm-es ültetési sűrűséggel ültetik, ha a növényt önálló bokorként nevelik, és 120-150 x 20-30 cm-es sövényként.

Az ültetés után érdemes a fiatal növényeknek némi árnyékot adni, hogy minél gyorsabban beilleszkedjenek új környezetükbe. A sűrű lombozat biztosítása érdekében végzett folyamatos metszés a karbantartási feladatok közül a legidőigényesebb. A növényeket általában 1,5 m-es bokor magasságúra neveljük, és 1-3 évente nagyobbra visszavágjuk, a föld felett 5 cm-rel megállítva. Drasztikus metszést 15-20 évente végeznek, amikor a növényt 40 cm-es magasságig visszavágják.

Jól fejlett, tömör lombozatú, amely 50 éves koráig alkalmas a rendszeres szüretelésre, amikor a növény 3-4 éves korában végzett metszéssel eléri a 40-50 cm-es magasságot. A növény 2-4 leveles hajtáscsúcsát szedjük le a betakarítás során. A betakarítás 5-15 napig tarthat, kézi betakarítás esetén átlagosan 30 kg/fő/nap, gépi betakarítás esetén 100 kg/fő/nap.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

fajtatisztaság

1. (növ.) Azt jelenti, hogy a növényi szaporítóanyag (vetőmag, vetőgumó,... Tovább

házinyúl (Oryctolagus cuniculus domesticus)

a nyúlfélék (Leporidae) családjába tartozik; őse az üregi nyúl, amelynek háziasítása az... Tovább

Tovább a lexikonra