Védekezés a tavaszi fagykárok ellen

hirdetes

Elképesztően fontos a tavaszi fagyvédelem – Tippek szakértőktől

Szélesi Ferenc - Főkertész
A tavaszi fagyvédelem bevált módszerei

Tavaszi fagyvédelem – Takarás alkalmazása

Másik közismert és bevált módszer a takarás. Ha ezt a módszert választjuk, akkor mindenképpen olyan takaróanyagot keressünk, ami porózus, jó hőszigetelő, nagy levegőtartalmú és nem ereszti át a felszín által kibocsátott hősugarakat. Tökéletes lehet erre a célra a fa, a nádpalló, a keménypapír, bármilyen üvegfelület, amit viszont mindenképpen kerüljünk, az a polietilén fólia, mivel ez a hosszúhullámú sugárzás nagyobb részét átereszti. A takarást mezőgazdasági kultúrában is lehet alkalmazni, de tény, hogy könnyebb kertészeti kultúrákban bevetni.

Takaráshoz használhatunk előre elkészített állványrendszert, de természetesen házilag is előállíthatjuk. Ha ezt a módszert választjuk, akkor ügyeljünk arra, hogy a fedőanyag ne érintse a növényt, mert akkor hővezetés útján következik be kárt okozó erőteljes lehűlés. A takarás nagy előnye, hogy ne igényel sok munkát, gazdaságos, alkalmazható zöldségfélék és dísznövények esetében, valamint alacsonyabb gyümölcsfáknál is. Hátránya viszont az, hogy a magasabb növekedési habitusú növények takarását szinte lehetetlen megoldani. 

hirdetes

Tavaszi fagyvédelem – Öntözés

Kevésbé ismert (de a leghatékonyabb) fagyvédelmi módszer az esőszerű öntözés. Érdekes a hatásmechanizmusa: a növény felületére jutatott víz megfagy, de ha a jégre folyamatosan víz esik, az így keletkező keverék hőmérséklete 0 Celsius fok marad, függetlenül attól, hogy a környezet hőmérséklete mennyi. Mivel ez alacsonyabb, mint a védett növényi szerv hőmérséklete, a kisugárzás és párolgás útján hőenergiát veszít.

hirdetes

A levegő által történő hőelvonás annál erőteljesebb, minél nagyobb a szélsebesség. A kísérleti tapasztalatok szerint -6 Celsius fokos fagy kártételének elhárításához legalább 2-3 mm/h erőszerű intenzitás biztosítja a kívánt hatást. A fagyvédő öntözést egészed addig kell végeznünk, amíg a hőmérséklet annyira felmelegszik, hogy a jégréteg felolvad.

Érdemes ennek tükrében megterveznünk az öntözőrendszerünket (a csöveket, a berendezést megfelelően védeni a fagyoktól) – akár a -10 Celsius fokos kisugárzási fagyok károsító hatása ellen is hatékonyan védekezhetünk, amíg a növényekről leolvad a jég. Remélem, hogy tudtam segíteni nektek, óvjátok meg eredményesen növényeiteket! 

Leonie Schoppema képe a Pixabay -en.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


élelmiszer-ellenőrzés

célja az élelmiszer-higiénia és élelmiszer-minőségi előírások együttes és összehangolt... Tovább

Konrad Lorenz Természet- és Állatvédõ Egyesület

Állatvédõ szervezet Utcán talált kóborló, sérült állatok befogadása, gazdához... Tovább

Tovább a lexikonra
Növényvédelem