Tavaszi zöldség gyümölcs ültetés: 12 zöldség és gyümölcs, amiket tavasszal érdemes elültetni

hirdetes

12 zöldség és gyümölcs, amiket tavasszal érdemes elültetni

VN

Végre itt a tavasz, és az időjárás enyhülésével lassan a talaj is kezd megmunkálhatóvá válni. Ha szeretnéd idén a legtöbbet kihozni kertedből, akkor már most érdemes hozzálátni az ültetéshez. Íme néhány zöldség és gyümölcs, amiket tavasszal érdemes elültetni!

12 zöldség és gyümölcs tavaszra

Mézharmat dinnye (Cucumis melo L. 'Honey Dew')

A mézharmat dinnyét tavasszal érdemes elültetni, amikor a talaj már felmelegedett. Alakíts ki nekik néhány sor „ültetődombot”, amik nagyjából egy méter szélesek és lapos a tetejük. Minden ilyen domb körül áss egy kis árkot. A dinnyék kifejezetten kedvelik a trágyát, ezért, ha teheted, azzal gazdagítsd a talajt, mielőtt elültetnéd őket. Végül dugj minden dombba 6-6 magot.

Uborka (Cucumis sativus)

Az uborkák szintén ideálisak a tavaszi ültetésre. Ha egész nyáron friss uborkákat szeretnél fogyasztani, akkor nagyjából két héttel kell az utolsó fagy után elültetned őket. Az uborkák nagyon szeretik a napfényt, illetve nagy a tápigényük is, szóval egy napsütötte helyre ültesd őket, egy jó adag trágya társaságában. Egymástól 1,8 méterre kialakított sorokba ültesd őket.

hirdetes

Cékla (Beta vulgaris subsp. vulgaris Conditiva Group)

A cékla egy olyan tavaszi zöldség, amit már nem sokkal az első fagy után el lehet ültetni, amikor a talaj még hideg, de már nincs megfagyva. A melegebb időben nem nő olyan jól.

hirdetes

A cékláknak nincs szükségük sok helyre, és akár ládákban, cserepekben is lehet termeszteni őket. Ha úgy döntesz, hogy mégis a kertbe ültetnéd cékláidat, akkor lazítsd fel előtte a talajt, és távolítsd el belőle a kavicsokat.

Áztasd be a legszebb magokat meleg vízbe, hogy megpuhuljanak, mielőtt elültetnéd őket (nagyjából 2,5 cm mélyre). A magvak között nagyjából 7,5 cm helyet hagyj. Miután a palánták megjelennek, öntözd őket rendszeresen, hogy a talaj mindig nyirkos (de sosem átázott) maradjon alattuk).

Sárgarépa (Daucus carota subsp. sativus)

Habár a sárgarépákat általában néhány héttel az utolsó fagy előtt érdemes elültetni a legjobb eredmények érdekében, még egyáltalán nem tudhatjuk, hogy milyen meglepetéseket tartogatnak számunkra a tavasz első hetei. Ezek a sárga zöldségek laza, kavicsoktól mentes talajban érzik jól magukat. A magok között 7-8, a sorok között pedig 30 cm hézagot hagyj. Trágyázásra nincs szükség, hacsak nem szeretnéd, hogy a sárgarépák extra lábakat növesszenek.
 

Lapozz mert mutatunk még sok-sok olyan zöldséget és gyümölcsöt, amit érdemes még tavasszal elültetni!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-06-30

A 10 leggyakoribb paradicsombetegség

Semmi sem hasonlítható a frissen szedett paradicsom ízéhez. Akármilyen gyakran is ápoljuk azonban növényeinket, néha egy-egy betegség megtámadja a kertünket.

2022-07-04

Milyen gyakran és mennyit érdemes locsolnunk a veteményeskertben?

Mennyi vízre van szüksége a házikertünknek? Mennyi kell, amikor eső is van és mennyi, amikor az nincs? Mostani cikkünkben segítünk, hogy Te is ki tudd számolni!

2022-07-04

Júliusi trükkök a mennyei paradicsom termésért

Kíváncsi vagy hogyan tehetsz hozzá a paradicsomod fejlődéséhez júliusban, hogy igazán mennyei legyen a termés? Mutatjuk júliusi paradicsom termelés tippjeinket

2022-05-31

Mit ültessek júniusban?

A június egy nagyszerű hónap a magok és fiatal palánták elültetésére, hiszen ekkorra már mind a levegő, mind pedig a talaj hőmérséklete biztonságos számukra.

2022-06-30

Ezek az állatok dézsmálgathatják a paprikáid

A paprikanövényekben a legtöbb kárt a rovarok és a kártevők okozzák, mint például a vágóférgek. De ha kizártad ezeket, mik esznek még paprikanövényeket?

2022-06-30

Cseresznyelevél-tekeredés: egy vírus, amely nem csak a cseresznyefákat érinti

Csak azért, mert a cseresznyelevél-betegségben szerepel a „cseresznye” elnevezés, még nem jelenti azt, hogy ez az egyetlen érintett növény a betegségben.

2022-06-30

A tökfélék Monosporascus gyökérrothadása

A tökök monosporascus gyökérrothadása a sárgadinnye és más kisebb méretű tökfélék súlyos betegsége. A dinnyetermesztésben meglehetősen új, de nagy probléma.

2022-06-30

Epsom só a kertben: csodákra képes!

Az epsom-só kertészeti használata igazán nem újkeletű dolog. Ez a „jól őrzött titok” sok generáció óta létezik, de vajon tényleg működik-e, és ha igen, hogyan?

További cikkek ebben a témában


koplaltatás

gyógykezelés céljából az állatoktól a létfenntartáshoz szükséges táplálékmennyiség... Tovább

tejhozam

Annak megjelölésére szolgál,hogy egy-egy tehén,esetleg más éllatfajhoz tartozó állat egy... Tovább

Tovább a lexikonra
Gazdaság gyümölcs Házi kert Növényvédelem Paradicsom Zöldség