Tavaszi zöldség gyümölcs ültetés: 12 zöldség és gyümölcs, amiket tavasszal érdemes elültetni

hirdetes

12 zöldség és gyümölcs, amiket tavasszal érdemes elültetni

VN
12 zöldség és gyümölcs tavaszra

Paradicsom (Solanum lycopersicum)

Kevés növény imádja úgy a napsütést, mint a paradicsomok, ezért mindenképpen olyan helyre ültesd őket, ahol a lehető legtöbb közvetlen napfény éri őket. Ugyan ezért inkább a tavasz végén szokás paradicsomot ültetni, amikorra a talaj már kellően felmelegedett. Az ültetéskor egy adag trágyát is ajánlott hozzáadni a talajhoz, hogy elegendő tápanyag álljon a palánták rendelkezésére. Hagyj továbbá sok hézagot a magvak között, és készülj fel rá, hogy talán karókra is szükség lesz a későbbiekben.

Paprika (Capsicum)

A paprikák termesztése kihívást jelenthet a kevésbé meleg éghajlatokon, de emiatt még nem kell megijedni tőlük. A hűvösebb vidékeken a legtöbb kertész már a tél végén, házon belül elültetni őket, hogy 8-10 héttel később, már megerősödve kerülhessenek ki a kerti talajba.

hirdetes
A magokat először csomagold őket nyirkos papírtörlőbe, hogy meglazuljanak – ez elősegíti a csírázást. Amint a csírák megjelennek, ültesd el őket egy kis cserépbe, majd két nappal később végső helyükre a kertben. Fontos, hogy a paprikákat csak akkor szabad kiültetni a szabadba, amikor az éjszakai hőmérséklet már nem esik 13°C alá.

Veteménybab (Phaseolus vulgaris)

hirdetes

A babok nem szeretik, ha átültetik őket, ezért rögtön olyan helyre kell kerüljenek, ahol naponta legalább 6 órát éri őket a napsütés. A magvakat durván 2,5 cm mélyre ültesd, egymástól 7-8 cm-re. Tartsd észben, hogy egyes babfajtáknak kelleni fog valami, amire felfuthatnak, ezért ezt már az ültetéskor helyezd el, hogy később ne zavard meg a palántákat.

Brokkoli (Brassica oleracea var. italica)

A brokkoli hűvösebb éghajlaton is képes életben maradni, és kifejezetten jól érzi magát enyhén savas talajban. A magvakat durván 1-1,5 cm mélyre ültesd, majd három héttel az ültetés után támogasd meg őket némi trágyával.
 

Lapozz mert mutatunk még jó pár olyan zöldséget és gyümölcsöt, amit érdemes még tavasszal elültetni!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-08-01

A növényeink újjáélesztése, ha hőkárt szenvedtek

A legrosszabb, ami megtörtént növényeinkkel a hőkár. Ellenőrizd a növényeidet, és ha elhervadtak vagy leégtek, akkor tedd meg a fontos lépéseket hőkár esetén!

2022-07-31

Miért rohad a paradicsomom alja? – kérdések és válaszok a virágzás utáni rothadásról

Te is találkoztál már azzal a problémával, hogy a paradicsomgyümölcseid alja rohadni kezdett ott, ahol korábban virág volt rajta? Mutatjuk, mi áll a hátterében!

2022-07-11

Ezt látod a paradicsomod alján? Akkor azonnal cselekedned kell!

A szárazság és a tomboló hőség nem csak minket, de a növényeinket is megviseli, ami nem csak a kókadozó levelekben mutatkozik meg. Paradicsom csúcsrothadás

2022-07-18

Hogyan tartsuk életben a növényeket aszályban?

Itt az aszály és a növények már teljesen kivannak a csapadékmentes nyári hónapoktól. Hogyan tudjuk életben tartani a növényeket aszály idején? Itt kiderül!

2022-07-21

Miért fehéredik ki a cukkini levele? – Ez a 3 oka lehet!

Mik is lehetnek a cukkini leveleinek kifehéredésének okai? De ami még fontosabb mi lehet rá a megoldás? Fehér foltok a cukkini levelein - Mit tegyünk?

2022-07-04

Júliusi trükkök a mennyei paradicsom termésért

Kíváncsi vagy hogyan tehetsz hozzá a paradicsomod fejlődéséhez júliusban, hogy igazán mennyei legyen a termés? Mutatjuk júliusi paradicsom termelés tippjeinket

2022-07-31

Hogyan állítsuk meg az invazív növények terjedését?

Kezdenek teret hódítani a kertedben a nem őshonos növények? Mutatunk néhány módszert amivel lelassíthatod, megállíthatod és akár meg si előzheted a terjedésüket!

2022-06-30

A 10 leggyakoribb paradicsombetegség

Semmi sem hasonlítható a frissen szedett paradicsom ízéhez. Akármilyen gyakran is ápoljuk azonban növényeinket, néha egy-egy betegség megtámadja a kertünket.

További cikkek ebben a témában


felszín alatti nyomócsöves öntözőtelep

öntözésre alkalmas csőhálózattal berendezett terület, amelynél az azbesztcement v. műanyag... Tovább

áramjegyek

elektromos áramütés hatására a bőr hámrétegében kialakuló lapos pont v. vonal alakú,... Tovább

Tovább a lexikonra
Gazdaság gyümölcs Házi kert Növényvédelem Paradicsom Zöldség