Aloe vera felhasználása

Tarts otthon aloe verát!

AN
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Az aloe vera feltehetőleg Észak-Afrikából származik, nem rendelkezik természetes populációval, de előfordulnak szorosan egymáshoz kapcsolódó fajok. Az aloe verát széles körben használják a kozmetikai iparban és az alternatív gyógyászatoknál, mivel fiatalító, gyógyító és nyugtató hatása van.  

Aloe vera hasznossága

Aloe vera jellemzői

Az aloe vera egy rövid szárú, zamatos növény, amely maximum egy méter magasra nő meg. A levelek vastagak, húsosak, zöld és szürke színűek, valamint néhány fajtán fehér pöttyök találhatók a felső és alsó leveleken. 2-3 centiméteres, lelógó sárga virágot növeszt nyaranta.

Előfordulása

Az aloe vera őshazája nem egyértelmű, mivel már széles körben használják az egész világon. Kínában és Dél-Európában a 17. században vezették be. 

 

Hol használják az Aloe verát?

Az aloe verát leginkább a kozmetikai iparban és alternatív gyógyászatokban használják fiatalító, gyógyító és nyugtató hatása miatt. De előfordul krémekben, joghurtokban, italokban és desszertekben is. Alkalmazzák még étrend kiegészítőnek, emésztést segítő italnak és megfázás elleni szernek is.

Lehetséges orvosi felhasználása, amelyről kutatások folynak: sebek kezelése

Az aloe vera hatásos lehet sebek, elváltozások kezelésére. Néhány tanulmány azt mutatja, hogy ez a növény elősegíti a gyógyulást. Alkalmas első és másodfokú égések kezelésére, pikkelysömörre és herpeszre. Antibakteriális és gombaellenes tulajdonságokkal is rendelkezik.

Bár még nem bizonyított, de az aloe vera alkalmas lehet a bőrrák megelőzésére vagy kezelésére is. Egy teszt során kiderült, hogy az a csoport, amelyik aloe verás fogkrémet használt, azoknál csökkent a fogínygyulladás, akik viszont fluorozott fogkrémet, náluk változás nem történt. Előzetes tanulmányok alapján az aloe vera összetevőinek köszönhetően csökkentheti a diabéteszt és a magas vérnyomást, illetve a vércukorszintet is.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

teratológia

A fejlődési rendellenességekkel,a torzfejl.-sel foglalkozó tudományág. Tovább

adventív növények

az emberi kultúrával együtt elterjedt, behurcolt, más területekről (éghajlatról) származó... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek