Az aloe vera feltehetőleg Észak-Afrikából származik, nem rendelkezik természetes populációval, de előfordulnak szorosan egymáshoz kapcsolódó fajok. Az aloe verát széles körben használják a kozmetikai iparban és az alternatív gyógyászatoknál.

hirdetes

Tarts otthon aloe verát!

Az aloe vera feltehetőleg Észak-Afrikából származik, nem rendelkezik természetes populációval, de előfordulnak szorosan egymáshoz kapcsolódó fajok. Az aloe verát széles körben használják a kozmetikai iparban és az alternatív gyógyászatoknál, mivel fiatalító, gyógyító és nyugtató hatása van.  

Az aloe vera feltehetőleg Észak-Afrikából származik, nem rendelkezik természetes populációval, de előfordulnak szorosan egymáshoz kapcsolódó fajok.  Az aloe verát széles körben használják a kozmetikai iparban és az alternatív gyógyászatoknál.

Aloe vera jellemzői

Az aloe vera egy rövid szárú, zamatos növény, amely maximum egy méter magasra nő meg. A levelek vastagak, húsosak, zöld és szürke színűek, valamint néhány fajtán fehér pöttyök találhatók a felső és alsó leveleken. 2-3 centiméteres, lelógó sárga virágot növeszt nyaranta.

Előfordulása

Az aloe vera őshazája nem egyértelmű, mivel már széles körben használják az egész világon. Kínában és Dél-Európában a 17. században vezették be. 

 

hirdetes

Felhasználása

Az aloe verát leginkább a kozmetikai iparban és alternatív gyógyászatokban használják fiatalító, gyógyító és nyugtató hatása miatt. De előfordul krémekben, joghurtokban, italokban és desszertekben is. Alkalmazzák még étrend kiegészítőnek, emésztést segítő italnak és megfázás elleni szernek is.

hirdetes

Lehetséges orvosi felhasználása, amelyről kutatások folynak: sebek kezelése

Az aloe vera hatásos lehet sebek, elváltozások kezelésére. Néhány tanulmány azt mutatja, hogy ez a növény elősegíti a gyógyulást. Alkalmas első és másodfokú égések kezelésére, pikkelysömörre és herpeszre. Antibakteriális és gombaellenes tulajdonságokkal is rendelkezik.

Bár még nem bizonyított, de az aloe vera alkalmas lehet a bőrrák megelőzésére vagy kezelésére is. Egy teszt során kiderült, hogy az a csoport, amelyik aloe verás fogkrémet használt, azoknál csökkent a fogínygyulladás, akik viszont fluorozott fogkrémet, náluk változás nem történt. Előzetes tanulmányok alapján az aloe vera összetevőinek köszönhetően csökkentheti a diabéteszt és a magas vérnyomást, illetve a vércukorszintet is.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tessedik Sámuel Fõiskola

Fõiskola Mezõgazdasági Víz- és Környezetgazdálkodási Kar Cím: Szarvas Szabadság út... Tovább

katalizátorok

olyan anyagok, amelyek a kémiai folyamatokat meggyorsítják és a reakció végén változatlanul... Tovább

Tovább a lexikonra
Kertészet