gyepápolás; tavaszi gyepápolás

8 lépés az egyszerű tavaszi gyepápoláshoz

NA
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

A gyepápolási feladatok pontos időzítését akkora tervezd, amikor már biztosan nem esik a hó. Bizonyos feladatokat el kell végeznünk tavasszal, hogy az év többi részében egészséges gyepet ápoljunk. Készíts egy ellenőrzőlistát ezekről a lépésekről, és máris zölden kezdheted a tavaszt! 

Tavaszi gyepápolás

Tavaszi gyepápolás lépései

A gereblyézés az első dolog, amit meg kell tenned, hogy felkészítsd a pázsitot az új növekedésre. Előfordulhat, hogy még van néhány lehullott levél a földön, azonban a kora tavaszi gereblyézést elsősorban az egy centinél mélyebb nád eltávolítása érdekében végzik.

Tekintsd ezt a pázsit tavaszi tisztításának. A pázsitfüvek azonban kora tavasszal kissé érzékenyek és sérülékenyek, ezért a legjobb megvárni, amíg a gyep elkezd kizöldülni, ami azt jelenti, hogy a fűszálak szilárdan gyökereznek, és a növények aktívan növekednek.

Rugalmas lombgereblyével alaposan, de óvatosan gereblyézd át, hogy segítsd feltörni a mély nádtetőt. Ha sok fűszálat észlelsz egymáshoz tapadva, akkor a hópenésznek nevezett gyepbetegség lehet a felelős. Az új fűnek nehézségei lehetnek áthatolni ezeken a matt foltokon, de a gereblyézés megoldhatja a problémát.

Tavaszi gyep rendbetétele

Tavaszi gyep hengerelés

Ha a tél folyamán a gyep felszíne egyenetlen lett, tavasszal érdemes hengerezni. A hengerelés segít egyenletesebbé tenni a talajt, javítja a gyep gyökérzetének talajjal való érintkezését, és serkenti a fűszálak növekedését.

Levegőztesd, ha szükséges

Ha a pázsiton sok közlekedés van, például sok futás és játék ugyanazon a helyen, az talajtömörödést okozhat.

A gyepszellőztető nyílásokat hoz létre a gyepben, amely lehetővé teszi, hogy a víz és a levegő behatoljon a talajba, és elérje a helyi gyökereket. Bérelhetsz gyepszellőztetőt, vagy ha kicsi pázsit van, használj kézi levegőztetőt. A tavasz nem az ideális időszak a pázsit levegőztetésére, de a körülmények megkövetelhetik. Ha a talaj olyan mértékben tömörödik, hogy a meglévő fű nem tud növekedni, tavasszal szükség lehet a levegőztetésre.

Általában azonban a tavaszi levegőztetést nem javasoljuk, mert a levegőztető lyukak tökéletes helyet biztosítanak a gyommagok csírázásához. A gyepgyomok az első magvak, amelyek tavasszal csíráznak, és a pázsit levegőztetése felkavarja őket. Ha tavasszal szellőztetni kell mindenképpen, akkor ezt akkor tedd, miután a gyomnövények elkezdtek növekedni, de még azelőtt, hogy magozni kezdenének.

Mérd fel a talajt

A talajt beborító moha a savas talaj jele is lehet. A talaj savasságát vagy lúgosságát a pH-skála méri, a 7 a tökéletesen semleges talajt jelenti. A savas talajok pH-értéke 7 alatt van, míg a lúgos talajokon 7-nél magasabb.

A fű szereti a semleges pH -értéket , és ha a talaj jóval kívül esik ezen a tartományon, akkor moha nőhet. Különféle talajmódosítások használhatók a pH-érték visszaállítására a fűtermesztéshez szükséges optimális szintre. Az őrölt mészkő hozzáadása például egy általános módszer a savas talajok pH-értékének emelésére. Ez azonban nem gyors megoldás, mivel a meszezés fokozatosan érvényesül. A túl lúgos talaj gyepproblémákat is okozhat. 

Túlvetés

A kutyák, a nagy forgalom vagy az elhanyagoltság miatt csupasz foltokkal tarkított pázsiton fűmagot kell alkalmazni a foltok kitöltéséhez. A túlvetés az a folyamat, amikor a vetőmagot a meglévő fűre vetik. Túlvetéskor alkalmazz lassú felszabadulású nitrogénműtrágyát (indító műtrágyát). Tartsd nedvesen az új magot, amíg ki nem hajt és aktívan növekszik. Öt héttel a fű kicsírázása és kihajtása után megkezdheted a normál trágyázási rutint, gyors kioldódású nitrogénműtrágyával.

Az is lehet, hogy csak a látható csupasz foltokra vetjük ki a vetőmagot, de csinálhatjuk úgy, hogy a teljes gyepet átvetjük, hogy a pázsit vastag és egészséges maradjon. Az ősz a legkedvezőbb időszak a túlvetés elvégzésére, de ha a fűnek nagy szüksége van segítségre, tavasszal megteheted. 

Trágyázás

Sok szakértő azt javasolja, hogy tavasszal könnyebb trágyázás az észszerűbb, késő ősszel pedig erősebbet lehet választani a hűvös évszakban. A túl sok műtrágya tavasszal betegségekhez és gyomproblémákhoz vezethet.

Alkalmazz gyomirtó szereket

A pitypang virágok, amelyek egyben makacs évelők is, először tavasszal jelennek meg. Hogy megszabadulj ettől a gyomtól, vágd le a virágszárukat. Vagy, ha ambiciózusabb vagy, ásd ki őket a gyökerüknél fogva egy olyan eszközzel, amellyel kiveszed a teljes gyökeret, és ez megakadályozza, hogy újra kikeljen. Különféle  gyomirtó szerszámok állnak rendelkezésre, amelyek jó munkát végeznek. Ha úgy döntesz, hogy gyomirtót permetezel a pitypangra, vegyél egy  széleslevelű  gyomok elleni készítményt. 

Szerviz a fűnyírónak

A tavasz azt is jelenti, hogy ideje elővenni a fűnyírót , és egyszer átjárati használat előtt.  Évente egyszer végezd el a fűnyíró szervizét. Három egyszerű lépésben visszaállíthatod fűnyíródat csúcsformába. A legfontosabb hangolási feladatok közé tartozik a kaszapenge élezése. A rendszeres élezés biztosítja, hogy a penge levágja a füves növényeket, nem pedig elszakítja, ami szép zöld pázsitot eredményez, nem pedig egy rongyos barna valamit. 
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

méhcsalád

szűkebb értelemben a benne együtt élő méhegyedek összessége, függetlenül koruktól,... Tovább

Shakira (Szegedi SC 436)

Kukorica Cél: szemes Leírás:A címerhányás idöpontja közepesen korai. A kalászkapelyva... Tovább

Tovább a lexikonra
Gyeptermesztés