Védekezés a tavaszi fagykárok ellen

hirdetes

Elképesztően fontos a tavaszi fagyvédelem – Tippek szakértőktől

Szélesi Ferenc - Főkertész, NA
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

A tavaszi fagyvédelem bevált módszerei

Tavaszi fagyvédelem – Takarás alkalmazása

Másik közismert és bevált módszer a takarás. Ha ezt a módszert választjuk, akkor mindenképpen olyan takaróanyagot keressünk, ami porózus, jó hőszigetelő, nagy levegőtartalmú és nem ereszti át a felszín által kibocsátott hősugarakat. Tökéletes lehet erre a célra a fa, a nádpalló, a keménypapír, bármilyen üvegfelület, amit viszont mindenképpen kerüljünk, az a polietilén fólia, mivel ez a hosszúhullámú sugárzás nagyobb részét átereszti. A takarást mezőgazdasági kultúrában is lehet alkalmazni, de tény, hogy könnyebb kertészeti kultúrákban bevetni.

Takaráshoz használhatunk előre elkészített állványrendszert, de természetesen házilag is előállíthatjuk. Ha ezt a módszert választjuk, akkor ügyeljünk arra, hogy a fedőanyag ne érintse a növényt, mert akkor hővezetés útján következik be kárt okozó erőteljes lehűlés. A takarás nagy előnye, hogy ne igényel sok munkát, gazdaságos, alkalmazható zöldségfélék és dísznövények esetében, valamint alacsonyabb gyümölcsfáknál is. Hátránya viszont az, hogy a magasabb növekedési habitusú növények takarását szinte lehetetlen megoldani. 

hirdetes

Tavaszi fagyvédelem – Öntözés

Kevésbé ismert (de a leghatékonyabb) fagyvédelmi módszer az esőszerű öntözés. Érdekes a hatásmechanizmusa: a növény felületére jutatott víz megfagy, de ha a jégre folyamatosan víz esik, az így keletkező keverék hőmérséklete 0 Celsius fok marad, függetlenül attól, hogy a környezet hőmérséklete mennyi. Mivel ez alacsonyabb, mint a védett növényi szerv hőmérséklete, a kisugárzás és párolgás útján hőenergiát veszít.

hirdetes

A levegő által történő hőelvonás annál erőteljesebb, minél nagyobb a szélsebesség. A kísérleti tapasztalatok szerint -6 Celsius fokos fagy kártételének elhárításához legalább 2-3 mm/h erőszerű intenzitás biztosítja a kívánt hatást. A fagyvédő öntözést egészed addig kell végeznünk, amíg a hőmérséklet annyira felmelegszik, hogy a jégréteg felolvad.

Érdemes ennek tükrében megterveznünk az öntözőrendszerünket (a csöveket, a berendezést megfelelően védeni a fagyoktól) – akár a -10 Celsius fokos kisugárzási fagyok károsító hatása ellen is hatékonyan védekezhetünk, amíg a növényekről leolvad a jég. Remélem, hogy tudtam segíteni nektek, óvjátok meg eredményesen növényeiteket! 

Leonie Schoppema képe a Pixabay -en.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-03-23

Ez a 10 legjobb illatú virág a világon

Te is észrevetted már, hogy két különböző virágnak véletlenül sincsen ugyanolyan illata? De vajon melyik virágnak van a legjobb, legkellemesebb illata a világon?

2023-03-16

Az esővíz gyűjtése jót tesz a növényeknek, a környezetnek és a pénztárcádnak – így készíthetsz esővíz hordót

Az esőhordó otthoni elkészítése egyszerűbb, mint gondolnád, és több okból is kifizetődő. Nagyszerű módja, hogy fenntarthatóbbá válj, és csökkentsd a vízszámlát

2023-03-20

5 tipikus tavaszi ültetési hiba, amit kerülj el!

Itt a tavasz, irány a kert, és dobjunk össze egy csodaszép kertet, amire később büszkék lehetünk, nem igaz? Vagy ácsi, és gondoljuk át ezt az egészet!

2023-03-16

Hogyan írtsd ki a gyomokat az ágyásból anélkül, hogy károsítanád a növényeket – óvd meg a virágokat és a cserjéket ezekkel a szakértői tippekkel!

A gyomok gyors növekedése minden kertész életét megnehezítik, főleg, ha olyan helyen kezdenek növekedni, ahol igazán nem kéne, mint például a veteményes.

2023-03-21

Olcsó, újrahasznosított, kreatív kerti ötletek, amiket imádni fogsz

Olyan egyszerű, de nagyszerű, kreatív kerti ötletek jönnek, amik annyira mutatósak, hogy szinte már elájulunk tőlük, mégis némelyik egy forintba sem kerül!

2023-03-07

Mit kell tavasszal megmetszeni? 5 növény, amit ne hagyj ki a metszési szezonból!

Sok növényt tavasszal le kell metszeni, beleértve a levendulát, az orgonát és a díszfüvet. A tavaszi metszés nagyobb növekedést és több virágot tesz lehetővé.

2023-02-24

Késő van már a lemosó permetezéshez?

Mikor van ideje a lemosó permetezésnek és mikor késő már elvégezni? Cikkünkben bővebben kifejtjük mikor kell elvégezni a gyümölcsfák lemosó permetezését.

2023-03-22

5 kreatív kerti ötlet egyszerű raklapokkal- a raklap kerti felhasználása kreatívan

Nem gondoltad volna, milyen hasznos tud lenni egy raklap a kertben! Íme 5 mód a raklap kreatív kerti felhasználására, amit leesik majd az állad.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

vakonddrénezés

a ->talajcsövezés egyik hagyományos módja, amikor a szivar alakú, ún. vakondekével a talajba... Tovább

levegő

a Földet körülvevő gázelegy, amely fizikai és kémiai tulajdonságaival hat az élővilágra.... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Kertészet Növényvédelem