Ekkor kell elkezdeni a füvet nyírni tavasszal

hirdetes

Mikor kezdjük el a fűnyírást tavasszal? - Szakértői tippek a megfelelő időzítéshez

ZH
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Ha nem vagy biztos benne, hogy tavasszal mikor vedd elő először a fűnyírót, hagyatkozz ezekre a profi kertészekről származó tanácsokra a tavaszi fűnyírás kapcsán.

fűnyírás tavasszal

Mikor kezdjük el nyírni a füvet tavasszal?

Lehet, hogy már érezzük a nap melegét, és halljuk a madarak énekét, de ez azt is jelenti, hogy ideje elkezdeni tavasszal füvet nyírni? Ha még nem vagy biztos abban, hogy már elkezdheted-e a tavaszi fűnyírást, a segítség kéznél van.

Bár lehet, hogy lépést tartasz azzal, hogy milyen gyakran kell füvet nyírni, problémásabbnak tűnhet annak ismerete, hogy mikor kezd el a fűnyírást a vegetációs időszak elején. Túl késő lesz, ha azzal szembesülsz, hogy a fűnyírót a hosszú, rakoncátlan füvön keresztül tolod keresztül, ami mérhetetlen károkat okoz; túl korán van a fűnyíráshoz, ha attól tartasz, hogy soha nem gyógyul meg.

A gyepszakértők szerint azonban tavasszal nincs kitűzött dátum, amikor az év első nyírását le kell nyírni, de kiderül, van néhány fontos jel, amire figyelni kell. Tehát, hogy segítsünk eldönteni, hogy ideje van-e a tavaszi fűnyírásnak, konzultáltunk vezető gyepápolási szakemberekkel, és a következőket tanácsolják.

Tavaszi fűnyírás időpontja

Nincs konkrét dátum, amikor tavasszal el kell kezdeni a fűnyírást. Ha a talaj hőmérséklete 10˚C-ra emelkedett, a fű valószínűleg beindít valamiféle növekedést.
Jó lehet elég korán kijutni, mint például az év kezdete előtt megnyomni a reset gombot. Csak ne várjunk túl sokáig, ahol igazán hosszú füvet kell majd megskalpolni; ez kontraproduktív lehet.

Jelek, amik a tavaszi fűnyírás idejét jelzik

A tél utáni fűnyírás megkezdésének pontos dátuma számos különböző tényezőtől függ, mint például a hely, az aktuális éghajlat és a pázsit állapota.

hirdetes

Általában meg kell várni, amíg a fű elkezd aktívan nőni, és legalább 7 cm magasságot eléri, mielőtt elkezdenénk a fűnyírást. Sok területen a tavaszi szezon a fű gyors növekedésének időszakát hozza, és előfordulhat, hogy hetente egyszer le kell nyírnia a pázsitot, hogy szép és egészséges legyen. 

hirdetes

A legjobb időpont tavasszal kezdeni a fűnyírást, amikor a fű körülbelül 7 cm magas. Ez lehetővé teszi, hogy a fű egyenletesen töltődjön fel, és segít megelőzni a héjasodást.

A növekedésnek ez a szakasza gyakran március közepe és vége körül következik be a hűvösebb és mérsékelt égövi régiókban, de érdemes néhány hétig figyelemmel kísérni a növekedési ütemet, mielőtt úgy döntenénk, hogy leporoljuk a fűnyírót.

A hőmérsékleten és az éghajlaton kívül néhány egyéb tényező is befolyásolhatja a pázsit növekedési ütemét, és azt, hogy mikor kell kivenni a fűnyírót a szezon első vágásához.

Ha a pázsit jó állapotban van, és egész ősszel és télen megfelelően gondozták, március végére vagy április elejére nyírásra készen kell lennie. Ha azonban a pázsit rossz állapotban van, lehet, hogy a fűnyírás megkezdése előtt további gondozást és odafigyelést igényel. Ez magában foglalhatja a kikeltést, a levegőztetést, a pázsit trágyázását és a túlvetést, amelyek mindegyike elősegítheti a fű egészséges növekedését és felkészítheti a gyepet a növekedési időszakra.

Mindenesetre érdemes figyelemmel kísérni a pázsit állapotát, és szükség szerint módosítani a fűnyírás ütemezését, hogy a fű egészségesen nőjön és a legjobban nézzen ki.

MILYEN HÓNAPBAN KELL KEZDENI A FŰNYÍRÁST?

Ez a dátum valóban a lakóhelyedtől, a helyi éghajlattól és a meglévő pázsit állapotától függ. Általában várjunk március közepéig vagy végéig, amikor a fű eléri a 7 cm körüli magasságot, és próbáljuk meg harmadával csökkenteni a magasságát. Ha többet nyírunk le, az megterheli a füvet, és lelassítja a jövőbeni növekedést, esetleg gyengíti a gyepet.

MIKOR KELL ELKERÜLNI TAVASZI FŰNYÍRÁST?


Ha nemrég ültettünk el fűmagot, az újonnan vetett gyep túl korai levágása leállíthatja annak fejlődését, ami ritka és foltos gyepet eredményez. Az első fűnyírás előtt várjuk meg, amíg a fűszálak legalább 5 centisre nőnek. Állítsuk magasra a fűnyírókéseket, hogy elkerüljük a növények megterhelését, és hagyjunk 5-7 napos pihenőidőt, mielőtt megismételnénk a fűnyírást.

A túl korai vagy túl késői fűnyírás szintén problémákat okozhat. A túl korai fűnyírás, amikor még harmat lepi el a talajt, az a fűnyírókések eltömődését okozhatja, és a füvet húzni, nem pedig vágni fogja. A késő délutáni vagy esti vágás a gombaspórák megragadásához vezethet, és egyik napról a másikra kifejlődik.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-05-31

Az 5 legszebb Dália fajta – Ha igazi különlegességet szeretnél a kertedbe

Ha érdekelnek a dáliák és szeretnéd megismerni az öt legszebb fajtájukat, akkor olvasd tovább ezt a cikket. Összegyűjtöttük az öt legszebb dáliafajtát!

2023-05-31

Levendulatermesztési hibák – a 6 legnagyobb elkerülendő hiba a kertészek szerint

Ebben a cikkben felsorolunk hat olyan gyakori hibát, amelyeket érdemes elkerülni a levendulatermesztés során, ahogy egy kertészeti szakértő javasolja.

2023-05-27

Ismerd meg a kerti Holdviolát – Nem csak a neve miatt olyan különleges

A holdviola (Lunaria annua), más néven ezüstvirág vagy pénzvirág, egy varázslatos növény, amely különleges és megkapó szépséggel bír. Ismerd meg közelebbről!

2023-06-02

A zsálya pozitív hatásai, nem is hinnéd mennyi mindenre jó

A zsálya sokoldalú, egyedülálló tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek számos egészségügyi előnnyel járnak. Mutatjuk is a zsálya pozitív hatásait az egészségre!

2023-06-02

Így termessz fügét cserépben egyszerűen a teraszodon

Ha szereted a fügét, akkor érdemes neked is otthon, a teraszodról termeszteni kényelmesen cserépben. Megmutatjuk ehhez a szükséges tippeket és trükköket!

2023-05-30

5 kerti tevékenység, amit a gyerekre bízhatsz, és mindketten jól jártok vele

Tanítsd meg a gyerekednek a kertészkedés egy-két trükkjét, ő is élvezni fogja, hogy csinálhat valamit a nyári szünetben, és neked is több időd jut pihenni!

2023-05-31

Dobd fel a kertedet, készíts csodaszép kerti lámpásokat

Nyaranta elkel néhány olyan apróság, mint az alábbiakban bemutatott lámpások. Olyan kreatív ötleteket mutatunk neked, amik egy fillérbe sem kerülnek!

2023-06-01

7 gyakori ok, amiért a muskátli levelei megsárgulnak

Miért sárgul a muskátli levele? Van, ami természetes folyamat és nem kell aggódnunk érte, de létezik olyan sárgulás is, amit orvosolni kell minél gyorsabban.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

magnézium (Mg)

az —>alkáliföldfémekhez tartozó elem. Biol. jelentősége széles körű (—>biogén... Tovább

jellegtelen talaj

olyan fiatal talaj, amely még nem mutat semmilyen ->talajtípussal rokonságot (pl. nyers... Tovább

Tovább a lexikonra
Gyeptermesztés Házi kert kert Kertészet kertfenntartás