Tavaszi zöldség gyümölcs ültetés: 12 zöldség és gyümölcs, amiket tavasszal érdemes elültetni

12 zöldség és gyümölcs, amiket tavasszal érdemes elültetni

VN, NA
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

12 zöldség és gyümölcs tavaszra

Paradicsom (Solanum lycopersicum)

Kevés növény imádja úgy a napsütést, mint a paradicsomok, ezért mindenképpen olyan helyre ültesd őket, ahol a lehető legtöbb közvetlen napfény éri őket. Ugyan ezért inkább a tavasz végén szokás paradicsomot ültetni, amikorra a talaj már kellően felmelegedett. Az ültetéskor egy adag trágyát is ajánlott hozzáadni a talajhoz, hogy elegendő tápanyag álljon a palánták rendelkezésére. Hagyj továbbá sok hézagot a magvak között, és készülj fel rá, hogy talán karókra is szükség lesz a későbbiekben.

Paprika (Capsicum)

A paprikák termesztése kihívást jelenthet a kevésbé meleg éghajlatokon, de emiatt még nem kell megijedni tőlük. A hűvösebb vidékeken a legtöbb kertész már a tél végén, házon belül elültetni őket, hogy 8-10 héttel később, már megerősödve kerülhessenek ki a kerti talajba.
A magokat először csomagold őket nyirkos papírtörlőbe, hogy meglazuljanak – ez elősegíti a csírázást. Amint a csírák megjelennek, ültesd el őket egy kis cserépbe, majd két hónappal később végső helyükre a kertben. Fontos, hogy a paprikákat csak akkor szabad kiültetni a szabadba, amikor az éjszakai hőmérséklet már nem esik 13°C alá.

Veteménybab (Phaseolus vulgaris)

A babok nem szeretik, ha átültetik őket, ezért rögtön olyan helyre kell kerüljenek, ahol naponta legalább 6 órát éri őket a napsütés. A magvakat durván 2,5 cm mélyre ültesd, egymástól 7-8 cm-re. Tartsd észben, hogy egyes babfajtáknak kelleni fog valami, amire felfuthatnak, ezért ezt már az ültetéskor helyezd el, hogy később ne zavard meg a palántákat.

Brokkoli (Brassica oleracea var. italica)

A brokkoli hűvösebb éghajlaton is képes életben maradni, és kifejezetten jól érzi magát enyhén savas talajban. A magvakat durván 1-1,5 cm mélyre ültesd, majd három héttel az ültetés után támogasd meg őket némi trágyával.
 

Lapozz mert mutatunk még jó pár olyan zöldséget és gyümölcsöt, amit érdemes még tavasszal elültetni!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-05-21

Paradicsomültetés: nagyapám fegyvere a bőséges terméshez

Még nagyapám tanította ezeket a csodás tippeket a paradicsomtermesztéshez és pedig megosztom veletek, hogy nektek is bőséges és zamatos legyen idén a paradicsom!

2024-05-17

Amiért az egész veteményes kert hálás lesz: Így ültess kerti büdöskét

A kerti büdöske (Tagetes) ültetése egyszerű és kiváló választás mind a díszkertek, mind a veteményesek számára. Mutatjuk miért, és hogyan ültess büdőskét!

2024-05-16

Itt a spárgaszezon: Ezek a LEGFINOMABB spárgás ételek

Annyira vártuk és végre eljött: itt a spárgaszezon és vele együtt érkeznek az isteni spárgás ételek is, nekünk ezek a kedvenceink, készíts te is spárgás ételt!

2024-04-22

Itt az idő: Így alakítsd ki a tökéletes veteményeskertet!

Már egy ideje tervezgeted a veteményeskertet? Itt a tökéletes idő, alakítsunk ki együtt egy a tökéletes veteményeskertet! Hoztunk ehhez szakértői tippeket.

2024-03-27

Így szaporíthatod a leandert akár egyetlen ágról is

Tudtad, hogy a csodaszép mediterrán eredetű leandert egyetlen kis ágacska segítségével is könnyedén szaporíthatod? Részletes útmutatóhoz kattints!

2024-03-15

Ritka kék virágot találtak a Bükkben, mindenki a csodájára jár

Hihetetlen felfedezés a Bükkben! Egy kiránduló ritka kék leánykökörcsinre bukkant az erdőben, ami eltér a megszokottól, szerencsére kép is készült a növényről!

2024-03-19

5 tipp a kora tavaszi vetések sikeréhez

A kora tavaszi vetés tartogat veszélyeket, de vannak tippek, melyek segítségével legyőzhetjük ezeket: most 5 tippet mutatunk a sikeres, kora tavasziv etéshez!

2024-05-04

Ilyen a tökéletes paradicsom metszés: a titkos fegyver a zamatos terméshez

Hogyan kell paradicsomot metszeni? Mi a tökéletes paradicsom metszés titka? Mutatjuk a kertész tanácsait, hogy a te paradicsomod se bokrosodjon el a nyáron!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

vízgazdálkodás

1.(kult.) A vízzel kapcsolatos igazgatási, hatósági, gazd., műszaki, tudományos tevékenység.... Tovább

nyári seb

lovak bőrében (a végtagok alsó részén, a nyakon) kialakuló kifekélyesedő, vérző... Tovább

Tovább a lexikonra
Gazdaság gyümölcs Házi kert Növényvédelem Paradicsom Zöldség