Tavaszi gabona beiktatása a vetésforgóba

CSAK VETNI KELL!

Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Minden gazdálkodónak évről-évre eltérő termesztési feltételek között kell megfelelni a gabonapiac egyre növekvő elvárásainak. Ebben jelentős szerephez jut a stabil biológiai alapot biztosító fajta és annak minősített vetőmagja. A célnak megfelelő fajta fémzárolt vetőmagja, és a termőhelyhez adaptált, célirányos agrotechnika harmóniája alapozza meg a gabonatermesztés eredményességét. Minden évben vannak olyan esetek, amikor érdemes, illetve szükséges tavaszi gabona – tavaszi árpa, tavaszi búza, zab – beiktatása a vetésforgóba.
Tavaszi gabona beiktatása a vetésforgóba
 

Minden gazdálkodónak évről-évre eltérő termesztési feltételek között kell megfelelni a gabonapiac egyre növekvő elvárásainak. Ebben jelentős szerephez jut a stabil biológiai alapot biztosító fajta és annak minősített vetőmagja. A célnak megfelelő fajta fémzárolt vetőmagja, és a termőhelyhez adaptált, célirányos agrotechnika harmóniája alapozza meg a gabonatermesztés eredményességét. Minden évben vannak olyan esetek, amikor érdemes, illetve szükséges tavaszi gabona – tavaszi árpa, tavaszi búza, zab – beiktatása a vetésforgóba.

 

 

Gondoljon csak arra:

amikor a későn betakarított kukorica vagy cukorrépa után már nem lehet optimális időben elvetni az őszi kalászosokat,

amikor a tél folyamán az őszi vetés a mezei rágcsálók károsítása következtében nagyobb foltokban kipusztul,

a jelenlegi téli kemény fagyok vagy a belvíz várható kártétele miatt sok táblát tavaszi növénykultúrával kell újra vetni,

a kukoricabogár egyre nagyobb területen tapasztalható kártétele esetén az egyik leghatékonyabb védekezést a vetésváltás jelenti,

amikor hosszabb távon kereslet mutatkozik olcsón megtermelhető takarmány árpára, zabra, illetve a minőségbúzára,

továbbá nyitva áll a megtermelt tavaszi árpa és búza intervenciós felajánlásának lehetősége is.

A martonvásári tavaszi árpa-program sikerfajtája, a JUBILANT, a ’90-es évek közepétől a legnagyobb területen termesztett sörárpafajta Magyarországon. Több mint egy évtizede tartó sikerét agronómiai és feldolgozóipari értékeinek köszönheti. A Kárpát-medence szélsőségekre hajlamos klímáján, alkalmazkodó képességét és kiváló termésstabilitását több, különböző évjáratban is bizonyította. A JUBILANT termesztése évről-évre biztos jövedelmet eredményez, mert itthon és számos szomszédos országban is a malátázás egyik fő fajtája. A malátagyárak alacsony fehérje-tartalma (9,5-11,5%), kiváló osztályozottsága, és kedvező malátázási tulajdonságai miatt vásárolják fel.

Az elmúlt néhány évben több államilag újonnan elismert tavaszi sörárpa fajta üzemi tesztelését indítottuk el. Új, honosított fajtáink a Jubilant sikereinek egyik alapját jelentő kiváló alkalmazkodó képességgel rendelkeznek.

A NITRAN középkorai érésidejű fajta. Jó szárszilárdságú, magja középnagy (EMT 45 g), a 2,5 mm-es rostán nagyon jó az osztályozottsága. Lisztharmattal, rinhospóriumos levélfoltossággal és árparozsdával szemben jó az ellenálló képessége.

A BIATHLON középkorai tavaszi árpa fajta. Közepes növénymagasságú, megdőléssel szemben jó ellenálló képességű. Lisztharmattal, rinhospóriumos levélfoltossággal és árparozsdával szemben jó ellenálló képességgel rendelkezik. Jó az osztályozottsága, átlagon felüli extrakt tartalom (82,6%) jellemzi.

Tavaszi árpa fajtáink, kiváló alkalmazkodó-képességük következtében eredményesen termelhetők nem csak a hagyományos, hanem a legtöbb alternatív sörárpatermelő körzetben is.

A talajvizsgálatra alapozott tápanyagellátás biztosítja az optimális termés mennyiséget és minőséget. A sörárpa termesztés során kerülni kell a hormon bázisú gyomirtó szerek alkalmazását. Gombaölő szerek használata lisztharmat és helminthosporiumos fertőzés esetén, a fajták érzékenységétől függően indokolt.

A tavaszi búza termesztése nem jellemző Magyarországon, de találhatók olyan körzetek, ahol kedvező környezeti adottságok lehetővé teszik a tavaszi búza termesztését. Emellett adódhat olyan helyzet, amikor szükségessé válik felhasználása a vetésforgóban.

A LONA járó búza, gyenge fagyállósággal, ezért termesztését kizárólag tavaszi vetésben ajánljuk. Vetését a kalászos választék bővítése céljából, az őszi vetések meghiúsulása, részleges vagy teljes kipusztulása esetén, illetve későn lekerülő elővetemények után javasoljuk. Minél korábban sikerül elvetni (február vége–március első fele), annál nagyobb az eredményes termesztés esélye. Lisztharmattal és levélrozsdával szemben ellenálló.

A LONA tavaszi búza fajta fontosabb minőségi értékei

(malomipari vizsgálat 2003.)

LONA fajtánk minősége a legigényesebb nyugat-európai elvárásoknak is megfelel. Farinográf értéke saját vizsgálataink alapján A1–A2, sikértartalma 32–35% között változik, a sikér minősége kiváló. Lisztjéből nagy térfogatú kenyér süthető. Javító minőségű búza termesztésére javasolható.

A zab az egyik legértékesebb takarmány a tenyész- és fiatal állatok, valamint a lovak számára. Nagy fehérje-, keményítő- és zsírtartalma, valamint a benne lévő oldható dietikus rostnak köszönhetően kitűnő az étrendi hatása. Szalmája is alkalmas takarmányozásra, időben történő aratás esetén. A zab a humán táplálkozásban is értékes alapanyag.

A HETMAN jó termőképessége kiváló beltartalmi értékekkel párosul. Fehérje-tartalma 2001-ben 14,8%, 2002-ben 14,5%, 2003-ban pedig 15,8% volt.

A KOMES a szárazabb körülményeket a zabfajták átlagánál jobban tolerálja. Kiváló potenciális termőképességét elsősorban a jó bokrosodó képességéből eredő területegységenkénti nagy bugaszámnak köszönheti.

A KWANT a legnagyobb termőképességű genotípusok közé tartozó erősen bokrosodó, jó állományképző, kiváló alkalmazkodó-képességű fajta. Nagy termőképessége részben az átlagosnál nagyobb ezermagtömegének is köszönhető.

A CACKO csupasz zab az elmúlt évek kísérleteiben a csupasz zabfajták közül a legjobb termőképességűnek bizonyult. Szemtermése a pelyvás zabfajtáknál 25-30%-kal kevesebb. Fehérje tartalma rendkívül magas – termőhelytől, évjárattól függően – 16,5% és 18,6% között változik. Magas fehérjetartalma miatt az állatok takarmányozásához tápokban hüvelyesek helyett használható.

A fajtákkal kapcsolatban további tájékoztatást az Elitmag Kft. munkatársaitól kaphat. Az I. fokú fémzárolt vetőmagot kizárólag az Elitmag Kft. forgalmazza a vetőmag előállítók részére. A II. fokú, közvetlen árutermesztésre szolgáló vetőmagot keresse az Elitmag Kft-nél és vetőmag előállító, illetve forgalmazó partnereinél.

Mv ELITMAG Kft., Martonvásár

Tel: 22/569-230, 22/460-020

www.elitmag.huForrás: Agrárágazat

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

csupasz zab (Avena nuda L.)

a pázsitfüvek családjának tagja. Magvai hamar kiperegnek. Elvétve termesztik. Tovább

Solea (STRU 2111)

Cukorrépa Cél: rizománia és rizoktónia toleráns Leírás:Monogerm, diploid hibrid, a... Tovább

Tovább a lexikonra