Napjainkban a tartók zöme vásárban, mutatjuk, hogy csináld jól

Tavaszi malac vásárlás, háztáji hizlalás

Molics Lajos, NA
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Napjainkban a tartók zöme vásárban, illetve interneten szerzi be a hizlalásra szánt malacot. Sajnos egyre kevesebben vásárolnak jó genetikai háttérrel rendelkező tenyészetekből. A kocatartás pedig ritkaság falun is.

Malac

Tavaszi malac vásárlás, malac tartás - a malac kora

Malacvásárlásnál fő szempont a malac kora, ma a tenyésztők akár 32 napos korban választják a kicsiket a kocáról, kisebb tenyészetekben még kivárják a klasszikus 8 hetet. Háztáji hizlalásra 10 hétnél fiatalabbat nem javaslok, mivel a magas fehérje igényű kisállat takarmányozásához az alapanyagok drágák és bekeverésük is körülményesebb.

Tavaszi malac vásárlás, malac tartás - a malac megjelenése

Másik fő szempont az állat megjelenése. Legyen élénk a tekintete, ha kisgazdaságból származik, akkor kunkori a farka. (nagyüzemit csonkolják, így nem látszik). Kiszőrösödött borzas külső a rossz tartási körülményekre utal, a farok csóválás pedig a bélférgességet jelenti. Mindig érdeklődjünk mikor és mivel lettek oltva a malacok, ha esetleg korai kényszervágásra kerülne sor, mikor jár le a gyógyszer várakozási ideje. A hizlalni való sertés ivarán nem érdemes tanácskozni, mivel minden gazdának saját szokása és elmélete van, személy szerint az ártányt (herélt) javaslom a gyorsabb növekedés végett.

Tavaszi malac vásárlás, malac tartás - több malac vásárlása

Több malac vásárlása esetén érdemes egy alomból választanunk, hogy a falkásítás ne törje meg őket.

Tavaszi malac vásárlás, malac tartás - etetés


Minden esetben kérdezzük meg a tenyésztőt, kereskedőt mit etettek a malaccal. Amennyiben megoldható etessük vele egy hétig ugyanazon takarmányt vagy magas árpa tartalmú keverékhez 10%-ban adagoljunk hízó koncentrátumot és ezt fokozatosan emeljük a gyártó által javasolt mértékig. A gyári takarmánykeverékekkel (táppal) háztájiban is jó napi tömeggyarapodás érhető el, e mellet a háztartásban keletkező élelmiszer hulladékok, zöldtakarmányok változatossá teszik a jószág étrendjét.

Nem jellemző már a természetes takarmányon tartás, aki mégis erre vállalkozik az tapasztalhatja a lassú növekedés eredményét az érett zamatos, magas élvezeti értéket nyújtó húst. Viszont a „tápok” elhagyásával figyeljünk a változatos étrendre a vitaminok bevitelére és mindenképp keverjünk 50 kg-os súly eléréséig 1% takarmánymeszet a darába. Illetve mindkét etetésnél fontos a folyamatos ivóvíz ellátás és annak savanyítása. Savanyítást lehetőleg 1% almaecet (takarmányboltban kapható) hozzáadásával oldjuk meg. Ez a savanyítás végigkísérheti a sertés életét, kivel nagyon hasznos vitaminokat tartalmaz, savasítja a bélflórát, ezáltal megelőzhető vele a hasmenés.

Tavaszi malac vásárlás, malac tartás - a malac helye


Az állatot mindig száraz bőven almozott, frissen meszelt, fertőtlenített istállóban, ólban helyezzük el. Az almozást nyári időszakban csökkenthetjük, de el ne hagyjuk, mivel az éjszakai kihűlt padozat felfázást, tüdőbetegséget okozhat. Törekedjünk a penész és rothadásmentes szalma használatára. Téli hideg időszakokban is gondoskodjunk a megfelelő szellőzésről, mert az istállóban a magas ammónia tartalmú levegő káros az állat légzőszerveire.


 Molics Lajos

 Állattenyésztés szakértő

 www.napsugarfarm.hu

 Kérdésed van? Tedd fel tanácsadónknak itt: Online Tanácsadás

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

megtermékenyítés

a hím és a női ivarsejt egyesülése; a megtermékenyített petesejt a zigóta. Az állatokban a... Tovább

alkének (olefinek)

egy kettős kötést (pi-kötés) tartalmazó ->szénhidrogének, telítetlen vegyületek. A kettős... Tovább

Tovább a lexikonra
Állattenyésztés