Ekkor kell elkezdeni a füvet nyírni tavasszal

Mikor kezdjük el a fűnyírást tavasszal? - Szakértői tippek a megfelelő időzítéshez

ZH
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Ha nem vagy biztos benne, hogy tavasszal mikor vedd elő először a fűnyírót, hagyatkozz ezekre a profi kertészekről származó tanácsokra a tavaszi fűnyírás kapcsán.

fűnyírás tavasszal

Mikor kezdjük el nyírni a füvet tavasszal?

Lehet, hogy már érezzük a nap melegét, és halljuk a madarak énekét, de ez azt is jelenti, hogy ideje elkezdeni tavasszal füvet nyírni? Ha még nem vagy biztos abban, hogy már elkezdheted-e a tavaszi fűnyírást, a segítség kéznél van.

Bár lehet, hogy lépést tartasz azzal, hogy milyen gyakran kell füvet nyírni, problémásabbnak tűnhet annak ismerete, hogy mikor kezd el a fűnyírást a vegetációs időszak elején. Túl késő lesz, ha azzal szembesülsz, hogy a fűnyírót a hosszú, rakoncátlan füvön keresztül tolod keresztül, ami mérhetetlen károkat okoz; túl korán van a fűnyíráshoz, ha attól tartasz, hogy soha nem gyógyul meg.

A gyepszakértők szerint azonban tavasszal nincs kitűzött dátum, amikor az év első nyírását le kell nyírni, de kiderül, van néhány fontos jel, amire figyelni kell. Tehát, hogy segítsünk eldönteni, hogy ideje van-e a tavaszi fűnyírásnak, konzultáltunk vezető gyepápolási szakemberekkel, és a következőket tanácsolják.

Tavaszi fűnyírás időpontja

Nincs konkrét dátum, amikor tavasszal el kell kezdeni a fűnyírást. Ha a talaj hőmérséklete 10˚C-ra emelkedett, a fű valószínűleg beindít valamiféle növekedést.
Jó lehet elég korán kijutni, mint például az év kezdete előtt megnyomni a reset gombot. Csak ne várjunk túl sokáig, ahol igazán hosszú füvet kell majd megskalpolni; ez kontraproduktív lehet.

Jelek, amik a tavaszi fűnyírás idejét jelzik

A tél utáni fűnyírás megkezdésének pontos dátuma számos különböző tényezőtől függ, mint például a hely, az aktuális éghajlat és a pázsit állapota.

Általában meg kell várni, amíg a fű elkezd aktívan nőni, és legalább 7 cm magasságot eléri, mielőtt elkezdenénk a fűnyírást. Sok területen a tavaszi szezon a fű gyors növekedésének időszakát hozza, és előfordulhat, hogy hetente egyszer le kell nyírnia a pázsitot, hogy szép és egészséges legyen. 

A legjobb időpont tavasszal kezdeni a fűnyírást, amikor a fű körülbelül 7 cm magas. Ez lehetővé teszi, hogy a fű egyenletesen töltődjön fel, és segít megelőzni a héjasodást.

A növekedésnek ez a szakasza gyakran március közepe és vége körül következik be a hűvösebb és mérsékelt égövi régiókban, de érdemes néhány hétig figyelemmel kísérni a növekedési ütemet, mielőtt úgy döntenénk, hogy leporoljuk a fűnyírót.

A hőmérsékleten és az éghajlaton kívül néhány egyéb tényező is befolyásolhatja a pázsit növekedési ütemét, és azt, hogy mikor kell kivenni a fűnyírót a szezon első vágásához.

Ha a pázsit jó állapotban van, és egész ősszel és télen megfelelően gondozták, március végére vagy április elejére nyírásra készen kell lennie. Ha azonban a pázsit rossz állapotban van, lehet, hogy a fűnyírás megkezdése előtt további gondozást és odafigyelést igényel. Ez magában foglalhatja a kikeltést, a levegőztetést, a pázsit trágyázását és a túlvetést, amelyek mindegyike elősegítheti a fű egészséges növekedését és felkészítheti a gyepet a növekedési időszakra.

Mindenesetre érdemes figyelemmel kísérni a pázsit állapotát, és szükség szerint módosítani a fűnyírás ütemezését, hogy a fű egészségesen nőjön és a legjobban nézzen ki.

MILYEN HÓNAPBAN KELL KEZDENI A FŰNYÍRÁST?

Ez a dátum valóban a lakóhelyedtől, a helyi éghajlattól és a meglévő pázsit állapotától függ. Általában várjunk március közepéig vagy végéig, amikor a fű eléri a 7 cm körüli magasságot, és próbáljuk meg harmadával csökkenteni a magasságát. Ha többet nyírunk le, az megterheli a füvet, és lelassítja a jövőbeni növekedést, esetleg gyengíti a gyepet.

MIKOR KELL ELKERÜLNI TAVASZI FŰNYÍRÁST?


Ha nemrég ültettünk el fűmagot, az újonnan vetett gyep túl korai levágása leállíthatja annak fejlődését, ami ritka és foltos gyepet eredményez. Az első fűnyírás előtt várjuk meg, amíg a fűszálak legalább 5 centisre nőnek. Állítsuk magasra a fűnyírókéseket, hogy elkerüljük a növények megterhelését, és hagyjunk 5-7 napos pihenőidőt, mielőtt megismételnénk a fűnyírást.

A túl korai vagy túl késői fűnyírás szintén problémákat okozhat. A túl korai fűnyírás, amikor még harmat lepi el a talajt, az a fűnyírókések eltömődését okozhatja, és a füvet húzni, nem pedig vágni fogja. A késő délutáni vagy esti vágás a gombaspórák megragadásához vezethet, és egyik napról a másikra kifejlődik.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-04-16

Kezdő kertészeknek is - 3 zöldség, ami garantáltan sikerül

Kertészkedni szeretnél, de nem tudod, hol kezd? Fedezd fel a 3 ideális zöldséget kezdőknek! Gyorsan növőek, ízletesek és minimális erőfeszítéssel termeszthetők.

2024-04-16

Egy kertész szerint ezt kell tenned, ha a paradicsom palántád lábszáras lett

Sokatok már nevelgetni a paradicsom palántáit és észrevehetitek, hogy lábszáras lehet néhány növény, de van rág megoldás, kövessétek ezeket a tippeket ti is!

2024-04-16

Titkos trükk a hagyma örök életéhez: Soha többé nem kell magot venned!

Fedezd fel a titkos trükköt, amellyel örökké életben tarthatod a hagymát! Soha többé nem kell hagymát vásárolnod a boltban vagy magról újrakezdened a folyamatot!

2024-04-15

Ültesd el együtt a hagymát és a répát, elmondom miért

A hagyma és a répa remek társnövényei egymásnak, elmondom nektek miért érdemes őket egymás mellé ültetni a kertben. Ezek után biztos ti is így fogjátok csinálni!

2024-04-16

Ez az 5 legjobb fűszernövény, ami elriasztja a kártevőket

Ültessünk fűszernövényeket a kertünkbe, és űzzük el a kártevőket vegyszerek nélkül! Vegyszermentes kártevőriasztás a kertben: ízletes fűszernövényekkel! I

2024-04-16

Ideje elültetni a cukkinit, mutatjuk, hogyan csináld helyesen!

Egyre népszerűbb a cukkini hazánkban is. Ültess 2024-ben te is cukkinit, mutatjuk, hogy mikor, és hogyan csináld, hogy a legtöbb, legjobb termésed legyen!

2024-04-11

Ültessük el MOST a nyáron virágzó cserjéket!

Április és május a tökéletes időszak a nyáron virágzó cserjék ültetéséhez, ezért most kertészünk elhozta nektek a legjobb tanácsokat, tippeket a nyári cserjékhez!

2024-04-16

Csodaszép, egyszerűen gondozható: Így ültess margarétát!

A margaréta nem elég, hogy csodaszép, sokak legnagyobb kedvenc virága, számos néphiedelem kapcsolódik hozzá, gyógyhatása van. Nézd milyen egyszerű az ültetése!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

dajkatehén

a húshasznosítású tehéntartásban a borjakat szoptatva nevelik fel (—>borjúnevelés).... Tovább

papillóma

a —>hámszövet jóindulatú, de a bőrben, a nyálkahártyákban gyakran több helyen... Tovább

Tovább a lexikonra
Gyeptermesztés Házi kert kert Kertészet kertfenntartás