Tavaszi zöldség gyümölcs ültetés: 12 zöldség és gyümölcs, amiket tavasszal érdemes elültetni

12 zöldség és gyümölcs, amiket tavasszal érdemes elültetni

VN, NA
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

12 zöldség és gyümölcs tavaszra

Fokhagyma (Allium sativum)

A fokhagymát nagyon egyszerű megtermeszteni, ráadásul a mellett, hogy egészséges, még rovarriasztónak is kiváló. Általában ősszel szokás elültetni, de kora tavasszal sem késő elkezdeni foglalkozni vele. A gerezdeket nagyjából 5 cm mélyre ültesd, egymástól 10 cm távolságra. Amikor aztán tavasszal virágkezdemények jelennek meg rajtuk, csípd le ezeket, hogy a palánták a termések növesztésére összpontosíthassák az erőforrásaikat.

Burgonya (Solanum tuberosum)

A burgonya egy meglepően szívós növény, ami akár 1-2 enyhébb fagyot is képes átvészelni. Ennek köszönhetően már kora tavasszal is bátran elültethetők. Érdemes odafigyelni rá, hogy laza, savas talajba kerüljenek, különben a termések eldeformálódnak majd.
Az ültetéshez vágj darabokra egy burgonyát, és a „szemükkel” (a hajtásokkal) felfelé helyezd őket a talajba. Amikor a száruk eléri a 20 cm magasságot, vigyél fel egy extra réteg talajtakarót köréjük. A napfény zölddé és keserűvé teszi a burgonyákat, ezért kell alaposan letakarni őket.

Vöröshagyma (Allium cepa)

A vöröshagymákat komposzttal dúsított talajba érdemes ültetni a tavasz során. A gumókat nagyjából 15 cm-re helyezd egymástól, és a továbbiakban biztosíts nekik rendszeres vízutánpótlást, hogy nagyra nőhessenek.

Málna (Rubus idaeus)

A málna nem csak finom, hanem tele van antioxidánsokkal és különféle vitaminokkal is. Habár nyáron is el lehet ültetni őket, a kora tavasszal ültetett málnák hozzák a legízletesebb terméseket. Fontos észben tartani, hogy gyökereik hajlamosak a kirohadásra, szóval a legjobb, ha emelt ágyásokba, gazdag, jó vízelvezetésű talajba ülteted őket. Egy adag trágya vagy komposzt segít majd, hogy jobban érezzék magukat.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-05-21

Paradicsomültetés: nagyapám fegyvere a bőséges terméshez

Még nagyapám tanította ezeket a csodás tippeket a paradicsomtermesztéshez és pedig megosztom veletek, hogy nektek is bőséges és zamatos legyen idén a paradicsom!

2024-05-17

Amiért az egész veteményes kert hálás lesz: Így ültess kerti büdöskét

A kerti büdöske (Tagetes) ültetése egyszerű és kiváló választás mind a díszkertek, mind a veteményesek számára. Mutatjuk miért, és hogyan ültess büdőskét!

2024-05-16

Itt a spárgaszezon: Ezek a LEGFINOMABB spárgás ételek

Annyira vártuk és végre eljött: itt a spárgaszezon és vele együtt érkeznek az isteni spárgás ételek is, nekünk ezek a kedvenceink, készíts te is spárgás ételt!

2024-04-22

Itt az idő: Így alakítsd ki a tökéletes veteményeskertet!

Már egy ideje tervezgeted a veteményeskertet? Itt a tökéletes idő, alakítsunk ki együtt egy a tökéletes veteményeskertet! Hoztunk ehhez szakértői tippeket.

2024-03-27

Így szaporíthatod a leandert akár egyetlen ágról is

Tudtad, hogy a csodaszép mediterrán eredetű leandert egyetlen kis ágacska segítségével is könnyedén szaporíthatod? Részletes útmutatóhoz kattints!

2024-03-15

Ritka kék virágot találtak a Bükkben, mindenki a csodájára jár

Hihetetlen felfedezés a Bükkben! Egy kiránduló ritka kék leánykökörcsinre bukkant az erdőben, ami eltér a megszokottól, szerencsére kép is készült a növényről!

2024-03-19

5 tipp a kora tavaszi vetések sikeréhez

A kora tavaszi vetés tartogat veszélyeket, de vannak tippek, melyek segítségével legyőzhetjük ezeket: most 5 tippet mutatunk a sikeres, kora tavasziv etéshez!

2024-05-04

Ilyen a tökéletes paradicsom metszés: a titkos fegyver a zamatos terméshez

Hogyan kell paradicsomot metszeni? Mi a tökéletes paradicsom metszés titka? Mutatjuk a kertész tanácsait, hogy a te paradicsomod se bokrosodjon el a nyáron!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

állatok nemesítése

meglevő fajták tulajdonságainak célszerű javítása ->keresztezés, kiválogatás... Tovább

álanya

petéző munkásméh (—>méhcsalád); az á. akkor petézik, ha a család hosszabb ideje... Tovább

Tovább a lexikonra
Gazdaság gyümölcs Házi kert Növényvédelem Paradicsom Zöldség