Tavaszi zöldség gyümölcs ültetés: 12 zöldség és gyümölcs, amiket tavasszal érdemes elültetni

12 zöldség és gyümölcs, amiket tavasszal érdemes elültetni

VN, NA
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Végre itt a tavasz, és az időjárás enyhülésével lassan a talaj is kezd megmunkálhatóvá válni. Ha szeretnéd idén a legtöbbet kihozni kertedből, akkor már most érdemes hozzálátni az ültetéshez. Íme néhány zöldség és gyümölcs, amiket tavasszal érdemes elültetni!

12 zöldség és gyümölcs tavaszra

Mézharmat dinnye (Cucumis melo L. 'Honey Dew')

A mézharmat dinnyét tavasszal érdemes elültetni, amikor a talaj már felmelegedett. Alakíts ki nekik néhány sor „ültetődombot”, amik nagyjából egy méter szélesek és lapos a tetejük. Minden ilyen domb körül áss egy kis árkot. A dinnyék kifejezetten kedvelik a trágyát, ezért, ha teheted, azzal gazdagítsd a talajt, mielőtt elültetnéd őket. Végül dugj minden dombba 6-6 magot.

Uborka (Cucumis sativus)

Az uborkák szintén ideálisak a tavaszi ültetésre. Ha egész nyáron friss uborkákat szeretnél fogyasztani, akkor nagyjából két héttel kell az utolsó fagy után elültetned őket. Az uborkák nagyon szeretik a napfényt, illetve nagy a tápigényük is, szóval egy napsütötte helyre ültesd őket, egy jó adag trágya társaságában. Egymástól 1,8 méterre kialakított sorokba ültesd őket.

Cékla (Beta vulgaris subsp. vulgaris Conditiva Group)

A cékla egy olyan tavaszi zöldség, amit már nem sokkal az első fagy után el lehet ültetni, amikor a talaj még hideg, de már nincs megfagyva. A melegebb időben nem nő olyan jól.

A cékláknak nincs szükségük sok helyre, és akár ládákban, cserepekben is lehet termeszteni őket. Ha úgy döntesz, hogy mégis a kertbe ültetnéd cékláidat, akkor lazítsd fel előtte a talajt, és távolítsd el belőle a kavicsokat.

Áztasd be a legszebb magokat meleg vízbe, hogy megpuhuljanak, mielőtt elültetnéd őket (nagyjából 2,5 cm mélyre). A magvak között nagyjából 7,5 cm helyet hagyj. Miután a palánták megjelennek, öntözd őket rendszeresen, hogy a talaj mindig nyirkos (de sosem átázott) maradjon alattuk).

Sárgarépa (Daucus carota subsp. sativus)

Habár a sárgarépákat általában néhány héttel az utolsó fagy előtt érdemes elültetni a legjobb eredmények érdekében, még egyáltalán nem tudhatjuk, hogy milyen meglepetéseket tartogatnak számunkra a tavasz első hetei. Ezek a sárga zöldségek laza, kavicsoktól mentes talajban érzik jól magukat. A magok között 7-8, a sorok között pedig 30 cm hézagot hagyj. Trágyázásra nincs szükség, hacsak nem szeretnéd, hogy a sárgarépák extra lábakat növesszenek.
 

Lapozz mert mutatunk még sok-sok olyan zöldséget és gyümölcsöt, amit érdemes még tavasszal elültetni!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-04-16

Soha nem fogod elhinni, hogy mennyi uborkát lehet termeszteni ezzel a trükkel!

Fedezd fel az uborka termesztés trükkjeit, amellyel bőséges termést érhetsz el! Tanulj a vetéstől a kiültetésen át a gondozásig és a kártevők elleni védekezésig.

2024-04-16

Ideje elültetni a cukkinit, mutatjuk, hogyan csináld helyesen!

Egyre népszerűbb a cukkini hazánkban is. Ültess 2024-ben te is cukkinit, mutatjuk, hogy mikor, és hogyan csináld, hogy a legtöbb, legjobb termésed legyen!

2024-04-16

Kezdő kertészeknek is - 3 zöldség, ami garantáltan sikerül

Kertészkedni szeretnél, de nem tudod, hol kezd? Fedezd fel a 3 ideális zöldséget kezdőknek! Gyorsan növőek, ízletesek és minimális erőfeszítéssel termeszthetők.

2024-04-16

Egy kertész szerint ezt kell tenned, ha a paradicsom palántád lábszáras lett

Sokatok már nevelgetni a paradicsom palántáit és észrevehetitek, hogy lábszáras lehet néhány növény, de van rág megoldás, kövessétek ezeket a tippeket ti is!

2024-01-18

Mikor kezdjük el a gyümölcsfák lemosó permetezését?

A gyümölcsfák lemosó permetezése a tél végén egy fontos feladat, ezért összegyűjtöttük nektek, mik a lépései ennek a tél végi tevékenységnek!

2024-01-29

Így védd meg növényeidet a februári hőingadozással szemben

Ha eljön a február, akkor érdemes figyelnünk ilyenkor a kertben a hőingadozásokra, hiszen ezek károsíthatják növényeinket, kövesd ezeket a tippeket!

2024-03-15

Ritka kék virágot találtak a Bükkben, mindenki a csodájára jár

Hihetetlen felfedezés a Bükkben! Egy kiránduló ritka kék leánykökörcsinre bukkant az erdőben, ami eltér a megszokottól, szerencsére kép is készült a növényről!

2024-03-19

5 tipp a kora tavaszi vetések sikeréhez

A kora tavaszi vetés tartogat veszélyeket, de vannak tippek, melyek segítségével legyőzhetjük ezeket: most 5 tippet mutatunk a sikeres, kora tavasziv etéshez!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

334/2006. (XII. 23.) Korm. rendelet

A Kormány az Alkotmány 35. § (2) bekezdésében megállapított eredeti jogalkotó... Tovább

klón (sarjnemzedék)

az egyetlen anyanövényről elkülönített szaporítószervekből kihajtott származékok összessége. Tovább

Tovább a lexikonra
Gazdaság gyümölcs Házi kert Növényvédelem Paradicsom Zöldség