notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A tavaszi lemosó permetezésekről, metszés, gombaölő, fakadás, károsító, rügy, kezelés, aszkospóra szóródás, körte bolha, permetlé-fedettség, kéreg

Hirdetés

A tavaszi lemosó permetezésekről

Tóth Miklós

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

A tavaszi lemosó permetezések kettős hatását kell kiemelni, az egyik a metszés után a sebek lezárása gombaölő hatású aktív hatóanyaggal, a másik a károsítók telelő tömegének jelentős gyérítése. Ennek megfelelően ahhoz, hogy az első elvárt hatás megvalósuljon, a metszés után minél hamarabb el kell végezni.
A tavaszi lemosó permetezésekről, metszés, gombaölő, fakadás, károsító, rügy, kezelés, aszkospóra szóródás, körte bolha, permetlé-fedettség, kéreg

A második cél eléréséhez a kezelést minél közelebb kell vinni a fakadás időpontjához.


A lemosó permetezés minőségét, hatékonyságát alapvetően meghatározza az időzítés. A károsítók ellenálló alakban telelnek, gyakran védett körülmények között (a kórokozók termőtesteket nevelnek, telelő spórával vészelik át a kedvezőtlen körülményeket, behúzódnak a rügyek belsejébe, stb., a kártevők elrejtőznek, illetve speciális védelmet ad a telelő alak). Ez a speciális védelem a tél végéig kitart, éppen ezért az ilyenkor végzett kezelés kevésbé lesz hatékony. Meg kell várni a károsítók készülődését a tavaszi szaporodáshoz, az érzékeny fenológiai állapotukat, ekkor kell a kezelést elvégezni.


Ez gyakorlatban a növények fakadásával egy időben jön el, esetleg kevéssel megelőzi azt (megkezdődik az aszkospóra szóródás, a micélium növekedése elindul, a körte levélbolha megkezdi tojásrakását, kikelnek a levéltetű ősanyák, stb., vagyis a károsító aktivizálódik). Mindezek alapján a rügyfakadás idejére ütemezett kezelés javasolható.

Hirdetés


Általában egy kezelés elegendő, de kivétel ez alól is van. Ha korán végeztünk a metszéssel, és betartjuk a szabályt, hogy a metszési sebeket zárjuk le egy rezes lemosó permetezéssel, akkor szükség van pluszban egy rügyfakadásra időzített lemosó kezelésre is.


A lassan véget érő tél nem hozott igazán télies időjárást, s ebből következően a növények fakadása is korábban kezdődik, de ugyanakkor a termőhelytől és a növényfajtól függően nagy változatosságot mutat. (Február 22-én már virágzó mandulát láttam!) Hasonló megállapítást tehetünk a károsítókra is, van, ami már a napokban megjelenik, pl. körte levélbolha, s van, ami a szokásos idejében, később várható. Az előbbiek alapján azokban a kertekben, ahol korai virágzású csonthéjasok és későbbi fakadású almatermésűek is vannak, ott nem lehetséges az egyszeri kezelés, nem lehet optimálisan időzíteni, sajnos kétszer is el kell végezni ezt a növényvédelmi alapozó munkát.

Hirdetés


A hatékonyságot befolyásoló másik tényező a permetlé-fedettség. Alapelv, hogy a fa, bokor, tőke teljes felületét, kérget, repedéseket tökéletesen vonjuk be, áztassuk el a permetlével. Ez biztosítja, hogy a hatóanyag eléri a kórokozót, az olaj bevonja a kártevőt, s megakadályozza légzését. A konkrét permetlémennyiséget megmondani nem lehet, változik a korona méretétől, a művelésmódtól, a tenyészterülettől, ezért csak irányszámokat lehet adni.


Gyümölcsösökben 800-2000 l/ha (házikertben 8-20 l/100 m2), bogyósoknál 400-800 l/ha (házikertben 4-8 l/100 m2), szőlő esetében 1000-1400 l/ha (házikertben 10-14 l/100 m2).

Forrás: Magyar Rádió

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
305 983
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
7 549 104
Közösség

maedi es visna

juhok (és kecskék) lényegében azonos vírus által előidézett, két különféle kórképben... Tovább

dózis (adag)

1. (áeü.) Adott gyógyszer v. hatóanyag azon mennyisége, amelyet valamilyen kísérletben v.... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 227

Átlagos értékelés: 4.7